Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ewy :)

Ogród Ewy :)

Eve 14:19, 27 mar 2012

Chyba będziesz musiała powiększyć jej budę Irenko

Minął kolejny piękny weekend, jaka przyroda teraz łaskawa dla pracujących ogrodniczek, pogoda w weekend, zawsze było na odwrót

Tak jak każda z was śledziłam w ogrodzie ślady wiosny i przesadzałam i robiłam przycinałam fryzurki bukszpanom

Najwięcej czasu zajął mi największy oczywiście, bardzo trudno równo go przyciąć
Pojawiły się kwiaty ciemiernika, biedaczek ma tylko 1 listek, ale postanowił zrobić mi przyjemność i zakwitnąć

Krokusiki kwitną tak jak w każdym ogrodzie, niektóre już przekwitają.

Milka 14:24, 27 mar 2012

chyba tak, bo bardzo się domaga

ładnie cięcie wyszło, ale i kula porządna moje ciemierniki takiej niespodzianki nie zrobiły, niestety

sprzęt rekreacyjny w kadrze widać, więc i w słoneczku posiedziałaś; faktem jest, że z reguły w weekendy pogoda się posuła, a ostatnio na odwrót
czekam dalej na swoje krokusy, może moje jakieś późniejsze!
Eve 14:38, 27 mar 2012

Sprzęt rekreacyjny wykorzystany był na moment picia drinka w słoneczku Krokusy pewnie masz w cieniu dlatego jeszcze nie zakwitły, ale za moment na pewno będą, chyba, że coś je zjadło, albo sunia przesadziła do swojej budy?

Widać, że i tulipanki chcą pokazać swoje piękne kwiaty

Zaczęłam robić rabatę, wschodnia strona ogrodu.Wykopałam posadzone w zeszłym roku malutkie cisy i postanowiłam zrobić z nich kulki na pniu, nie wiem czy coś z tego będzie czekam na opinie tych co się znają. Z lewej strony jeszcze nie ogolony cis

Tu inna odmiana cisa, nie wiem jaki to? Ma krótsze igły i jest gęściejszy, z niego też robię kulkę, to znaczy staram się, nie wiem czy jeszcze niżej ciąć, czy dać mu czas na zagęszczenie? Proszę o poradę

Milka 14:46, 27 mar 2012

czyli sprzęt rekreacyjny przeszedł chrzest bojowy

tak, tam później słońce, ale jak u was przekwitnie, to pewnie u mnie zakwitnie

cisy nieźle wyszły, zwłaszcza, że to pierwsze cięcie, ale zauważyłam, że rh trochę żółte liście ma, wszystko z nim ok?
rady dadzą specjalistki, bo ja totalny amator i też pierwszy raz cięłam swój
Eve 15:12, 27 mar 2012

RH nie wyglądają najlepiej po zimie, ale tutaj to chyba słoneczko przyświeciło za mocno, a mój aparat nie najlepszy, muszę wymienić.

Tak jak wspominałam zaczęłam robić, przerabiać rabatę. Przesadziłam wszystkie RH, które rosły wokół tarasu, dałam im mnóstwo torfu, tanio udało m się dostać, wielkie baloty po 30 zł sztuka.

Po działaniach sobotnich rabata wygląda tak:

Rabata właściwie jest pusta... na pewno puszczę bluszcze na ogrodzenie, na pewno dosadzę 2 wiśnie ozdobne, na pewno wiem, że za mało jest roślin i nie wiem, czy mi sie to do końca podoba, raczej nie...

Jedno co jest pewne to to że RH tam zostaną, ale pewnie będą przesadzone..że potrzebuję tam coś wysokiego zielonego, szczupłego, żeby coś się działo na rabacie, RH się ucieszą bo torfu mnóstwo dostały, przesadzam je prawie co rok.... muszę je dożywić koniecznie

Co jeszcze wiem? Chcę posadzić tam runiankę, żeby zadarniała, bo nie podobają mi się te łyse placki ziemi, oczywiście będzie tam kora, ale to nie załatwia sprawy. Przed RH będą konwalniki pomieszane z liriope. Całkiem z prawej strony są hortensje, mam tam jeszcze 2 metry i na pewno wyląduje tam Anabelle i jakaś jeszcze.

Czekam jeszcze aż tulipany zakwitną, dlatego tam tak chaotycznie, poprzesadzam potem dalej..No a teraz wymyślajcie...
Milka 15:21, 27 mar 2012

Ewa, powodzenia, trzymam kciuki
Eve 15:27, 27 mar 2012

irena_milek napisał(a)
Ewa, powodzenia, trzymam kciuki

Dzięki Irenko Już widzę, że to co widzę nie podoba mi się No ale załóżmy, że to jakiś szkielet rabaty, teraz będę dosadzać wypełniające rośliny
Eve 15:27, 27 mar 2012

dubelek mi się zrobił
A to wkleję Wam różyczkę

Milka 15:31, 27 mar 2012

Im częściej będziesz patrzeć na rabatę, tym szybciej pomysły przyjdą
barbara_kraj... 17:04, 27 mar 2012

Ja bym ją rozjaśniła. Nie wiem jaki kolor będą miały kwiaty rh, ale one kwitną tylko miesiąc i znów bedzie zielono. Z konwalnikiem będzie smutno...