Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Pszczelarnia 10:24, 26 mar 2014

Laurowiśnio, mogła to zrobić nornica. U mnie tak raz objadły z korzeni lipę młodą, jarząba szwedzkiego, klona, jodłę.
laurowisnia 10:45, 26 mar 2014

Myślałam Ewo, że nornice zjadają drobniejsze korzenie, może są to w takim razie one.
Pszczelarnia 10:47, 26 mar 2014

Lipa była duża (pień jak ręka muskularnego mężczyzny), inne też już 10 letnie. Wyciągałam jak z masła.
ewsyg 10:48, 26 mar 2014

laurowisnia napisał(a)
Vivo, przykro mi, pewnie jeszcze nie wiesz jakie są dokładne straty w ogrodzie.
Ja w ogrodzie nie znalazłam takiej dziury, ale wykopaliśmy zadołowane drzewka owocowe, gdzieś ok. 10 dokładnie obgryzione z korzeni, to chyba też musi być karczownik, tylko on lubi jak jest w pobliżu woda, a u mnie daleko do rzeki?

To zapewne nornice
Mala_Mi 17:11, 27 mar 2014

Oj, oj, oj... przyszłam oczy pocieszyć, a tu taki widok.. buuuuuuu.... masakra.....

Sorki, ale muszę sprostować niektóre wypowiedzi.. .... czyli napisać co ja mam we w rozumie.. z doświadczeń na swoim poletku... miałam krety, nornice i karczownika.... myszy mam do tej pory.. w garażu zrobiły sobie ile gniazd.. w każdym kaloszu, słoikach... wyniosły w gniazda pół worka ziarna słonecznika..

Do wody mam daleko, a nawet bardzo daleko... coś około 1,5-2,0 kilometry.
Ta nora wygląda na kraczownika.. jest szersza niż wyższa.. i brak kopców... masz blisko wodę..
U mnie karczownik poobgryzał drzewka i krzewy w ten sposób.. że zostały sie pieńki zastrugane jak ołówek.. charakterystyczne było to, że wzdłuż jednej linii wykosił wszytko.. nic na prawo i nic na lewo..
Podejrzewam, że u Ewy jednak karczownik upierdzielił drzewka.. nornice jedzą miękkie kłącza, a ten drań kosi jak bóbr wszytko.. jakbym nie widziała na własne oczy zatemperowanych na ołówek moich drzewek to nigdy bym nie uwierzyła.. I tym śladem doszliśmy, że to karczownik.. bo woda daleko, kopców nie było... musiał kopce zrobić gdzieś na łąkach.. a u mnie tylko temperował.. ząbki ostrzył...

Fachowcy radzą:

Aby mieć stuprocentową pewność czy to kret czy karczownik, możemy na próbę rozgrzebać około metrowy odcinek korytarza wydrążonego przez zwierzę. Po około 6-ciu godzinach lub następnego dnia sprawdzamy stan zniszczonego tunelu. Jeżeli został on odbudowany, to mamy do czynienia z karczownikiem, gdyż krety nigdy nie odtwarzają zniszczonego chodnika.

Dzidka 18:24, 27 mar 2014

ewsyg napisał(a)
Walka z tym nieproszonymi gośćmi to syzyfowa praca i chyba nie do wygrania jak w pobliżu masz nieużytki...
Trutki trzeba wkładać. Jak widzę nową dziurę to zaraz wkładam trutkę. Późną jesienią sporo jej powkładałam do dziurek

To dopytam jakie trutki?
U mnie nie tykają trucizny. A próbowałam z różnymi. Nawet rozkopywałam korytarze, wsypywałam truciznę, zasypywałam i nic, nie zjadały.
Pracowałam w rękawiczkach.
ewsyg 20:16, 27 mar 2014

Dzidka napisał(a)

To dopytam jakie trutki?
U mnie nie tykają trucizny. A próbowałam z różnymi. Nawet rozkopywałam korytarze, wsypywałam truciznę, zasypywałam i nic, nie zjadały.
Pracowałam w rękawiczkach.

Ja kupuje różowe granulki. Dzisiaj znalazłam nowe dziury. Wyniosły się z miejsca gdzie posadziłam cesarską koroną i przesunęły się tam gdzie ich nie ma. U mnie dziury są w pobliżu liliowców ( w tamtym roku o mało nie zjadły mi dwóch odmian ) i kosaćców. Korzenie tych roślin to dla nich przysmak. Myślę, że jeszcze piwonia, ale u mnie jeszcze tam nie dotarły. Nerwy mam na te gryzonie.
EPODLAS 20:27, 27 mar 2014

Vivo, tak to jest, jak nie krety to nornice, a u ciebie pewnie karczowniki. Nic tylko wytruć trzeba, bo zniszczą ci ogród. Musisz z nimi wygrać walkę.
viva 22:28, 27 mar 2014

Dziękuję za wszystkie pomysły i słowa wsparcia. Okazuje się, że problem gryzoni w ogrodach jest powszechny i bardzo trudny.
Czytam, analizuję i pomimo tego, że moja kotka przynosi upolowane karczowniki (jestem pewna, że młode) to raczej jestem pewna, że te nory nie są karczownika. Na rabacie ani w pobliżu nie ma żadnych kopców. Zastanawia mnie tylko czy nornica robi takie duże korytarze. A może to jeszcze jakiś inny gryzoń ziemny?
Zastosuję najpierw trutkę na gryzonie, jeśli nie pomoże pomyślę o bardziej radykalnym środku.
Ale czy możliwa jest do wygrania ta walka?
Słyszałam takie zdanie, że gdyby środki trujące na gryzonie były skuteczne to nie byłoby już firm produkujących je, bo dawno zbankrutowałyby. Widzę sens w tej wypowiedzi ale będę działać i muszę wygrać tę wojnę
Najbardziej zrujnowana jest ta rabata półkolista

i ta, gdzie mam w większości róże

AgnieszkaW 22:41, 27 mar 2014

Czytam Vivo o szkodnikach w ogrodzie, to smutne. Z domowych sposobów na odstraszanie gryzoni to wkładanie do dziur skórek z cytrusów oraz resztki ryb surowych (mogą być glowy, kregosłupy, ogony itp., ale to po kilku dniach śmierdzi, więc dobrze jest takie resztki przysypać ziemią - zakopać w tych norach).