Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Madzenka 21:53, 07 maj 2012

monitka napisał(a)
Marzenko dzieki wielkie! po kwitnięciu przytnę już troszkę w kulkę.
Najstrasza lawenda mi wymarzła trochę i ma teraz takie rzedkie sterczące kikuty ze zdrewniałych gałazek a od dołu odbija. Tą chyba ciachnę z tych zdrewniałych gałęzi, najwyżej nie bedzie kwitła...

Daj fotkę jak wygląda Twoja lawenda to zobaczymy. Szkoda by było aby nie kwitła. Ile ma lat?
Madzenka 21:55, 07 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Super ten artykuł o cięciu lawendy! myślę, że mogłabyś podać ten link w wątku o lawendzie, wiele osób będzie wdzięcznych, szczególnie tych, którzy mają swoją pierwszą w życiu lawendę
Mi się bardzo przyda

Kasia ja przez lata nieodpowiednio cięłam lawendę i miałam taki brzydki żywopłocik, który coraz słabiej kwitł. I wygooglałam tę super stronę bo się przymierzałam w ubiegłym roku do posadzenia 30 szt..... Zamieszczę zatem linka aby się innym dobrze cięło
monitka 21:58, 07 maj 2012

Trzy albo cztery lata, nie pamiętam dokładnie. Jutro zrobię fotkę bo nie mam w tej chwili żadnej...
KasiaWB 22:01, 07 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)

Super ten artykuł o cięciu lawendy! myślę, że mogłabyś podać ten link w wątku o lawendzie, wiele osób będzie wdzięcznych, szczególnie tych, którzy mają swoją pierwszą w życiu lawendę
Mi się bardzo przyda

Kasia ja przez lata nieodpowiednio cięłam lawendę i miałam taki brzydki żywopłocik, który coraz słabiej kwitł. I wygooglałam tę super stronę bo się przymierzałam w ubiegłym roku do posadzenia 30 szt..... Zamieszczę zatem linka aby się innym dobrze cięło

o to to przyznam, że niestety i ja nie cięłam jak należy,dlatego tak mnie ucieszył ogromnie ten artykuł nawet nie wiesz jak bardzo miałam w ubiegłym roku piękny łan lawendowy, wiosną ciachnęłam nieodpowiednio i martwię się czy coś z tego będzie jeszcze przedwczoraj przycięłam dodatkowo suche badyle, mimo, że lawenda już zaczęła puszczać myślisz, że zakwitnie?
monitka 22:05, 07 maj 2012

Kasiu zakwitnie. Ta moja stara też kwitła, zreszta bardzo ładnie tylko taki brzydki chabaź się z niej zrobił. No i nigdy nie trzymałam się jakiegoś kalendarza cięcia bo najzwyczajniej w świecie nie miałam o nim pojęcia...
Madzenka 22:07, 07 maj 2012

monitka napisał(a)
Trzy albo cztery lata, nie pamiętam dokładnie. Jutro zrobię fotkę bo nie mam w tej chwili żadnej...

To na razie jej nie tnij. Poczekaj aż odbije bo taka zdreniała nie zawsze w całosci ma młode przyrosty. Zrób fotki to sie zastanowimy
Madzenka 22:09, 07 maj 2012

Kasia zakwitnie tylko już jej nie ciachaj teraz i podsyp ją dolomitem lub saletrą wapniową jesli jej jeszcze nie nawoziłaś
monitka 22:10, 07 maj 2012

Ok tak zrobię, jutro obfocę i grzecznie czekam na werdykt
Madzenka 22:14, 07 maj 2012

Posadizłam balkonowe i mi jak to mawia moja przyjaciółka nie konweniują. Mam takie dwie donice, w drugiej jakieś zielone lduże liście dosadziłam

Begonie schowane przed słońcem aż się zaaklimtyzują aby stały na stole przy kuchni.

I najwazniejszej donicy nie obfociłam. Ale dzisiaj w ciemnosciach nie warto a jutro wrócę wieczorem do domu....
Może do środy kupię te białe pelargonie to je sfotografuję.
KasiaWB 22:17, 07 maj 2012

Dziewczyny, to jeszcze skorzystam, że jesteście i jest na tapecie lawenda przepraszam Marzenko, że tak w Twoim wątku
Oto przesadzona przedwczoraj lawenda pod ostrokrzew. Wygląda na niezłego drapaka. Jak to oceniacie?