Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Milka 13:45, 27 lip 2012

ana_art napisał(a)
słyszałam dużo dobrego o niemieckich biurach. Kiedyś jeździłam z Neckermanem ale z Polski. Jest jedno małe ale... cena w neckermanie powala i np ten sam hotel, taka sama długość, te same opcje przy mojej rodzinie to różnica rzędu 7-8tyś...
Fajnie móc dogadać się po Niemiecku, szkoda że nie byłam taka mądra kilkanaście lat temu ale teraz Maćka pilnuje w tej kwestii

Aniu, niemieckie biura maja swoje striony, masz opcje z jakich krajów zamówienia realizują i wybierasz; najczęściej latam z Berlina, ale to blisko po każdym względem, zresztą jest dużo opcji; a poza tym taniej, solidnie i bogatsza oferta jest pod Niemca, cóż..życie
ana_art 13:47, 27 lip 2012

a z jakich biur korzystałaś?
Milka 13:51, 27 lip 2012

GTI Travel, Neckerman Reisen, TUI Deutschland, te trzy na razie znam
wybieram się w listopadzie lub październiku i potem może w styczniu, nie lubię zimy!

TUI najtańsze, ale wcale nie gorsze
GabiK 13:56, 27 lip 2012

Ja byłam z Niemiec na Dominikanie, jak jeszcze polskie biura nie miały takich kierunków.
Przy wycieczkach stacjonarnych obcojęzyczny pilot jest w porządku, ale gorzej, jak chce się objazdówkę robić i nie wiadomo co do Ciebie mówią.

Podobno na niemieckich lotniskach można perełki last minute wyłowić, jak ktoś jest przygotowany na wyjazd za 3 godziny.

Wiesz już gdzie chcesz jechać zimą?
Milka 14:01, 27 lip 2012

Tak, perełki udało mi się złowić, za 200 E na 2 tygodnie!
nie wiem jeszcze, tam gdzie ciepło, ale i nie za gorąco; ale moim marzeniem jest Szwajcaria, kolej, ogrody skalne na wysokościach, obojetnie jaka pora roku, bo zawsze niesamowite;
skończy się pewnie prozaicznie; aktualnie namierzam trasę podróż transsyberyjska, to marzenie mojego M.

daltego nieustannie będę ci zazdrościć tych języków, ale na migi jakoś się dogadam, pospolicie ale skutecznie niemniej bez języka to jak bez mózgu!

Gabi, ty masz urlop? ostanio byłas zajęta
GabiK 14:04, 27 lip 2012

Koleżanka miała rozpracowaną tę trasę. Bilety kupione, trasa objazdu po wylądowaniu na miejscu opracowana i na 3 tyg. przed wyjazdem wyszedł jej pozytywny test ciążowy.
I jedno marzenie zostało niezrealizowane, spełniło się inne.
GabiK 14:06, 27 lip 2012

Nie mam teraz urlopu. Akurat spokojnie w pracy.

Jedziemy do Ani i nocujemy. Zabieramy Gaby3003 ze sobą.

A z tymi moimi językami to jest tak, że nie lubię mówić. Nie znoszę sie dogadywać łamanym językiem i tak mniej więcej. Jak nie muszę, to się nie odzywam.
Milka 14:10, 27 lip 2012

GabiK napisał(a)
Nie mam teraz urlopu. Akurat spokojnie w pracy.

Jedziemy do Ani i nocujemy. Zabieramy Gaby3003 ze sobą.

A z tymi moimi językami to jest tak, że nie lubię mówić. Nie znoszę sie dogadywać łamanym językiem i tak mniej więcej. Jak nie muszę, to się nie odzywam.

ciąża to pozytyw, o ile w odpowiednim czasie
angielski słuchowo, ujmując w ten sposób w miarę rozumiem; z rozmową zawsze trudniej; mój zięć ma najwyższe certyfikaty z angielskiego, ale ma opory z mówieniem, natomiast syn tak nawija, że lubię z boku posiedzieć i posłuchać!
no ale kiedyś ludziska się jakoś porozumiewali, bez języka i ja wtej grupie; po niemiecku gadam, ale jak mam przerwę to mam problemy;
czyli się widzimy dla Gaby3003 mam rośliny, teraz bez mecyji je przywiozę
GabiK 14:29, 27 lip 2012

A potem Gaby wypróbuje, czy polskibus zabiera do luku rośliny. Drzew jej nie przywozisz?
Bo my ją z i do Warszawy bierzemy, a do Gdańska autobus.
Milka 14:35, 27 lip 2012

no właśnie, przetestuje to o czym pisałaś u Madzi
dzrewa nie, coś do nowego pomysłu, ale niech Gabi sama powie na razie utajnione