Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Basiula 09:12, 26 kwi 2016

Ależ u Ciebie pięknie! Myślę, że zmrożony grujecznik schowa się wśród innych roślin. Cudny ogród.
Borbetka 13:45, 26 kwi 2016

Sebku, wreszcie mam lokum na firmę. Garaż zaadaptowany. Przedtem latałam z wszystkim po pokojach .

A co do grujecznika, to jestem w wielkim szoku. W sieci mało informacji, że jest wrażliwy na mróz. Mój nigdy jeszcze się nie przebarwił, zawsze jesienią też go mróz chwyta i jest koniec. Szkoda, bo to takie piękne drzewo jest.

Napiszę o judaszowcu, czy przeżył. Sporo za niego zapłaciłam i jestem trochę na siebie zła.
Pszczelarnia 15:08, 26 kwi 2016

Ile było przymrozku u Ciebie?

Drzewa powinny odbić.

Lokum bardzo reprezentacyjne.

Ciekawie jest z tą strefą mrożenia w naszych ogrodach.

MirellaB 21:01, 26 kwi 2016

Moniko pokaż zdjęcia ogrodu, sadu - pewnie pięknie u Ciebie

Jak już garaż zaadoptowany to może będziesz miała trochę więcej czasu?
ewellinka 07:13, 27 kwi 2016

Borbetka napisał(a)
O ciemiernikach pomyślę, bo chcę, ale nie wiem gdzie je posadzić. No i miała baba dylemat .
Na zdjęciu powyżej są drzewa czereśniowe. Mają 14 lat. Miały być karłowe, a nie są. Cięte przez specjalistę sadownika. Nie umiem ciąć drzew w sadzie. Kompletnie nie znam się na tym. Nigdy też nie doginałam żadnych gałęzi. Pan Sebastian przyjeżdża i tnie. Talent ma niesamowity. W tym roku będzie cięcie radykalne, kosztem owoców niestety, ale ich i tak za dużo jak na moją rodzinę. Drzewa się tak rozrosły, że cierpi żywopłot, jest mniej światła, o liściach nie wspomnę, ile roboty ze zbieraniem. Będziemy robili porządki i to niebawem, bo w lutym już bym chciała.

Zapuściłam sie w głąb twojego wątku. I chciałabym sie dowiedzieć co ile metrów posadziłas te drzewa owocowe? I od żywopłotu ile ze piszesz ze cierpią ?
moonia 07:29, 27 kwi 2016

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/109/1090224/original.JPG

Proszę powiedz co to są za sadzonki ? Trawki ?
makkasia 08:40, 27 kwi 2016

Marzę o grujeczniku, ale to co piszesz o jego wrażliwości na przymrozki nie zachęca.
Obejrzałam sobie judaszowca w necie cudowne drzewo i mam nadzieję, ze odbije.
Cudnie u Ciebie Monia, mam niedosyt sadu
Borbetka 08:56, 27 kwi 2016

Było -2 przy gruncie. Wczoraj odłamałam kawałek gałązki tego judaszowca i jest w środku zielona. Żyje chyba . Bardzo chciałam mieć takie małe, bordowe drzewko przy kaskadzie zasłaniającej studnię. Kaskada ciągle niegotowa, ale może w tym roku wreszcie skończę ten etap. Biegałam po szkółkach i jakoś nic mi nie wpadło w łapy i nagle "on" się pojawił. Stał jedyny, taki biedny w rządku, to go wzięłam. Wiele judaszowców ma pokraczne gałęzie, a ten jest fajnie uformowany.

Jak sadziłam żywopłot i sad, to mi się wydawało, że wszystko jest takie oddalone od siebie i malutkie. Gdy żywopłot stał się potworem, a drzewa owocowe zbudowały korony, wizualnie jedno wchodzi w drugie. Wszystkie przylegające do żywopłotu gałęzie drzew owocowych są obcięte i jest w miarę ok. Nie wiem ile to metrów, bo nie jestem w stanie odnaleźć pni roślin żywopłotowych. Gęsto tam.

Kwiaty w sadzie wyglądają tak smutno, jakby oklapnięte były. Chyba przez ten mróz. Teraz siedzę sobie w "garażu", to wszystko widzę .

Napiszę Wam jeszcze, że cebule kupowane w B. są oszukane. Duża większość, dwuletnia, nie ma w ogóle kwiatów, same liście są. I w dodatku chyba nie ma sensu utykać bylin i cebul pomiędzy wielkie, stare rośliny. Te małe nie dają rady. Mało tego, posadzony serb obok starego żywopłotu też mi marnieje. A to już drugi.

I jeszcze Moni napiszę, że te trawki to carex Ice Dance. Rośnie rozłogami, więc nadaje się idealnie pod drzewa. Wypuszcza wszędzie młode pędy, a rośnie u mnie w półcieniu.
moonia 11:57, 27 kwi 2016

Bardzo dziękuję Berbetko. Cudnie u Ciebie, ale to wiadoma sprawa...
Mira104 17:30, 27 kwi 2016

Co ile polecasz sadzić żywopłot z jałowiec Canaertii ?