Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Madzenka 20:40, 07 maj 2012

paula napisał(a)
Marzenko mam pytanie odnośnie trytomy, czy ja sie po zimie obcina? bo mam jedna i jakos narazie nic sie z nia nie dzieje i nie wiem bo moze cos ominelam i powinnam przyciac?

Obcina się jeśli jej liście wymarzną, a jak wymarzną to malo prawdopodobne ,że zakwitnie. Ja raczej delikatnie wyrywałam uschnięte, przemrożone liście....
Madzenka 20:42, 07 maj 2012

Domi napisał(a)

Pięknie się Twój ogród prezentuje. Ten komplet na tarasie to jak wisienka na torcie. No i płyty pięknie obsadzone. Jakoś wcześniej nie widziałam takiego efektu. Z tej perspektywy bomba. Pięknie.

Marzeno, wnioskuję o zmianę nazwy Twojego wątku z "Kiedyś będzie tu pięknie......" na "Już jest tu pięknie......"

Domi raczej zmienię na "Kiedyś było tu ściernisko ..." ale to za 3 lata jak ogród podrośnie i dojrzeje jak Twój Wtedy bedę robić ku psokrzepieniu serc zdjęcia : było i jest
Madzenka 20:44, 07 maj 2012

kwiatholandii napisał(a)

Monika, Waśka i Karolina pięknie to bedzie jak tyły skończę i ten bok grażu .
I co ja potem będę robić, chyba będzie czas umrzeć
A jeszcze zaanektuję większy teren za płotem.... bo na razie tylko 5 grabów posadziłam. Ale dzisiaj wymyslałm, ze przed furtką kulki bukszpanów trzeba posadzić aby z ulicy było łatwo ogrodowiczankę zidentyfikować

Jak to co będziesz robiła? Bedziesz obsadzać na zewnątrz. Już zaczynasz

Masz rację, jakoś niefajnie ten teren przed płotem wygląda mam co robić, a potem wykarczuję chwasty na sąsiednich działkach
Madzenka 20:46, 07 maj 2012

Lena napisał(a)
Marzenko przepięknie - normalnie fantastyczny ogród
Czytałam że planujesz Trytomę?
Miałam ją parę lat temu ale tak mi się rozpanoszył jej system korzeniowy że miałam jej szczerze dość...
Korzenie są ogromne z każdym rokiem . Na zimę warto związać liście co chroni przed nadmiarem wilgoci a wiosną obcina się dopiero jak zacznie wypuszczać nowe.
Wszystkie moje doświadczenia z nią nie zmieniają faktu że jest niesamowicie dekoracyjną ozdobą ogrodu.
Pustynniki też są fajne i widziałabym je u Ciebie

Lenko mi się nie zdożyła rozpanoszyć bo ją wymroziłam
Lubiłam te związane liście , jak pisałam wcześniej takie pióropusze związane sznurkiem robiłam aż zamniałam kiedyś i nadszedł mróz.....
Pustynniki posadzę jesienią szczegolnie olbrzymiego. Krótko kwitnie ale jaki efekt. Posadzę rzy tarasie kuchennym
Madzenka 20:48, 07 maj 2012

mira68 napisał(a)
Marzenko ty już tylko odpoczywaj leżaczek i błogie lenistwo ogród śliczny

Miara ja tak nie umię. Usiądę na 5 min z kawą na tarasie przy ogrodowisku.pl i zaraz ruszam do pracy, a to chwasty trzeba wyrwać, a cos dosadzić, korę podsypać, uciąć coś brzydkiego lub wymarzłego. Ale jak ja to lubię
anna_studio 20:49, 07 maj 2012

Od soboty mam ciągle problemy z netem.Dopiero dotarłam do Twojej odpowiedzi na mój post...
DZIĘKUJĘ Ci serdecznie...
Syla 20:49, 07 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)

Marzenko ty już tylko odpoczywaj leżaczek i błogie lenistwo ogród śliczny

Miara ja tak nie umię. Usiądę na 5 min z kawą na tarasie przy ogrodowisku.pl i zaraz ruszam do pracy, a to chwasty trzeba wyrwać, a cos dosadzić, korę podsypać, uciąć coś brzydkiego lub wymarzłego. Ale jak ja to lubię

Cierpimy Marzenko na to samo
anna_studio 20:50, 07 maj 2012

...też to lubię
monitka 20:55, 07 maj 2012

Pooglądałam zmiany u Ciebie Marzenko i powiem ci że mało dziecięcia młodszego nie obudziłam bo tak głośno mi szczęka na podłogę opadła No pięknie jest

Czytałam że maturalnie u Ciebie. W takim razie trzymam kciuki za córcię!

Mam jeszcze pytanie o lawendę gdzieś czytałam że tniesz ją na półokrągło. Możesz mi to jakoś łopatologicznie wytłumaczyć jak to robisz i czemu?
KasiaWB 20:56, 07 maj 2012

Marzenko, to tylko luźna propozycja odnośnie tego Clematisa. Poprostu u mnie się sprawdził.

Piękny The President i jeszcze jeden, którego nazwy nie pamiętam już - padły.

Piękny też jest Violet Elizabeth - dłuuugo kwitnie i ma piękne duże kwiaty, ale dopiero odbija od korzenia, dopiero zobaczę jak sobie poradzi w tym roku, to Ci napiszę, oto on

Pisałaś o niebieskich/fioletowych, to na tych się skupiłam.
Mam jeszcze pięknego białego - Jerzy Popiełuszko, ale on raczej z tych niskich odmian, ale piękny i obficie kwitnie też przemarzł, ale odbija

Zapytaj koniecznie Anię monteverde, ona ma takie cudeńka, że hej napewno Ci się też spodobają