Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje roślinki

Moje roślinki

majkel0326 21:20, 24 maj 2012

Fajna nazwa,język można sobie połamać Ja poznańska pyra jestem,śląskiej gwary nie znam
Celina 21:36, 24 maj 2012

majkel0326 napisał(a)
Fajna nazwa,język można sobie połamać Ja poznańska pyra jestem,śląskiej gwary nie znam

Maju,ja tutaj urodzona ale daleko mi do znajomości gwary ,ciągle mnie zaskakuje swoim bogactwem!
Owszem -poradza godać,-umiem mówić- ale nie tak jakbym tego chciała
majkel0326 21:56, 24 maj 2012

W ogóle chyba gwary regionalne troszkę rzadziej już słychać,a szkoda.Poznańska też jest fajna.Polecam wszystkim gzik i pyry albo sznekę z glancem
Klamber 22:16, 24 maj 2012

Maju muszę patrzyć na twoje irysy, czy masz coś innego, w tym roku wiąże wstążki na irysach i mieciach. Kkudak fajny, miałem kiedyś japonka białego z taką czapką na głowie śmieszny był, może gdzieś fotkę znajdę.
EPODLAS 22:26, 24 maj 2012

Maju , to jaja świeże masz codziennie. Takie jajka to nie to samo co ze sklepu z chowu klatkowego. Dobre jajka, są tylko od szczęśliwej kury.
hanka_andrus 22:54, 24 maj 2012

Szneki z glancem to moje wspomnienia z dzieciństwa,a gzik wolę bez pyr.
Celina 10:06, 25 maj 2012

majkel0326 napisał(a)
W ogóle chyba gwary regionalne troszkę rzadziej już słychać,a szkoda.Poznańska też jest fajna.Polecam wszystkim gzik i pyry albo sznekę z glancem

pyry to ziemniaki,a reszty nie znam
Zastanawiam się czy z szneka z glancem to nie to samo co kromka chleba ze smalcem?

Jeśli tak, to u nas mówi się sznita z wusztym
majkel0326 10:29, 25 maj 2012

Robert,podpatruj moje irysy,może akurat coś wybierzesz dla siebie Tylko te,na które najbardziej czekałam sadzone w zeszłym roku jeszcze nie zakwitły Wczoraj córka była pobawić się z córką sąsiadów i przyniosła mi z ich ogródka jakieś irysy,więc posadziłam.Dobre dziecko,wie co mama lubi

Bożenko,ja twierdzę tak samo,że kura musi być szczęśliwa.Lubię patrzeć jak moje kąpią się w piasku,albo skubią zieleninę.Kury fermowe nie znają takiego życia.A to wszystko się przekłada na jakość jajka.

Haniu,ja do gziku gotuję pyry w mundurkach.Moja córka uwielbia to danie,ja z reszta też

Celinko,szneka z glancem to rodzaj drożdżówki z lukrem (glanc to lukier) A gzik to biały ser ze śmietanką,cebulką,doprawiony solą i pieprzem.Chociaż znam takich,którzy jedzą gzik na słodko z cukrem.Pycha jedzonko!
karolciab93 13:44, 25 maj 2012

Witaj Majeczko ten kogucik uroczy ! tez takiego chce! chyba bede musiala mame na takiego namowic , kiedys mielismy ale teraz juz wszystko tradycyjne chociaz jak dla mnie nie mniej urocze mielismy tez takie smieszne z stojacymi piorami i wlosami na nogach zawsze jak na nie patrzylam jak wiatr zawial to nie moglam sie powstrzymac od smiechu swoja droga prawda jest taka ze kury to sa bardzo inteligentne zwierzeta przynajmniej ja tak sadze i mimo tego ze przytulic to sie do nich nie da to darze je duza sympatia no w koncu takimi jajkami nas rozpieszczaja ..
irysy przepikne ciagle sie nimi zachwycam zauwazylam ze w wielu miejscach juz kwitna a u mnie ciagle w pakach.. piekne sa takie lany irysow w roznych kolorkach
a ta kalarepka mmm az sie rozmazylam
jak tak piszecie o jedzieniu to mi sie zachcialo proziokow takich pieczonych na kuchni mmm ze swiezym maslem od krowy .. ojej
milego dnia!
Milka 14:12, 25 maj 2012

Maju, a ja aż w Miłkowie usłyszałam pianie koguta, że kurki nastukały setkę gratulacje

wszystko pięknie rośnie, tworzy się busz, aż miło, kogucik fajny, nie dziwię się, że mała ma frajdę, a po widoku kalarepek tylko ślina cieknie

dla ciebie Indygowiec Kiriłowa