Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

gierczusia 18:06, 12 sty 2013

Nieszko witaj u Ciebie , przybiegłam z rewizytą ... Widzę , że plany na wiosenkę już porobione , to chyba najwaźniejsze ... Wtedy do dopiero w tych wszystkich ogrodach będzie się działo ... A Ogrodowisko będzię pękało w szwach od naszych postów ..... piękny klimatyczny ten Twój ogród .. Baaaardzo mi się podoba oczko , choć to zdaje się prędzej małe jeziorko chętnie teź. posiedzę sobie na ławeczce , jeśli mogę.. Przycupnę sobie i pooglądam na spokojnie te śliczne widoki .. Pozdrawiam serdecznie
gusiarz 18:25, 12 sty 2013

Nieszko - widzę, że masz perowskię. Znasz jej odmianę? Ja planuję jej zakup
Toszka 21:11, 12 sty 2013

nieszka napisał(a)
Toszka, będę ciąć jak oszalała w tym roku.
Zobacz jakie mam świerki srebrne posadzone oczywiście za blisko siebie. Ale te ich wiosenne przyrosty takie piękne błękitne że nie miałam serca
Jak tak patrzę na nie to nie wiem czy już nie jest za późno...

No ale skoro napisałaś że takiego 10 latka wyprowadziłaś na ludzi. Tylko co tymi "czubkami" dość wybujałymi zrobić?

Nieszka, to może odwagi do cięcia ci dodam jak powiem, że po uszczyknięciu jednej "świeczki" w drugim przyroście uzyskasz 3-5 nowych Czym krócej uszczykujesz tym (z moich obserwacji) więcej przyrostów uzyskasz. O ucinaniu świerkom czubków pisała Danusia w dziale o świerku serbskim. Zasada jest dokładnie ta sama. Powiem ci więcej - my z naszym świerkowym przewodnikiem walczymy kto pierwszy - my przewodnik ciach, a świerk zaraz stawia boczną gałązkę i robi z niej nowy przewodnik. No to my ciach, a on swoje Ale dzięki temu gęstsze są piętra nowych gałązek, no i opanowany wzrost. Bogusław w swoim wątku ładnie pokazał, że dopóki na gałązce są igły doputy gałązka ma zdolność wytworzenia nowych.
Jeśli masz obawy to pierwszy raz ciachnij gdzieś od tyłu, w niewidoczny miejscu i zobacz sama

Przyznam się szczerze, że odkąd tnę nozycami to już nie patrzę świeczka to ci, czy gałązka. W drugim roku nie widać już ciachniętych gałązek.
Znajoma ma żywopłot ze zwykłych świerków. Ten żywopłot ma minimum 40lat, i zawsze cięty jest w październiku...a więc cięte są gałązki, a nie świeczki.

Masz bardzo urokliwy zakątek z ławeczką
Gosiniak 21:25, 12 sty 2013

nieszka napisał(a)
Zobacz jakie mam świerki srebrne posadzone oczywiście za blisko siebie. Ale te ich wiosenne przyrosty takie piękne błękitne że nie miałam serca

No ale skoro napisałaś że takiego 10 latka wyprowadziłaś na ludzi. Tylko co tymi "czubkami" dość wybujałymi zrobić?

Z tymi świerkami to ja podobnie mam, w pierwszym roku stały, więc dałam im spokój, w drugim takie śliczne nowe przyrosty, więc też im darowałam, ale w tym muszę się już zmobilizować, to dla ich dobra, będą piękniejsze, a mam tak samo duże jak ty, no może ciut mniejsze
nieszka 22:42, 12 sty 2013

Weronika, też lubię to miejsce i najchętniej świerki takiej wysokości bym widziała już docelowo. Nie pozostaje mi nic jak też je cichnąć i zobaczyć co się będzie działo.
nieszka 22:48, 12 sty 2013

Ela, porobione porobione. Nawet jak dziś odśnieżałam podjazd to zrobiłam to zgodnie z projektowanymi ścieżkami. Żeby męża przyzwyczaić do widoku na przyszłość
A na ławeczce zawsze wolne miejsce, ja nie potrafię na niej chwili usiedzieć więc Ty ją zajmuj śmiało!

Aga, mam ale pojęcia nie mam jaka to odmiana...

nieszka 22:56, 12 sty 2013

Toszka napisał(a)

Nieszka, to może odwagi do cięcia ci dodam jak powiem, że po uszczyknięciu jednej "świeczki" w drugim przyroście uzyskasz 3-5 nowych Czym krócej uszczykujesz tym (z moich obserwacji) więcej przyrostów uzyskasz. O ucinaniu świerkom czubków pisała Danusia w dziale o świerku serbskim. Zasada jest dokładnie ta sama. Powiem ci więcej - my z naszym świerkowym przewodnikiem walczymy kto pierwszy - my przewodnik ciach, a świerk zaraz stawia boczną gałązkę i robi z niej nowy przewodnik. No to my ciach, a on swoje Ale dzięki temu gęstsze są piętra nowych gałązek, no i opanowany wzrost. Bogusław w swoim wątku ładnie pokazał, że dopóki na gałązce są igły doputy gałązka ma zdolność wytworzenia nowych.
Jeśli masz obawy to pierwszy raz ciachnij gdzieś od tyłu, w niewidoczny miejscu i zobacz sama

Przyznam się szczerze, że odkąd tnę nozycami to już nie patrzę świeczka to ci, czy gałązka. W drugim roku nie widać już ciachniętych gałązek.
Znajoma ma żywopłot ze zwykłych świerków. Ten żywopłot ma minimum 40lat, i zawsze cięty jest w październiku...a więc cięte są gałązki, a nie świeczki.

Masz bardzo urokliwy zakątek z ławeczką

Toszka ja już napewno wiem że moje świerki czeka szalony fryzjer, a raczej fryzjerka. Będę ciąć i płakać Uwielbiam "miziać" te wiosenne przyrosty świerkowe, są takie milutkie
A ja w pierwszym roku cięcia wyglądają takie świeczki? Bo rozumiem że zasadą jest to żeby ciachać w fazie świeczki - muszę chyba poszukać artykuły Danusi i cięciu.

A w zakątku muszę chyba dać jeszcze matę na siatkę bo jałowce za ławką jeszcze nie za wielkie i sąsiedni garaż troszkę psuje efekt

Gosia, nie dość że łączy nas planowane ciurkadełko to jeszcze podobne świerkowe problemy mamy
Toszka 23:04, 12 sty 2013

Jak uszczykniesz świeczke (przyrost jeszcze bez igieł, choć czasami tnę jeszcze mięciutkie igiełki) to nie ma śladu.
To garaż? Kurcze, myślałam, ze to jakaś specjalna osłona
nieszka 23:10, 12 sty 2013

Toszka, dziękuję Ci bardzo za cenne rady!
Wątku swojego co prawda nie masz, ale może choć zdjęcie swoich ciętych świerków wrzuć na zachętę? Hę?

Tak to garaż, blaszany i farbą pomalowany żeby mniej straszył. Jak dobrze pójdzie to w tym roku go już nie będzie. Ale i taka mata by nadała więcej intymności temu miejscu
Toszka 23:16, 12 sty 2013

A ja tam maty cusik nie widze, ale... na moje oko tam świetnie by lustro pasowało, a ławeczka pod świerkami...