Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

AgnieszkaW 21:30, 17 sty 2014

Dziękuję Vivo za odpowiedź. Taka właśnie roślinka pasowała by u mnie. Będę jej szukać, może gdzieś spotkam. Dalej podziwiam Twój ogród Pozdrawiam cieplutko
viva 21:33, 17 sty 2014

elzbieta_g napisał(a)

zawsze mam ,,depresje ogrodową'' gdy oglądam piękny ogród, ale to tylko chwilowe i moje negatywne nastawienie naprawdę nie jest negatywne ze zmianami ruszam jak wiosna na dobre zawita a Twój ogród po części będzie moim wzorem jeśli pozwolisz uwielbiam róże mam ich aż.... 13 krzaczków.. a Twoje są cudne z jadalną na czele

Elu, kazdy z nas ma chwilowe depresje ogrodowe, ale na szczęście szybko mijają.
Ja tej wiosny nie mogłam się pozbierać jak się okazało, że nornice wyjadają mi też róże. To było okropne tak wyciągać takie ogryzione kikuty. Już oczami wyobraźni widziałam zjedzony cały ogród.

Nie wiem jakie lubisz róże, to jest Angela

viva 21:39, 17 sty 2014

mira napisał(a)

ten widok z tymi kulami urzekł mnie po prostu !, ja nie jestem bukszpanowa, mam 1 kulkę mimo woli, lubię oglądać bukszpany w innych ogrodach - a Twoja kompozycja mnie inspiruje i aż się chce skopiować choć na efekt trzeba poczekać dobrych kilka lat - cudowne zestawienia !

miłego dnia
pozdrawiam

Miro, a ja zawsze marzyłam o bukszpanach . Zwątpiłam w to, że mogę je mieć kiedy którejś zimy bardzo mocno mi zmarzły. Całe szczęście, że nabrałam odwagi . Wiem, że najgroźniejsza dla nich jest susza fizjologiczna i będę wszystko robiła aby je przed nią uchronić.

Moje kule mają 11 lat i były kupione jako malutkie sadzonki, w międzyczasie zmarzły.
Teraz można kupić takie duże gotowce

viva 21:43, 17 sty 2014

monteverde napisał(a)

Viva ma naturalny zmysł estetyczny i dlatego tak ładnie wszystko wygląda jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki

Aniu, to raczej przesadzanie, dosadzenie, przenoszenie, dosiewanie itd

elzbieta_g 21:48, 17 sty 2014

viva napisał(a)

Elu, kazdy z nas ma chwilowe depresje ogrodowe, ale na szczęście szybko mijają.
Ja tej wiosny nie mogłam się pozbierać jak się okazało, że nornice wyjadają mi też róże. To było okropne tak wyciągać takie ogryzione kikuty. Już oczami wyobraźni widziałam zjedzony cały ogród.

Nie wiem jakie lubisz róże, to jest Angela

róże uwielbiam choć trzeba im poświęcić troszkę czasu jak to przystało na króloweAngela piękna nornice mam , krety mam i plagę ślimaków mam a i sarny które uwielbiają moje róże choć marudzę na mój ogród to nie wyobrażam sobie istnienia bez niego pozdrawiam
viva 21:52, 17 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Ta ożanka to bylina, czy trzeba ją siać.
Też jestem za.. pokazywaniem teraz fotek.. brakuje nam kolorów... Twój ogród jest jak kolorowa bajka.. wiec co wieczór po kilka fotek chociaż wrzuć.. Wiosną uciekniesz do ogrodu i tyle znów będziemy widzieli

Aniu, święta racja wszyscy już potrzebujemy kolorów

Ożanka to bylina, można ją kupić i można też siać

Ta kaszka to zatrwian szerokolistny z kłosowcem w różnych fazach rozkwitu

-
agatanowa 21:58, 17 sty 2014

Viva, Angela i mi sie bardzo podoba. Lubię takie roże, jak z baci ogródka Muszę o niej sobie poczytac
A tak w ogóle, to bardzo piękne te dzisiejsze obrazki z ogródka. Aha, no i brzozy masz majestatyczne (zdjęcie na str. 241).

Aniu, Monteverde, tak to prawda: to niewatpliwy talent kompozycyjny.

Vivo, dużo stosujesz chemii w ogrodzie? Co stosujesz?
viva 22:02, 17 sty 2014

Joku napisał(a)
Po pierwsze: zachwyciła mnie twoja Winchester Cathedral. Chciałabym żeby moja tak wyglądała.
Po drugie" czytam o twoim ogrodzie na piasku. Ja mam też taki kawałek na samym piasku - przedogródek. Jest w miejscu gdzie był wykop pod budowę, został zasypany żwirem. Część tego żwiru wyrzuciłam, nasypałam ze 20 - 30 cm ziemi i w to posadziłam rośliny. Dałam też trochę dobrej ziemi w dołki przy sadzeniu. Póki co jakoś sobie radzą, ale nie wiem jak długo. I tu mam pytanie o kilka szczegółów na temat wzbogacania ziemi. Na załączonych obrazkach widać że poradziłaś sobie świetnie w tym zakresie.

Jolu a jak długo masz swoją, może jeszcze potrzebuje czasu. Ja mam dwa krzaki i nie rosną jednakowo. Może to też zależy od sadzonki.

Jeśli chodzi o ziemię to jak będziesz dodawała kompostu to rośliny poradzą sobie.
My sadząc drzewa zaprawiamy dołki ale wiadomo na jak długo może to starczyć dla drzewa, a jednak radzą sobie. Na bogatej ziemi byłyby na pewno większe w tym czasie. Ale jak się nie ma co się lubi to....
Winchester już była to może kolejna angielka Heritage (kolor uzależniony od światła )

-
monteverde 22:02, 17 sty 2014

Ja wiem, że jesteś skromną osobą a co do ożanki to dużo miejsca zajmuje? chyba za duża na mój mały ogródek? mam trochę nasion penstenonów jak palmeri, strictus, eatonii to je wysieję
Kondzio 22:04, 17 sty 2014

Ojej zawału dostanę jak wkładasz więcej zdjeć mam nadzieje ze kiedys mi sie osiągnąć takie efekty poprosu bajka ja niestety jestem dopiero na początku tej drogi ogrodu romatycznego pełen róż bulin i zapachów ogrodu jak z bajki miedzy innymi jak twój bo tu taj na forum podobają mi sie kilka ogrodów