Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 22:47, 27 mar 2014

Szkodniki wyjadają mi rośliny w ogrodzie a ja produkuję następne
Tak wygląda mój południowy parapet Już troszkę nieaktualny, bo wszystko skiełkowało a część popikowana

-

Z ubiegłorocznego siewu eukomis, malutkie cebulki zakwitną za dwa lata

-

Wygospodarowane sadzonki ostrogowca Jesienią pozbierałam siewki z rabaty i przepikowałam do skrzynki. Zimowały w domu w chłodnym pomieszczeniu. Doświadczenie pokazało, że nawet podczas łagodnej zimy pod przykryciem bardzo mało siewek zimuje. Jestem zapobiegliwa i teraz mam około 50 sadzonek

Bardzo mnie cieszą te wschody. To Angelica gigas Co prawda macierzysta sadzonka została zjedzona ale się jeszcze odkuję i będę miała bordową łączkę
Tak zbierałam nasionka, bo zauważyłam, że dojrzałe bardzo osypywały się na ziemię.

-
monteverde 23:00, 27 mar 2014

viva napisał(a)
Dziękuję za wszystkie pomysły i słowa wsparcia. Okazuje się, że problem gryzoni w ogrodach jest powszechny i bardzo trudny.
Czytam, analizuję i pomimo tego, że moja kotka przynosi upolowane karczowniki (jestem pewna, że młode) to raczej jestem pewna, że te nory nie są karczownika. Na rabacie ani w pobliżu nie ma żadnych kopców. Zastanawia mnie tylko czy nornica robi takie duże korytarze. A może to jeszcze jakiś inny gryzoń ziemny?
Zastosuję najpierw trutkę na gryzonie, jeśli nie pomoże pomyślę o bardziej radykalnym środku.
Ale czy możliwa jest do wygrania ta walka?
Słyszałam takie zdanie, że gdyby środki trujące na gryzonie były skuteczne to nie byłoby już firm produkujących je, bo dawno zbankrutowałyby. Widzę sens w tej wypowiedzi ale będę działać i muszę wygrać tę wojnę
Najbardziej zrujnowana jest ta rabata półkolista

i ta, gdzie mam w większości róże

Weź firmę dezynsekcji, dezynfekcji i deratyzacji, najszybciej zadziałają, zadymia Ci korytarze i wszystko trafi.... co tam pod korzonkami gryzie aż serce się ściska patrząc na te rabaty, że może ich nie być
viva 23:03, 27 mar 2014

A w ogrodzie kwitną pierwiosnki ząbkowane (niziutkie, bo chyba im za zimno), miodunki

-

pierwiosnek gruziński, śmiałek pokazał swoją soczystą zieleń i cieszą malutkie listki na berberysie

-

obwicie kwitnące w tym roku wrzośce

i miła zieleń bukszpanów na tle jeszcze dość szarego ogrodu

monteverde 23:09, 27 mar 2014

viva napisał(a)
Szkodniki wyjadają mi rośliny w ogrodzie a ja produkuję następne
Tak wygląda mój południowy parapet Już troszkę nieaktualny, bo wszystko skiełkowało a część popikowana

-

Z ubiegłorocznego siewu eukomis, malutkie cebulki zakwitną za dwa lata

-

Wygospodarowane sadzonki ostrogowca Jesienią pozbierałam siewki z rabaty i przepikowałam do skrzynki. Zimowały w domu w chłodnym pomieszczeniu. Doświadczenie pokazało, że nawet podczas łagodnej zimy pod przykryciem bardzo mało siewek zimuje. Jestem zapobiegliwa i teraz mam około 50 sadzonek

Bardzo mnie cieszą te wschody. To Angelica gigas Co prawda macierzysta sadzonka została zjedzona ale się jeszcze odkuję i będę miała bordową łączkę
Tak zbierałam nasionka, bo zauważyłam, że dojrzałe bardzo osypywały się na ziemię.

-

Pięknie to wszystko wygląda, nie wiedzialam, ze eukomis można z siewu a dzięgiel ten jest najładniejszy ja cerinte nasionka do pończochy zbierałam, bo strzelają
viva 23:18, 27 mar 2014

Jeszcze z aktualności ogrodowych.
Na posadzenie czekają przesyłki ze szkółki, która w tym roku rozdaje takie prezenty i ze sklepu z literką "z"

-

Dokupiliśmy cztery drzewka o wysokości ponad 4 metrów w ten sposób je transportując

po bardzo okazyjnej cenie bukszpany na kuleczki i na uzupełnienie moich stożków

jeżynę w czterech odmianach
Aby mieć siłę do działań ogrodowych pobieramy sobie napój życia

-
viva 23:23, 27 mar 2014

Aniu, a ja w tym roku wszystkie jagody kamczackie pozawijam w firanki, bo ubiegłym roku ledwo troszkę skosztowaliśmy. W ciągu jednego poranka kosy wszystko sprzątnęły

Z gryzoniami chyba to jedyne wyjście będzie aby coś radykalnego zastosować. Odstraszać nie bardzo mam gdzie, bo ogród duży. Wygonię je z jednego miejsca to pójdą w drugie.
monteverde 23:35, 27 mar 2014

Ile dziennie soku zlatuje do butelki? dobrze, ze pookrywałaś, paskudy te szpakuny i kosy z jeżyna potem napiszesz która najsmaczniejsza i najsłodsza
viva 23:42, 27 mar 2014

Soku zlatuje około 2 litrów dziennie. Wypijamy na bieżąco. Mamy mieć gości i założymy jeszcze jedną butelkę na drugiej brzozie.
Z jeżynek oczywiście zdam sprawozdanie
monteverde 23:57, 27 mar 2014

aha a na ile się wwiercacie w brzozę po sok?
alinak 00:05, 28 mar 2014

Viva napisałam pv . luknij ...
zakupy znowu ...co wątek to zakupy ,zakupy ...ja już nie zaglądam ..we wtorek przekroczyłam roczny budżet....na all. przekroczony budżet ...masakra a rabaty nie z gumy...
jak ja kocham te twoje rabaty ...