Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

Evchen 22:43, 09 maj 2013

Oj, taki ładny kawałek świata "grajdołem" nazywać... a fe! Władzo zębata przywołuję Cię do porządku
Powiem Ci, że nie dziwię się, że wszyscy się zachwycają Pudrowy róż i biel - to duet elegancki A tulipki cudne, pełne Sporo tego nasadziłaś i poznaję murki oporowe!
Aga, wiesz.. ja chętnie pomogę jakby co "Co" czyli chęć na zmiany. Efektu nie gwarantuję.. no może mogę zagwaratnować, że efekt jakiś będzie ale jaki?.. tego nie wie nikt

To jak będzie? namówię Cię na ruszenie z kopyta? (do tego kopytnik potrzebny, jakby co Tessia ma)
CHyba, że Ty już w galopie beze mea... ?
Kondzio 22:50, 09 maj 2013

Śliczne tulipany
grupa_trzyma... 09:08, 10 maj 2013

Kondzio napisał(a)
Śliczne tulipany

Konrad, a gdzie hihihi? Twoje "hihihi" zawsze poprawia mi humor.
grupa_trzyma... 09:19, 10 maj 2013

Ewuś, trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Grajdoł jest grajdołem i póki co nim pozostanie. Pracujemy nad tym, żeby był ładniejszy, stąd te tulipanki. Ty mi doradź, kochana, czym podsadzić łan hortensji, żeby było:
a) ładnie, b) cały sezon coś kwitło, c) tak się rozrosło, żebym nie musiała tam non stop plewić. Damy radę?
Pszczelarnia 11:16, 10 maj 2013

Indie w tulipanach obłędne. Biel z różem , hmmmmmmmm

Moje pelargonie z siania gorsze. Dałam mamie do odchowania. Matki potrafią utuczyć. Nie tracę nadziei. Wyczytałam, że angielskie w Anglii rosną nawet 8 lat na jednym badylku.
Aga, czy Ty nie wybierasz się do Anglii w czerwcu?
Evchen 11:35, 10 maj 2013

Damy radę!
Propozycje ... dyktowane chwilową koncepcją, która mi się przed chwila pojawiła
a. trzeba podsadzić byliny płożące - zadarniające, nieco wyższe (nie takie niskopodwoziowe, bo mają zasłonić donicę) a pomiędzy można wstawiać donice, przykład:
runianka albo i zatopione w niej donice z surfniami, pelaśkami lub innymi takimi.
Zalety - można zmieniać aranżacje w donicach
wady - trzeba jednak zmieniać aranżacje w donicach, a nie zafsze sie kce

b. trzeba posadzić byliny płożące - nisko ścielące się po ziemi - dużo i jednolicie, bez pstrokacizny np.
barwinek, kopytnik, tojeść rozesłaną - takie, które nie kwitną, kwitną krótko i mają honorowe zadanie główne - dac zieloną darń eliminującą chwasty i być tłem - że tak to ujmę "poziomym' - dla innych roślin.
wtedy punktowo wsadzasz cebule grupami, które będą kwitły przez cały rok naprzemiennie
albo mniejsze krzewinki jak np. azalie, tawułki Golden Princess (jestem w nich zakochana na zabój - widziałaś u mnie z szafirkami - duet nie do odrzucenia

zalety - brak plewienia, albo znikome plewienie
wady- nie widzę

c. trzeba posadzić kolorowe kępy bylin płożących typu a i b - czyli bardzo poziomych i "nad poziomy wzlatujących" zapewniających różnorodność na rabacie przez cały sezon:
np. na wiosnę : kilka kęp szafirków, tulipanów botanicznych
na lato: rogownicę kunterowatą, gożdziki skalne,
na jesień: berberysy niskopłożące, astry krzaczaste.
na zimę: butelka wina
Zalety: zimą się odpoczywa
Wady: brak

Fiesz co... ja Ci to namaluję Ale podaj mi wymiary rabaty i czy cień, czy słonko tam jest?... Bo to co na górze napisałam, miałam na myśli rabaty wielkoformatowe

Pomogłam?
grupa_trzyma... 11:37, 10 maj 2013

Ewa, uśmiecham się na myśl o utuczonych pelargoniach!
Jeśli chodzi o pelargonie z jednego patyczka, to mam taką jedną, z której pobrałam sadzonki zimą. Chciałam ją wyrzucić po oskubaniu, ale nie śmiałam. Szkoda mi jej było. Powiem Ci, że puściła nowe pędy, rozrosła się jak szalona i w podzięce nawet zakwitnie.
Do Anglii się nie wybieram, choć bardzo bym chciała. Nie w najbliższym czasie.
Wybieram się za to do Karpacza po hosty i hortensje. Do Parowej po stylowe garnki ogrodowe. Do Parku Mużakowskiego i może do Ciebie
grupa_trzyma... 11:41, 10 maj 2013

Evchen, oczywiście, że pomogłaś. Tylko nie o rabatę tu chodzi a o miejsce pod altanką. Chcę tam dać dużo hortensji. Brak mi pomysłu czym podsadzić. Jest tam półcień, więc trzeba kombinować z cieniolubnymi.
Evchen 11:50, 10 maj 2013

Aga, a przypomnisz mi ile szer. ma ta rabata?
Evchen 11:54, 10 maj 2013

wklejam u Ciebie, żeby nie zapomnieć
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie