Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Bogdzia 18:02, 03 lut 2012

Bukszpany piękne wyhodowałaś, wiele osób o takich marzy, no a magnolie parasolowate to wielkie drzewa, nie boisz się że będzie za dużo cienia?
Milka 18:06, 03 lut 2012

Elfik napisał(a)
Irenko Milusia - ja ostatnio czytam "do tyłu"... A że miałam zaległości, cofęłam się sporo i...... ciary mnie przeszły! Chylę czoła przed Tobą... To zestawienie zdjęć: jak natura niszczy i jak natura się odradza pracą Waszych rąk - jest szokujące! To się nie ma prawa stać nigdy więcej! Nigdy!
Trochę się nie dziwię, że po takich ekstremalnych przeżyciach trochę Ci odbiło... Wszak mamy 4 żywioły - wodę, powietrze, ziemię i ogień ... Dwa z nich masz już zaliczone, trzeci doprowadzony do perfekcji. Proszę, skończ na tym... No, chyba że poprzestaniesz na ognisku z kartofelkami
Buźka

Elfiku dizęki, że o mnie pamietasz te złe chwile już za nami; pozostane przy ognisku i ziemniaczkach; skroń siwieje, trzeba sie ustatkować pozdrawiam
Milka 18:09, 03 lut 2012

Bogdzia napisał(a)
Bukszpany piękne wyhodowałaś, wiele osób o takich marzy, no a magnolie parasolowate to wielkie drzewa, nie boisz się że będzie za dużo cienia?

dziękuje Bogdziu, teraz czeka je cięcie. Co do magnoli, chcemy je tak prowadzic jak inne drzewa, czyli podcinamy na wysokość około 5m. Korona górą nie zasłania pięknego zachodu słońca. A ładnie to wygląda jak słońce bawi się w gałęziach drzew
Bogdzia 18:38, 03 lut 2012

irena_milek napisał(a)

dziękuje Bogdziu, teraz czeka je cięcie. Co do magnoli, chcemy je tak prowadzic jak inne drzewa, czyli podcinamy na wysokość około 5m. Korona górą nie zasłania pięknego zachodu słońca. A ładnie to wygląda jak słońce bawi się w gałęziach drzew

Fakt że ładnie ,ale pień 5m ,korona przynajmniej 1,5 i juz trudno sięgnąc żeby obciąc.No ale jak dajecie radę to wszystko w porządku.Miałam tez ją kupic ale mój M nie da nic uciąc uwielbia wysokie drzewa wiec na wszelki wypadek nie kupiłam choc mi sie podoba. Piękna jest w Rogowie.
Milka 19:17, 03 lut 2012

Bogdziu, ależ się uśmiechnęłam pod nosem nasi M - podobni mój też kocha drzewa, zwłaszcza duże, jak daglezja, metasekwoja, nawet platany chciał, ale się zbuntowałam. Teraz mamy kompromis, on podcina a ja dołem tworzę nowe kompozycje, a te nowe to będą rododendrony: zakaziłaś mnie pozytywnie
ircia 20:22, 03 lut 2012

ech, chyba to już taka przypadłość męska - kochają wszystko, co duże
Milka 10:15, 04 lut 2012

chyba tak, a mój M. ma prawie 2m, więc mu się nawet nie dziwię
EPODLAS 11:08, 04 lut 2012

Irenko, magnolie to naprawdę piękne krzewy. Ale potrzebują osłoniętych miejsc. Mieszkasz w południowej Polsce, a tam klimat jest trochę łagodniejszy. Ale mam swoje ulubione magnolie. W Toruniu przy starym przedwojennym domu rosną dwa duże stare okazy. Chociaż mama mieszka w tej chwili w innej dzielnicy, to wiosną jadę tam, żeby popatrzeć jak kwitną. Kiedyś jak mieszkałam w Toruniu, chodziłam do pracy pieszo i wiosną przechodziłam koło tych wiosną kwitnących magnolii. Widok był niesamowity. Rosną do dziś.
Milka 11:23, 04 lut 2012

Część moich magnolii to krzewy a część drzewa. Jako amator bez wiedzy, nigdy ich nie okrywałam, więc może się zahartowały. U nas ostatnio były bardzo mroźne zimy. Prowadzę swój notatnik ogrodniczy i tam zapisuje każdy dzień, w tym temperatury. Ale wiadomo każdy region inny. Poza tym parametry każdego ogrodu są inne. U mnie jest wysoki i głęboko wkopany mur , a wkoło niego szpaler wysokich świerków serbskich, sosen górskich i czarnych. To tworzy naturalną ochronę przed zimnem i wiatrem.
Cieszę się, że możesz nadal cieszyć oczy tą magnolią z Torunia
anika 12:50, 04 lut 2012

Irenko, Twój wątek też cały czas śledzę