Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Gocha 12:17, 11 gru 2014

viva napisał(a)

Agnieszko, tym razem wiosenna rabatka

Viva jeszcze jedno- co to jest obok piwonii, wydaje mi się , że kiedyś chyba wiedziałam ale wyleciało mi z głowy. I czy ten łubin to sama siałaś kupiony w takich kolorach ? Ten biały piękny. Chociaż teraz się zastanawiam czy to napewno łubin bo mam jednak wątpliwości. Jeśli nie to co to ?
monteverde 12:31, 11 gru 2014

Gocha napisał(a)

Viva jeszcze jedno- co to jest obok piwonii, wydaje mi się , że kiedyś chyba wiedziałam ale wyleciało mi z głowy. I czy ten łubin to sama siałaś kupiony w takich kolorach ? Ten biały piękny. Chociaż teraz się zastanawiam czy to napewno łubin bo mam jednak wątpliwości. Jeśli nie to co to ?

Rutewka a jaka śliczna
laurowisnia 12:33, 11 gru 2014

viva napisał(a)

Agato, tak już mamy, mnie też to czeka

Trudno odmówić sobie takiej przyjemności.
Nie wiedziałam, że masz różę Tess..., kiedyś chciałam ją kupić, dużo już o niej napisałaś, czy możesz mi jeszcze porównać jej kolor do Red Leonardo, chyba ją też masz.
I o przymiotno bym zapytała, chyba to fajna bylinka, a ja jej nie mam.

07_Rene 12:38, 11 gru 2014

viva napisał(a)

Violu wszystko jasne Tak się powrzechnie uważa, że czerwone do różowego nie pasuje ale nie zawsze. Niektóre odcienie tych kolororów sąsiadujące ze sobą są dla mnie ok. Szczególie wtedy, gdy mają wokół dużo zieleni.
Czerwień Tess nie jest taka czysta.

To jest właśnie wyższy poziom wtajemniczenia ogrodowego
Ja wielokrotnie widziałam takie "niestandardowe" zestawienia w prasie ogrodniczej, a na forum ogólnie są one krytykowane w fazie pomysłów. W pewnym momencie się pogubiłam, nie moglam zrozumieć jak to sie dzieje, ale teraz wiem o co w tym chodzi.... Dlatego Twój ogród Vivo jest dla mnie mega-wyjątkowy. Nie boisz się zestawiać roślin, a Twoja wiedza jest tak duża, że każde nawet ryzykowne zestawienie wyglada pięknie
monteverde 12:39, 11 gru 2014

viva napisał(a)

Aniu, sprawdziłam, mam nasiona tej jasnej ostróżki.

Gdyby Ci coś zostało?
Mala_Mi 21:48, 11 gru 2014

07_Rene napisał(a)

Nie boisz się zestawiać roślin, a Twoja wiedza jest tak duża, że każde nawet ryzykowne zestawienie wyglada pięknie

Tylko w ten sposób można stwierdzić czy faktycznie pasuje czy nie.. trochę odwagi Jak nie pasuje to łopatka...
Vivo super że podążasz swoimi ścieżkami
viva 22:42, 11 gru 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Vivo, gdzieś czytałam o tym, żeby nie sadzić piwonii w pobliże sadu i warzywnika (w tych książkach tłumaczonych z angielskiego). Gdzieś mi przemknęła uwaga też o towarzystwie róż i piwonii. Wiesz coś na ten temat?

Ewo, o tym aby nie sadzić piwonii w pobliżu sadu nigdzie nie czytałam. Wiem, że nie powinno się sadzić w pobliżu drzew ze względu na konkurencję o wodę i składniki pokarmowe. Tak też jest z różami i piwoniami, nie powinny być blisko siebie. O innych wzajemnych wpływach na siebie nic nie wiem

Nazwa kaliny chyba dalej jest poszukiwana
viva 22:48, 11 gru 2014

Gocha napisał(a)

Viva poproszę nazwę tej róży jasnoróżowej po lewej stronie. A ta biała po prawej to też róża czy coś innego- napisz co to jest bo pięknie kwitnie i czy długo kwitnie ?

Gosiu ta jasnoróżowa róża to Fantin Latour, historyczna, nie powtarza kwitnienia. Białe kwiatuszki to też róża - Bobby James.

Kwiatki w zbliżeniu

-
viva 22:52, 11 gru 2014

Gocha napisał(a)

Te ostróżki są piękne. Uwielbiam je A czy u Ciebie nie łapią mączniaka ? czy często robisz oprysk jakiś - chemicznie czy naturalnie zwalczasz mączniaka ? Piwonie cudne- aż czuję ich zapach. Piękny ten Twój ogród- chciałabym móc go zobaczyć na żywo kiedyś.

Gosiu, zdarza się, że niekiedy pod koniec lata łapią mączniaka ale wtedy przycinam albo obrywam chore liście. Ostróżek nigdy niczym nie pryskam przeciw chorobom grzybowym. Zwykle dobrze sobie radzą.
Myślę, że wąchanie piwonii w moim ogrodzie jest do zrealizowania
viva 23:03, 11 gru 2014

Gocha napisał(a)

Ania już odpowiedziała, że to rutewka, dodam tylko, że to rutewka orlikolistna Są różne odcienie różu, fioletu a także żółte

Za nimi łubiny Sama siałam kolor biały i czerwony, żółty kupiłam jako sadzonkę w woreczku z torfem.
Zdjęcia pokazują łubiny z przed dwóch lat, rosły w innym miejscu.
W tym roku będę znowu siać, bo te już nie kwitną tak okazale.
Potrzeba odnowić nasadzenia

Dzisiaj łubinowo