Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

agniecha973 10:21, 11 paź 2012

Aga, pd rh Bogdzia radziła kupić torf kwaśny inaczej wysoki (ph 3,0-4,0) i wymieszać go pół na pół z rodzimą ziemią. Nie ściólkować powierzchni wokół korzeni rh korą ani niczym innym, podobno nie lubią ściółkowania.

Limka też lubi kwaśną ziemię, ale nie wiem czy aż tak, więc podobnie zrób, tylko trochę mniej torfu.

Uwaga! W sprzedaży jest torf kwaśny i odkwaszony!
agniecha973 10:22, 11 paź 2012

Ja też nie ze wszystkim dam radę, dlatego trzeba na razie na skróty. Reszta wiosną.
Evchen 10:32, 11 paź 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Ja już włączyłam trzeci bieg...Tylko ciągle mam pod górkę. Wczoraj zaczęło padać i w deszczu udało mi się posadzić jednego winobluszcza. Dziś robię drugą próbę. Muszę przesadzić kilka iglaków (jałowce i tuje). Czy można jeszcze przesadzić różanecznik? Też musi zmienić miejsce stałego (niestałego) pobytu. Poproszę w trybie pilnym o odpowiedzi na pytania:
1. Jak długo się lata po ogrodzie z roślinami, żeby w końcu znalazły docelowe miejsce? To tajemna wiedza, którą musicie się ze mną podzielić.
2. Jaką ziemię dać pod różanecznik?
3. Jaką ziemię dać pod limki?
Wiem, że o tym wszystkim była mowa na ogrodowisku ale nie mam juz czasu na przekopywanie wątków (notatek se nie porobiłam) a jak pisze Tessi - nie mam czasu!!!! Zima nadchodzi.
ratunku, pomocy, help, may day i co tam jeszcze...pomożecie?

ad 1.
lata się aż do wyczerpania zapasów
ad 2. kwaśną
ad 3 kwaśną

Różanecznik możesz przesadzić, zrób to najpierw, bo jeśli mają być przymrozki to musi mieć czas na odchorowanie. Ja bym korą podsypała - chociaż na czas zimy. Zawsze to jakaś osłona przed przymrozkami gruntowymi.

Grabie w dłoń!.. ja też na 3 biegu, a cebule nadal nie posadzone....
grupa_trzyma... 10:33, 11 paź 2012

Dzięki, Aguś. zrobię teraz tylko to, co konieczne. Resztę wiosną. Różanecznik chyba zostanie jeszcze na swoim miejscu. W przyszłym roku go przesadzę. Nie chcę ryzykować, że mi przemarznie a ja będę miała czas na przygotowanie mu nowego lokum. Posadzę limki, bo w doniczkach nie przeżyją oraz resztę roślin z doniczek. W przesadzanie będę się bawić w przyszłym roku. Tak chyba będzie lepiej. Info na temat sadzenia kwaśnolubnych zapisałam "ku pamięci". Jeszcze raz dziękuję.
grupa_trzyma... 10:36, 11 paź 2012

aaa, wiem jak nazwać tę jednostkę chorobową, która mnie ogarnęła: garden fieber. Objawy: gonitwa po ogrodzie z obłędem w oczach i okrzykiem "nie zdążę przed zimą". Ktoś to ma? Da się to leczyć?
Tess 10:37, 11 paź 2012

Ja mam! Wyleczę sie, jak wszystko zdążę posadzić przed zimą.
Evchen 10:38, 11 paź 2012

aaa, wiem jak nazwać tę jednostkę chorobową, która mnie ogarnęła: garden fieber. Objawy: gonitwa po ogrodzie z obłędem w oczach i okrzykiem "nie zdążę przed zimą". Ktoś to ma? Da się to leczyć?

Zaraźliwe cholerstwo jak nie wiem co
grupa_trzyma... 10:38, 11 paź 2012

Evchen napisał(a)

skąd wiesz???
agniecha973 10:38, 11 paź 2012

W zimie przejdzie, nie trzeba leczyć

Aga, zostawiacie jeszcze pomidory na krzakach? Nigdy tak długo nie miałam i nie wiem co robić.
Evchen 10:40, 11 paź 2012

skąd wiesz???

mam tajnego agenta za trzecią sosną