Tess
10:46, 11 paź 2012

Aguś, pod różaneczniki Magja poleca dodać obornika, lepiej naturalnego i dobrze przekompostowanego, ale jak nie ma, to i granulowany może być.
Ponieważ go nie przesadzasz teraz, to przygotuj sobie dodatki do tej mieszanki - zbierz liście spod dębu włóż w worek foliowy, wlej wody i zawiąż. Ma się przekompostować
Magja poleca także dodatek ziemii spod sosen - ma kwaśny odczyn (to prawda, bo sprawdziłam), co pozwala podłożu dłużej trzymac kwaśność.
No i siarkę poleca także
Trzeba pamiętać o rozluźnieniu korzeni różanecznika (palcami rozszarpać, a jak się nie da, to trochę pociąć) i nie nalezy sadzić głęboko - szyjka musi być 2 cm nad powierzchnią.
I nie udeptujemy ziemi wokół rośliny.
To wszystko podaję za Magją, ja za głupia jestem na takie mądrości
Gdzieś jest filmik instruktażowy z sadzenia, jak znajdę, podrzucę. Na wiosnę
Ponieważ go nie przesadzasz teraz, to przygotuj sobie dodatki do tej mieszanki - zbierz liście spod dębu włóż w worek foliowy, wlej wody i zawiąż. Ma się przekompostować

Magja poleca także dodatek ziemii spod sosen - ma kwaśny odczyn (to prawda, bo sprawdziłam), co pozwala podłożu dłużej trzymac kwaśność.
No i siarkę poleca także

Trzeba pamiętać o rozluźnieniu korzeni różanecznika (palcami rozszarpać, a jak się nie da, to trochę pociąć) i nie nalezy sadzić głęboko - szyjka musi być 2 cm nad powierzchnią.
I nie udeptujemy ziemi wokół rośliny.
To wszystko podaję za Magją, ja za głupia jestem na takie mądrości

Gdzieś jest filmik instruktażowy z sadzenia, jak znajdę, podrzucę. Na wiosnę