Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 23:15, 11 gru 2014

laurowisnia napisał(a)

Trudno odmówić sobie takiej przyjemności.
Nie wiedziałam, że masz różę Tess..., kiedyś chciałam ją kupić, dużo już o niej napisałaś, czy możesz mi jeszcze porównać jej kolor do Red Leonardo, chyba ją też masz.
I o przymiotno bym zapytała, chyba to fajna bylinka, a ja jej nie mam.

Agatko, one mają prawie identyczny kolor (na moje oko ) Na zdjęciu z leżaczkiem na dole jest Red Leonardo a na górze Tess...

Przymiotno mam w dwóch kolorach, fiolecik dostałam od koleżanki i ten bardziej mi się podoba. Jest delikatniejszy, trochę niższy i dość prosto stoi. Mam też różowy (bardzo chłodny róż) siany z nasionek, rośnie wyższy i pędy ma zawsze trochę pokręcone. Musi mieć coś do oparcia. U mnie róże

-

-
viva 23:21, 11 gru 2014

07_Rene napisał(a)

To jest właśnie wyższy poziom wtajemniczenia ogrodowego
Ja wielokrotnie widziałam takie "niestandardowe" zestawienia w prasie ogrodniczej, a na forum ogólnie są one krytykowane w fazie pomysłów. W pewnym momencie się pogubiłam, nie moglam zrozumieć jak to sie dzieje, ale teraz wiem o co w tym chodzi.... Dlatego Twój ogród Vivo jest dla mnie mega-wyjątkowy. Nie boisz się zestawiać roślin, a Twoja wiedza jest tak duża, że każde nawet ryzykowne zestawienie wyglada pięknie

Renatko, Ania Mała MI już to podsumowała ... musi być łopata w ciągłym ruchu Z czasem trochę doświadczenia. Są również rzeczy, które zmieniłabym ale już nie mogę albo godzę się z tym jak jest
viva 23:32, 11 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)

Tylko w ten sposób można stwierdzić czy faktycznie pasuje czy nie.. trochę odwagi Jak nie pasuje to łopatka...
Vivo super że podążasz swoimi ścieżkami

Aniu, już tak mam, że w wielu dziedzinach muszę siama A jeśli nie siama to muszę i tak wszystko wiedzieć

Dla Ciebie to co lubisz

barbara_kraj... 00:19, 12 gru 2014

I znów z wielką przyjemnością odnowiłam sobie obraz Twojego ogrodu.
Byliny na ogół znam, ale te róże sprawiają, że... ech, lepiej nie pisać!

Cieszę się, że róże które mi przysłałaś, trzymają się, a Pink Swany i White Cover kwitły do przymrozków!
Gocha 09:13, 12 gru 2014

Viva coraz badziej zachwyca mnie Twój ogród. Piękne te łubiny- odkrywam je na nowo w tym roku. Ja też siałam w lecie łubiny ale chyba mieszankę , wzeszło mi parę sztuk tylko- no może około 10 szt. ale ich ngdzie nie zdążyłam posadzić na miejsce stałe. Mam nadzieję, że będę to mogła zrobić jeszcze wiosną. Te białe łubiny muszę zakupić nasionka i wysiać je- są po prostu zjawiskowe.
Mala_Mi 10:26, 12 gru 2014

White Cover - kopczykujesz?
monteverde 10:38, 12 gru 2014

Łubiny piękne takie "tłuściutkie " a Bobby James to taki olbrzym śliczny niestety nie do mnie pozdrówka
Viola 10:56, 12 gru 2014

Vivo, mam straszne parcie na Leonardo da Vinci i Red Leonardo. Wszystko mi się w nich podoba, kolor i kształt płatków i to, że ponoć są łatwe w obsłudze. Chcę na wiosnę zakupić kilka krzaczków. Proszę doradź co byś z nimi posadziła, żeby kolory pasowały (róże, trawy i byliny). Oczywiście Leonardo w innym miejscu, a Red w innym (bo razem chyba nie pasują). Wszyscy piszą, że kolory tych dwóch odmian są trudne do ogarnięcia, nie widziałam ich na "żywo" więc nie mam pojęcia jak je dopasować i do czego. Zasadniczo nie planuję czerwonego w ogrodzie, ale dla Red Leonardo chyba zrobię wyjątek zwłaszcza, że on ponoć mało czerwony. Głównie róże, fiolety, niebieskości (granatowy), biały.
Pszczelarnia 11:49, 12 gru 2014

Vivo, pamiętasz zapach róży Fantin Latour? Ja mam go do dziś w pamięci, bo był bardzo specyficzny. Taki powiedziałabym dziwny.
mira 12:15, 12 gru 2014

viva napisał(a)

Ania już odpowiedziała, że to rutewka, dodam tylko, że to rutewka orlikolistna Są różne odcienie różu, fioletu a także żółte

Za nimi łubiny Sama siałam kolor biały i czerwony, żółty kupiłam jako sadzonkę w woreczku z torfem.
Zdjęcia pokazują łubiny z przed dwóch lat, rosły w innym miejscu.
W tym roku będę znowu siać, bo te już nie kwitną tak okazale.
Potrzeba odnowić nasadzenia

Dzisiaj łubinowo

zaglądam, i zaglądam jak dobrze,że fotki dajesz to jakoś radośniej, a na widok łubinów od razu energetyczniej - ja je uwielbiam ale stale mi je ślimaki zjadają w tym roku ledwo co posadziłam sadzonkę to do rana jej nie było brrr ale się nie poddaję
pozdrawiam