Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Milka 17:42, 24 sty 2013

piękne wspomnienia i piękny ogród!!
Lena 17:45, 24 sty 2013

Cudo

Borbetko piękną przemianę pokazałaś - ogród masz oszałamiający
Pozdrawiam Cię serdecznie
Borbetka 17:48, 24 sty 2013

A tutaj patrząc od strony domu w niepełnej perspektywie:

Teraz za domem. Tak było, jak walczyłam:

Po 2 latach:

I teraz ten sam lewy narożnik po 10 latach:

Borbetka 17:53, 24 sty 2013

A teraz widok na drugi narożnik za domem, nie mam zdjęcia z samego początku. Tutaj ogród miał 5 lat:

Znalazłam jeszcze takie zdjęcie:

I teraz:

Enya73 17:55, 24 sty 2013

Czytanie ze zrozumieniem pała Przepraszam, faktycznie to dziecko koleżanki Przetacznik Upss

Buziaczki
Enya73 17:58, 24 sty 2013

Borbetka napisał(a)
W ramach oderwania się od zimowej rzeczywistości postanowiłam trochę powspominać początki mojego życia tutaj w podpoznańskiej wsi.
I tak oto się zaczęła moja historia:

Od szopy na mokradłach i haszczy po pas w roku 1998. Przyjeżdżaliśmy popatrzeć tylko na puste pola, bo w miejscu naszej ulicy nie było kompletnie żadnego domu. Te, które tam widać w oddali, to tylko złudzenie, że są blisko.

W roku 1998 było już tak. Teraz dopiero widać, gdzie są te domy:

W następnym roku zaczęły powstawać mury naszego przyszłego domu:

I ten etap powoli realizowaliśmy brnąc po deszczach w błocie. Tutaj widać większość pola. I nie pomyślcie, że sami sobie wymyśliliśmy ten dom na końcu działki. Wokół niej są rowy melioracyjne (tak się nazywają niby, ale do melioracji im daleko), no i plan zagospodarowania wymusił na nas posadowienie domu w najszerszym miejscu działki, bo dom parterowy, dość szeroki wybraliśmy. Od tamtego momentu wszyscy nas o to pytali, że przeważnie ogród z tyłu jest, a przedogródek mały, u nas jest jak u inwestora samobójcy ha ha, wszystkie media musieliśmy ciągnąć 10-krotnie drożej niestety. Ma to teraz swój ogromny urok i nie zamieniłabym się, chociaż optymalnie byłoby, gdyby dom był na samym środku działki:

cdn.

No Kochana, historia jak u mnie. Ja też właśnie zrobiłam u siebie na blogu post wspominkowy, jak krok po kroczku tworzyliśmy ogród. Fajnie się to wspomina. Muszę przygotować też na Ogrodowisko metamorfozę przed i po.

Pozdrawiam i gratuluję pięknego ogrodu
wiunia 19:30, 24 sty 2013

Borbetka napisał(a)

Borbetko, czy te drzewa po prawej stronie za kulkami danica i lampą to brzoza pożyteczna?
Uwielbiam drzewa ale nie mogę posadzić takich , które docelowo będą wielkie , bo ogród ma 600m2. Masz cudne ogród , ech ile lat minie zanim doczekam się takiego klimatycznego zielonego raju?
Netka 11:09, 25 sty 2013

Ależ pięknie u Ciebie niesamowita metamorfoza ! pozdrawiam
Borbetka 20:17, 25 sty 2013

wiunia napisał(a)

Borbetko, czy te drzewa po prawej stronie za kulkami danica i lampą to brzoza pożyteczna?
Uwielbiam drzewa ale nie mogę posadzić takich , które docelowo będą wielkie , bo ogród ma 600m2. Masz cudne ogród , ech ile lat minie zanim doczekam się takiego klimatycznego zielonego raju?

Kochana, to jest sad, a to drzewo na zdjęciu po prawej to gruszka, która zresztą jest zawsze chora, bo koło żywopłotu jałowcowego posadzona, a nie wolno. Tak mówiła Maja w ogrodzie.
Borbetka 20:18, 25 sty 2013

Netka napisał(a)
Ależ pięknie u Ciebie niesamowita metamorfoza ! pozdrawiam

Ja też pozdrawiam i dziękuję. Widzę, że wstępne rysuneczki od Szefowej dostałaś. Super. Ja żałuję, że nie było wtedy Forum, gdy zakładałam ogród.