Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

Madzenka 19:19, 10 maj 2013

Evchen napisał(a)
Damy radę!
Propozycje ... dyktowane chwilową koncepcją, która mi się przed chwila pojawiła
a. trzeba podsadzić byliny płożące - zadarniające, nieco wyższe (nie takie niskopodwoziowe, bo mają zasłonić donicę) a pomiędzy można wstawiać donice, przykład:
runianka albo i zatopione w niej donice z surfniami, pelaśkami lub innymi takimi.
Zalety - można zmieniać aranżacje w donicach
wady - trzeba jednak zmieniać aranżacje w donicach, a nie zafsze sie kce

b. trzeba posadzić byliny płożące - nisko ścielące się po ziemi - dużo i jednolicie, bez pstrokacizny np.
barwinek, kopytnik, tojeść rozesłaną - takie, które nie kwitną, kwitną krótko i mają honorowe zadanie główne - dac zieloną darń eliminującą chwasty i być tłem - że tak to ujmę "poziomym' - dla innych roślin.
wtedy punktowo wsadzasz cebule grupami, które będą kwitły przez cały rok naprzemiennie
albo mniejsze krzewinki jak np. azalie, tawułki Golden Princess (jestem w nich zakochana na zabój - widziałaś u mnie z szafirkami - duet nie do odrzucenia

zalety - brak plewienia, albo znikome plewienie
wady- nie widzę

c. trzeba posadzić kolorowe kępy bylin płożących typu a i b - czyli bardzo poziomych i "nad poziomy wzlatujących" zapewniających różnorodność na rabacie przez cały sezon:
np. na wiosnę : kilka kęp szafirków, tulipanów botanicznych
na lato: rogownicę kunterowatą, gożdziki skalne,
na jesień: berberysy niskopłożące, astry krzaczaste.
na zimę: butelka wina
Zalety: zimą się odpoczywa
Wady: brak

Fiesz co... ja Ci to namaluję Ale podaj mi wymiary rabaty i czy cień, czy słonko tam jest?... Bo to co na górze napisałam, miałam na myśli rabaty wielkoformatowe

Pomogłam?

Boskie
bociek 10:25, 11 maj 2013

Padlam, leze i kwicze Evchichonkowe koncepcje mnie rozbroily i mozecie ze mna teraz zrobic wszystko

Grabulki, tulipki masz nieprzyzwoicie buduarowo piekne, ale Indie tez mnie siem podobuja wrecz okrutnie

Buziam i bociskam MATURZYSTKE I MAME MATURZYSTKI
Madzenka 12:15, 12 maj 2013

U Ciebie też nawadnianie za darmo z nieba leci? U mnie od dwóch dni.... Już mi wypływa z każdej strony....
grupa_trzyma... 12:15, 12 maj 2013

Ewka, dopiero teraz zauważyłam tę butelkę wina na zimę! Biorę! Przekonałaś mnie. Czyli co? Tzw. ogród zimowy?
grupa_trzyma... 12:20, 12 maj 2013

Byłam wczoraj na zakupach. Nie kupiłam torebki, butów ani kiecki. Kupiłam za to trzy limki pod altankę. Pod limki dam chyba funkie. Rozjaśni to lekko ten półcienisty zakątek.
grupa_trzyma... 12:22, 12 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)
U Ciebie też nawadnianie za darmo z nieba leci? U mnie od dwóch dni.... Już mi wypływa z każdej strony....

Oj, tak! Strasznie już sie zrobiło grząsko. Całe szczęście, że przez te moje piaski wszystko szybko przeleci. Musi tylko przestać kapać z nieba. Miałam dziś jechać do Wojsławic i nici z wycieczki
grupa_trzyma... 12:24, 12 maj 2013

Bociuś, cała przyjemność po naszej stronie. Ewka sie stara i tak malowaniczo to opisuje, że sama nie mogę wyjść z podziwu.
grupa_trzyma... 12:30, 12 maj 2013

Madżen i inni: ustalmy termin wypadu do Karpacza w czerwcu na hosty. Ja mam wszystkie soboty wolne. W niedzielę chyba jest nieczynne. Jest jeszcze jeden pomysł na wycieczkę tutaj.
agniecha973 12:45, 12 maj 2013

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Madżen i inni: ustalmy termin wypadu do Karpacza w czerwcu na hosty. Ja mam wszystkie soboty wolne. W niedzielę chyba jest nieczynne. Jest jeszcze jeden pomysł na wycieczkę tutaj.

Ja najchętniej na początku czerwca. Proponuję 08.06.13. SOBOTA
grupa_trzyma... 17:18, 12 maj 2013

Aga, jestem za.