Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Celina 22:29, 16 mar 2012

Kupiłam 3 róże pnące,a teraz myślę gdzie je posadzić
barbara_kraj... 22:36, 16 mar 2012

Wandziu, sezon - znaczy się - rozpoczęty!
U mnie ziemia rozmarznięta na głębokość 5 cm, dalej zamróz!
alinak 22:41, 16 mar 2012

ja też Wandziu goniłam dzisiaj z różami od Ćwika . kupiła 3 odmiany . kosmos, larisa i rosenfee. po 2 sztuki. już mam wypieki jakie będą.
kompościk tez już dosypałam dla różyc. oj jest tej roboty nie mało . w poniedziałek przesadzam Rh, już dzisiaj nie zdążyłam .
Danusza 09:37, 17 mar 2012

Wandziu dzieje sie i ciebie ) ciekawam twych róż
ircia 18:03, 17 mar 2012

wanda7 napisał(a)
Irciu, te krokusy są takie w realu. Żółte z muśnięciem białego.
Przy trejażu rosną już trzy róże, ale postanowiłam zrobić przed nimi rząd z niższych róż Austina. Kiedyś rosły tu lilie, lecz już jakoś tak zmarniały, a więc postanowiłam je zastąpić różami. Może jeszcze jakiś powojnik da się między nie wcisnąć.

Są przecudne te krokusiki
A na efekt tej różanki poczekam do lata - na pewno będzie ślicznie.
Powojnik na pewno zmieścisz, w końcu potrzebuje więcej miejsca w górę niż wszerz Ja przy wszystkich swoich różach pnących mam posadzone powojniki. Myślę, że to duety wrecz stworzone dla siebie
Sebek 22:34, 17 mar 2012

wanda7 napisał(a)

Później przywieziono mi największe skarby ogrodnika: korę, ziemię i obornik

Wyciągnęłam taczusię, którą dostałam w tym roku na gwiazdkę, i porobiłam przy trejażu dołki na róże. Wszystko czeka w gotowości na przyjazd moich ukochanych angielek.

No a w ogóle to wreszcie coś mi zakwitło. KROKUSY!!!

Ale ilość. Mi niedługo przyjedzie 15 worków ziemi - może starczy

A krokusy cudne
Elfik 22:59, 17 mar 2012

Wandziu, u Ciebie jak widzę, z rozmachem, po gospodarsku! Takiego obornika w worach jeszcze nie widziałam... Kupuję tylko taki suchy, pylisty... Mam nadzieję, że olaboga! nie będziesz sama tego wszystkiego plantować . Taczusia - cacko! Muszę M pokazać...
Aha! Wiesz, moich pierwiosnków na razie ani śladu! Na heliotrop też już nie mam co czekać, bo już miesiąc i nic
Pozdrawiam na zapas, bo rzadko bywam
AgnieszkaBK 23:05, 17 mar 2012

Wandziu, widzę że ostro pracujesz w swoim ogródku Pozdrawiam
monteverde 23:20, 17 mar 2012

Wandziu ile wykopałaś tych dołków?
wanda7 21:09, 18 mar 2012

Celinko, ja mam dokładnie tak samo, najpierw kupuję, a potem myślę, gdzie wsadzić. Ale teraz, jeśli chodzi o nowe róże, to zaplanowałam dokładnie jak i co. Natomiast kupiłam sporo traw, no i z nimi to juz nie wiem, jak będzie. Poustawiam je sobie w doniczkach rzędem i będę się zastanawiać

Basiu, jak pisałaś u mnie , to pewnie miałaś ziemię zamarzniętą> Dzisiaj, kiedy ci odpowiadam, pewnie jest już mięciutka. Mamy przecież istne lato. Z pewnością weeken spędziłaś bardzo pracowicie, jak my wszyscy, ogrodnicy, prawda?

Alinko, ja od Ćwika kupowałamróże jesienią, teraz mam z innej szkółki, ale jeszcze na razie czekam na dostawę. Również mam w planach przesadzanie Rh, tak więc w poniedziałek, jak dobrze pójdzie, będziemy robić to samo Powiem ci, że dopiero trzy dni takiej porzadnej pogody, a ja już jestem wykończona pracami ogrodowymi. Kości jakoś się w zimie zastały i organizm stopniowo będzie musiał przestawić się na nowy tryb działania. No ale to nasze zmęczenie jest takie fajne, radosne, prawda?

Danusza, witaj kochana, czekam na te swoje różyczki z ogromną niecierpliwością. Już niedługo trzeba będzie opryskać miedzianem przeciwko grzybom, no a potem nawożenie, cięcie itd. Oczyma wyobraźni widzę różany ogród, ale co z tego wyjdzie, zobaczymy

Irciu, faktycznie powojniki i róże to klasyczna dobrana para. TYlko że te powojniki to tak różnie rosną u róznych osób. Najgorszy jest ten uwiąd, na który nie ma rady. Zamierzam kupic teraz powojniki włoskie, które są mniej kapryśne. A ty? Jakie masz doświadczenia? Czy włoskie rzeczywiście stwarzają mniej problemów niż wielkokwiatowe?

Sebek, ja zamówiłam 50 worków, bo przy tej ilości transport jest gratis. To się wydaje dużo, ale człowiek sam nie zauważa, jak one szybko znikają. U mnie ziemia marna, więc muszę co pewien czas kupować workową.

Elu, oczywiście, że sama będę plantować. Wszystko zresztą robię sama.Ścieżki, rabaty, płotki. Mój M natomiast robi grubsze prace budowlane. I tak się uzupełniamy, razem krzątając się po ogródku.
Elu, ja nie wiem dlaczego tyle osób ma problemy z pierwiosnkami. Akurat one mi zawsze ładnie wschodziły. No ale heliotrop to absolutna porażka. Pierwszy i ostatni raz toto siałam.
Aha, jeszcze taczuszka! Bardzo polecam. Leciutka, zgrabna.

Agnieszko, także ślę buziaki

Monteverde, Aniu dołków dokładnie jest tyle, ile ma przyjść różyczek, a więc w sumie 10