Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

agniecha973 13:37, 25 mar 2014

Ewa, a co ci szkodzi zaczekać? Ja też nie wszystkie rozkopowałam, więc też zostawiam przez te prognozy.
viva 22:59, 25 mar 2014

Kochani znowu mam pozimowego doła ogrodowego Nic na to nie wskazywało, że po zimie znowu będzie spustoszenie na rabatach.
Mam w ogrodzie jakiegoś dużego gada, bo nie przypuszczam, że to są nornice. Znajduję na rabatach wejścia do nor o wielkości co najmniej męskiej pięści. Ogromne korytarze i zjedzone wszystkie korzenie napotkane na drodze.
Wiem, że mam w ogrodzie karczowniki, bo kotka czasem upoluje ale przynosiła wielkości małego kreta. Może to były młode a dorosłe są takie duże?
Na powierzchni nie ma żadnych kopców i innych śladów bytowania oprócz tych dziur, natomiast na rabacie jak stanę zapada się ziemia jakby ją ktoś powybierał.
Zamiast wiosennych kwiatuszków taka dziura

agniecha973 23:04, 25 mar 2014

Straszna ta dziura. Co to może być? Karczowniki chyba jednak kopce robią i to duże.
agatanowa 23:51, 25 mar 2014

jak zajęcza normalnie
monteverde 00:27, 26 mar 2014

Okropność a może poproś DDD o usługę, bo sama z tym gadem nie dasz rady.
Urszulla 01:18, 26 mar 2014

Witaj, wiosenny gość dość uciążliwy,
coś trzeba by mu zaaplikować
Pszczelarnia 10:06, 26 mar 2014

Vivo, moje doświadczenie mówi, że karczowniki. U nas na nadbrzeżu też takie były: jak robiłam rabatę na nadbrzeżu rozkopałam wszystko do dna i był taki tunel. Karczownik żyjący blisko zbiornika wodnego nie robi kopców. Takie są moje obserwacje. Wykładałam spreparowane (z mięsem) trutki (do nor). To były takie właśnie dziury. Ostatnio lisy głodne dobrały mi się do kopców krecich i korytarzy nornic - ogród wyglądał jak po huraganie. Nie wierzyłam własnym oczom. Rabaty rozkopane jak po akcji jamników i ratlerków.

Młode róże posadzone okopcowałam pomna zaleceń producenta.
ewsyg 10:15, 26 mar 2014

Walka z tym nieproszonymi gośćmi to syzyfowa praca i chyba nie do wygrania jak w pobliżu masz nieużytki. Ja mam to samo. Widzę, że tam gdzie posadziłam cesarską koronę to tam nie kopią, nie ma ich tam. Korony kupuję corocznie w Biedronce i obsadzam nowe tereny. W tamtą jesień dołożyłam ząbki czosnku. Powtykałam zwłaszcza koło drzewek owocowych bo mam młode. Koleżance strasznie nornice niszczą owocówki. Ty masz duży teren to nie sposób obsadzić go koronami. Trutki trzeba wkładać. Jak widzę nową dziurę to zaraz wkładam trutkę. Późną jesienią sporo jej powkładałam do dziurek
Tusiala 10:17, 26 mar 2014

Przykro mi z powodu tego "gada". Ja gada nie mam ale za to walczę z pędrakami
laurowisnia 10:21, 26 mar 2014

Vivo, przykro mi, pewnie jeszcze nie wiesz jakie są dokładne straty w ogrodzie.
Ja w ogrodzie nie znalazłam takiej dziury, ale wykopaliśmy zadołowane drzewka owocowe, gdzieś ok. 10 dokładnie obgryzione z korzeni, to chyba też musi być karczownik, tylko on lubi jak jest w pobliżu woda, a u mnie daleko do rzeki?