Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » zielonastrefa

zielonastrefa

aneta230972 16:14, 21 sty 2013

MilenaP napisał(a)

Grażynko on się sam robi Ja nie pozwalam w domu wyrzucać do kosza żadnych organicznych rzeczy. Na kompost trafiają ogryzki, skórki z owoców, skorupki jajek, drobne gałązki, liście i wszystkie niepotrzebne części warzyw z jesiennego sprzątania warzywnika. Czytałam też, że niektórzy dodają do kompostu gazety, ale tylko te szare. Ziemia, która się robi z kompostu to żywe złoto dla roślin Jak masz ogród to musisz mieć i kompost

Skoro Milenka twierdzi, że on się sam robi to ja też muszę go mieć
grazyna 22:27, 21 sty 2013

Jak muszę to trzeba sią za to jakoś wziąć ?
Boję się zapachu Dookoła mam domy

Wcześniej myśląc o kompostowniku "zganiałam" winę ,że brakuje mi tego właśnie pojemnika-kompostownika. Jednak tutaj, na O. widzę nawet skrzynie zbite, więc ... trzeba z Mżonkiem porozmawiać czule

MilenaP 23:19, 21 sty 2013

grazyna napisał(a)
Jak muszę to trzeba sią za to jakoś wziąć ?
Boję się zapachu Dookoła mam domy

Wcześniej myśląc o kompostowniku "zganiałam" winę ,że brakuje mi tego właśnie pojemnika-kompostownika. Jednak tutaj, na O. widzę nawet skrzynie zbite, więc ... trzeba z Mżonkiem porozmawiać czule

kompost nie ma przykrego zapachu. Przecież to nie obornik Ja też nie mam zawodowego kompostownika i daję radę
grazyna 09:28, 22 sty 2013

Milenko, a mogłabyś pokazać zdjęcie kompostownika Twojego, gdyby to nie był problem

Toś mnie zaraziła
boguslawa_ma... 09:40, 22 sty 2013

Wiaj Milenko,masz racje co do kompostownika,ze nie śmierdzi,
ja mam inny problem jak daje rośliny lub chwasty z nasionami np;astry to potem na rabatach
rosną wszędzie
MilenaP 10:38, 22 sty 2013

Grażynko nie mam niestety zdjęcia kompostownika, a teraz wszystko jest zasypane W każdym razie mam go ukrytego za rzędem bzów, umiejscowionego w rogu, pomiędzy tylną ścianą garażu a ogrodzeniem. Sypię wszystko na kupę o wymiarach 2x2 i ciągle nagrywać folią. Co jakiś czas trzeba warstwę wierzchnią przerzucić na spód, a spod spodu na wierzch.
MilenaP 10:46, 22 sty 2013

boguslawa_madejska napisał(a)
Wiaj Milenko,masz racje co do kompostownika,ze nie śmierdzi,
ja mam inny problem jak daje rośliny lub chwasty z nasionami np;astry to potem na rabatach
rosną wszędzie

Bogusiu rzeczywiście trzeba uważać na to co się wrzuca na kompost. Ja nie wrzucam chwastów i części chorych roślin, np. Z grzybem. Bo poźniej jest więcej szkody niż pożytku.
gusiarz 10:59, 22 sty 2013

Milenko - witaj . Masz rację z gazetami w kompostowniku. Można dawać jeszcze tekturowe opakowania z jajek - ale bez nadruków. Papier trzyma wilgoś, co jest szczególnie ważne latem. Ja wyczytałam na O., że można również dodawać popiół ale tylko z drzewa, a że palę w kominku tylko drewnem - również i tego roku dosypuję go do pryzmy. Popiół ma właściwości odkażające. Można też bezpośrednio pod roślinki sypać, byle nie pod kwasolubne , ale takie czarne p[lamy na śniegu raczej nieładnie wyglądają Pozdrawiam
grazyna 11:06, 22 sty 2013

Milenko dzięki za informacje a przy okazji i Tobie Agnieszko

Właśnie o to nakrywanie mi chodziło: mój Mzonek mówił iż to konieczność a mi wydawało się, że nie ma racji
Teraz mnie, Milenko, upewniłaś, że "chlop" ma rację.... czasami
kasik778 11:11, 22 sty 2013

MilenaP napisał(a)

[... jedyny dopalacz jaki dałam na rabatę różaną to był kompost, który mieszałam z ziemią jak robiłam tą rabatę. Był to mój ogrodowy kompost. W lecie moje róże dostały magiczną siłę do róż i po tym kwitły jak oszalałe

Ach tak ? Wszyscy zachwalają kompost, muszę się tego nauczyć robić

Grażynko on się sam robi Ja nie pozwalam w domu wyrzucać do kosza żadnych organicznych rzeczy. Na kompost trafiają ogryzki, skórki z owoców, skorupki jajek, drobne gałązki, liście i wszystkie niepotrzebne części warzyw z jesiennego sprzątania warzywnika. Czytałam też, że niektórzy dodają do kompostu gazety, ale tylko te szare. Ziemia, która się robi z kompostu to żywe złoto dla roślin Jak masz ogród to musisz mieć i kompost

poza tym co zrobić z odpadkami organicznymi? jakoś nie pasuje mi ich wyrzucać do kosza, a trawa?

u mnie trawnik ogromny, produkcja trawy też w tonach przez kilka lat mieliśmy plastikowy kompostownik, ale w tym roku był już za mały i M sam zbił ze starych desek wielki kompostownik