Bogdzia
16:00, 17 sty 2012

No faktycznie nie mają bardzo zdrowego wygladu. Jakiś grzyb jest i tak jak pisze Zbyszek trzeba będzie na wiosnę opryskac na grzyba, może byc topsin ale równiez Bravo,Biosept. Ja Ci powiem co ja bym zrobiła gdyby to był mój rh. Po pierwsze jak tylko będą dodatnie temp ale nie wcześniej niż w marcu opryskuję chorowite rośliny roztworem florowitu w płynie dodając trochę florowitu do iglaków (równiez w płynie) . Roztwór wg przepisu na butelce.Tak opryskuję najpierw co kilka dni w zależności od kondycji rośliny. Przestaję gdy liście wyraźnie są w lepszej kondycji tzn bardziej zielone i błyszczące. Potem jak już ziemia po wierzchu rozmarznie nawóz dla rh. Jeśli jest sucho absolutnie konieczne jest podlewanie. Najlepiej moim zdaniem i najszybciej kondycja roślin poprawia się po tych opryskach. Jest też nawóz magiczna siła do rh nim też mozna opryskac ale trzeba go rozpuścic trochę bardziej niż pisze na opakowaniu. Pamiętaj o systematycznym podlewaniu. Po kwitnieniu wyłamac kwiatostany i znów dac dawkę nawozu.Czasem potrzebne po kwitnieniu są opryski na mączliki szczególnie jak jest ciepło i mokro. Brawo i Biosept uodparniają rosliny wiec zawsze można nimi raz czy dwa razy do roku opryskac. To tyle ja. Natomiast bardzo Ci polecam ten wątek o którym już inni pisali. Tam Magja udziela bardziej fachowych porad bo ja jestem całkowitym amatorem. Wpisz w jej wątku żeby obejrzała te zdjęcia. Na pewno odpowie Ci szybko i dobrze i nie będziesz musiała wszystkiego czytac. Życze powodzenia.Acha jeszcze jedna moja uwaga. Rh nie lubią byc sadzone głębiej niż rosły w doniczce, czasem kilka lat dochodzą po głębokim posadzeniu. Wszystko co tu napisalam może przynieśc efekt pod warunkiem że wsadziłaś je do odpowiedniej ziemi-to jest absolutnie podstawa.Żadne nawozy opryski nie pomogą jeśli ziemia jest zła.