Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Urszulla 19:01, 05 lip 2013

viva napisał(a)
Na dobranoc i dzień dobry obrazki

-

-

Wspaniałe obrazki
zauroczyły mnie i zapamiętuję
też miałam pomysł na berberysowy żywopłot- z jakiej odmiany u Ciebie?
Kondzio 20:26, 05 lip 2013

przepięknie masz kanciki dobranie rośli genialnie ja ciągle nie mogę się z niczym wyrobić
Bogdzia 20:28, 05 lip 2013

viva napisał(a)

Bogdziu, jeśli wiary brak można wszystko sprawdzić namacalnie i naocznie Serdecznie zapraszam

Może te, które Ci wymarzają są z wielkokwiatowych? Ja ich nie mam prawie wcale, bo u mnie rosną nieciekawie, też podmarzają i są bardziej chorowite.
Mam dużo róż okrywowych z racji ich mniejszych wymagań i bardzo lubię takie drobne kwiatuszki, a te, które nazwałaś wielkimi krzakami to róże parkowe i na szczęście są takie jakie powinny być, bo właśnie takie krzaczory też bardzo lubię

No i masz rację , te wymarzajace to w większości wielkokwiatowe ale wymarzaja równiez pnące i okrywowe.. U mnie długo jest zimno, robią sie zastoiny mrozowe. Muszę spróbowac z parkowymi , choc wielkich nadziei sobie nie robię.Piękne masz róze można patrzec bez końca.
akanta 21:03, 05 lip 2013

viva napisał(a)

Aniu, niby niedaleko ale takie deszcze są punktowe, wystarczy kilka kilometrów i jest inaczej.
Grad też nas nie ominął, na szczęście nie był gruby i zniszczenia nie były duże.

Niestety to nie wszystkie klęski tego roku jakie nawiedziły mój ogród. Nie pisałam o tym, wiosną odkryłam, że mam straszną plagę nornic albo karczownika. Na jednej z rabat zjadły mi wszystkie cebule lilii (może 50 szt), część łubinów, orlików, floksów. Ponadgryzały piwonie, które wykopałam i trzymam w donicach; nie wiem co z nimi zrobić. A najsmutniejsze było dla mnie to, że zjadły korzenie u kilkunastu róż; wyciągałam kikuty bez jednego korzonka, wszystko zjedzone po samą szyjkę korzeniową.
Nie podjęłam żadnych działań, bo nie wiem co mogę zrobić.
Żeby nie kończyć smutno troszkę kwiatków

Dziękuje serdecznie za piękne zdjęcia kwiatów ,róże też podziwiałam wcześniej.Oj zasmuciły mnie te straty u ciebie ,szczerze.Ja od kilku dni udeptuję i zalewam dziury bo coś mi też tak strasznie łazi ,żę rośliny wiszą albo zapadają się jak w studnie.Widocznie po takiej zimie robactwa było dużo i odbywa się czyszczenie.Obawiam się jednak ,że czosnki idą na deser bo koło nich najbardziej zryte.Myślę ,że tobie narobił strat karczownik bo on lubi grasować zwłaszcza w pobliżu wody.Dobry a raczej łowny pies mógłby je nieco wyłapać/miałam takiego/ a pozatym znaczy tetren i podobno one wtedy się wynoszą.Może jakieś świece dymne zastosować jako odstraszacze,są takie w ogrodniczych.
Pszczelarnia 13:58, 08 lip 2013

Vivo, Twój ogród tchnie spokojem. A rabata bylinowa otrzymała bukszpany jako obwódkę?
Pszczelarnia 15:00, 10 lip 2013

Vivo, im bardziej wczytuję się w Twój ogród, tym więcej dostrzegam: że np. iglaki są puszyste i doskonale prowadzone. Jak to robisz? Kiedy tniesz i jak często? Ja nie mam wiele "choinek" ale te które są wymagają działania póki małe (jodła, świerk Conika, 2 ś. serbskie i szpaler srebrnych)
Mala_Mi 18:43, 11 lip 2013

Ja mam psa i karczownika też miałam.. drań zniszczył wszytko szerokim pasem

Straty masz, ale też ogród dalej sie broni bo jest ślicznie.. oj pracy i serc a w niego wkładasz dużo.

Mi w tym roku kret przyszedł wywracać rabaty.... ale już sie go pozbyłam
Joaska 09:20, 12 lip 2013

viva napisał(a)
Na dobranoc i dzień dobry obrazki

ALeż masz dopracowane kanciki
i te szpalery różane .... zniesławiona (do tej pory nie wiem dlaczego) ostróżka pięknie sie prezentuje w rózach!!
Ach jak mi sie u Ciebie podoba
barbara_kraj... 22:12, 12 lip 2013

A ja za kanciki zabieram się od maja i zabrać się nie mogę
viva 23:37, 12 lip 2013

W ostatnim tygodniu byłam bardzo zajęta (nie ogrodowo niestety), wpadałam do domu praktycznie tylko na noc stąd takie opóźnienie Ogrodowiskowe. Ucierpiał też ogród, bo było sucho i gorąco, dopiero dzisiaj popadało. O innych pracach już nie wspomnę

Troszkę aktualności z ogrodu
kłosowce i werbena liliowce pod skarpą

-

hortensje ogrodowe

Nowość w moim ogrodzie - ożanka, z ubiegłorocznego siewu, na pewno będzie jej dużo więcej, bardzo mi się podoba
-

i druga nowość - ratibida, też z ubiegłorocznego siewu. Bylina na nędzne gleby takie jak u mnie

-