Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » zielonastrefa

zielonastrefa

MilenaP 21:47, 14 wrz 2012

beta napisał(a)
Milenko dawno nie było zdjęć Twojej różanki

daj jakieś zdjecia ,plisss

Beta, specjalnie dla Ciebie
zdjęcia robione na szybko, bo czasu było mało, a pracy dużo
Różanka nie wygląda teraz tak jak bym chciała, ale ma dużo pąków, więc może niebawem? Na razie kolor dominujący to zielony
nijak to niestety nie wygląda na wysyp róż

Teraz kwitną tylko 3 lub 4 krzaczki.
MilenaP 21:56, 14 wrz 2012

popcarol napisał(a)
Te dopraszam się o nowe foty! I tych nowych listków na różanych badylkach!

A teraz te różane badylki z nowymi listkami + kilka nowych, wczoraj wstawionych
Po incydencie z niedobrą psiną, wstawiłam je na ławkę, która robi za stół ogrodniczy Tu już ich bestia nie dostanie
popcorn 22:16, 14 wrz 2012

Super te badylki! Muszę sama spróbować!
Dzieki za info nt bazarków, pogadam z wujkiem. Może się do niego wproszę kiedyś i sama pojeżdżę? Czy sobotni ranek to dobra pora na giełdę (gdzie ona jest w Kraku?) i te targi?

pozdrawiam!: )
MilenaP 22:21, 14 wrz 2012

A teraz coś extra! Najpierw moja praca sprzed 2 dni. Ukorzenione bukszpany powędrowały na kółko, które ma być otoczone bukszpanową obwódką. To niektóre z nich przed wykopaniem

Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że mają bardzo duże korzenie.

Wiem, że to są malizny, ale i tak się cieszę, bo się ukorzeniły i wiem, że szybko podrosną. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym to zrobiła w odpowiedniej kolejności Zamiast najpierw powiększyć kółko o miejsce na obwódkę, to ja najpierw je posadziłam przy samej krawędzi z trawnikiem, a potem zdzierałam jeszcze trochę trawnika, by powiększyć kółko.

Przy poszerzaniu kółka, spartoliłam mimo, że się starałam. Muszę poprawić Chyba posadzę jeszcze drugi rządek na mijanego.

MilenaP 22:27, 14 wrz 2012

popcarol napisał(a)
Super te badylki! Muszę sama spróbować!
Dzieki za info nt bazarków, pogadam z wujkiem. Może się do niego wproszę kiedyś i sama pojeżdżę? Czy sobotni ranek to dobra pora na giełdę (gdzie ona jest w Kraku?) i te targi?

pozdrawiam!: )

Giełda jest chyba od pn. do pt. na ul. Balickiej. W weekend chyba jej nie ma, ale nie jestem pewna. Musisz wygooglować. A bazarek jest w Krakowie na ul Kocmyrzowskiej, niedaleko Ronda Kocmyrzowskiego. Po sąsiedzku jest też szkółka, ale nie wiem jakie mają ceny.
beta 22:52, 14 wrz 2012

MilenaP napisał(a)

Milenko dawno nie było zdjęć Twojej różanki

daj jakieś zdjecia ,plisss

Beta, specjalnie dla Ciebie
zdjęcia robione na szybko, bo czasu było mało, a pracy dużo
Różanka nie wygląda teraz tak jak bym chciała, ale ma dużo pąków, więc może niebawem? Na razie kolor dominujący to zielony
nijak to niestety nie wygląda na wysyp róż

Teraz kwitną tylko 3 lub 4 krzaczki.

Milenko, rabatka jak marzenie

fajnie te róze na tle tych tuj wygladają

a bukszpanów gratuluję

oj, masz rękę dziewczyno

buziolki
beta 22:53, 14 wrz 2012

MilenaP napisał(a)

Te dopraszam się o nowe foty! I tych nowych listków na różanych badylkach!

A teraz te różane badylki z nowymi listkami + kilka nowych, wczoraj wstawionych
Po incydencie z niedobrą psiną, wstawiłam je na ławkę, która robi za stół ogrodniczy Tu już ich bestia nie dostanie

moje badylki wyglądaja podobnie

może jutro jak wróce z zajęć uda mi sie obfocić
MilenaP 22:53, 14 wrz 2012

Teraz dzisiejsze przedwieczorne działanie. Miało być łatwo i przyjemnie, a wyszło jak zwykle. Plan polegał na dokończeniu (wreszcie) rabaty przy furtce. Podstawę tworzą 3 cisy uratowane w tamtym roku przy wycinaniu starego szpaleru tuj brabant. One były miedzy nimi. Mimo, że nie wierzyłam za bardzo w powodzenie, postarałam się je przenieść i udało się. Są uratowane. Następnym etapem było dosadzenie 4 szmaragdów, żeby się oddzielić od sąsiada. Później dosadziłam tuje przy furtce i dostawiłam donice z petuniami. Między cisami dosadziłam 2 iglaki płożące, które zostały mi z innego miejsca. Później dostałam irysy pumila, które wsadziłam przy całej krawędzi rabaty. Na końcu wytyczyłam kształt rabaty i wysypałam z grubsza, korą. ułożyłam też chodniczek z płytek betonowych. Niestety nie ma zdjęcia z samego początku metamorfozy tego miejsca, ale łatwo sobie wyobrazić 3 krzewy pigwowca i wajgeli posadzone w trawniku, wzdłuż ogrodzenia.
Tak było już na pewnym etapie

Zostało mi tylko wywalić starego pigwowca i wsadzić na jego miejsce żółtego berberysa, któremu przy tarasie było za gorąco. Wymyśliłam, że jego kolor rozjaśni tam troszkę. Dziś udało się pożegnać pigwowca i usadowić berberysa. Niestety musiałam wyrzucić obłamaną przez psa tuję. Muszę dokupić taką samą. Na razie jest dziura.

Tu jeszcze z pigwowcem (dziś popołudniu)

MilenaP 23:03, 14 wrz 2012

W trakcie dzisiejszej walki

i "po"

Wiem już, że irysy pumila muszą iść głębiej, a na obwódkę żurawki, ale to dopiero pieśń przyszłości, bo muszą się najpierw rozmnożyć.Myślałam,że jeszcze zdążę tam wsadzić cebulki tulipanów, ale zaczęło się robić ciemno i zimno. Odpuściłam do jutra
Tutaj widać narożnik tej rabaty, jeszcze z pigwowcem

Mimo, że nie ma obwódki z żurawek i kory jest za mało, to i tak bardzo mi się podoba Wreszcie Jeszcze tylko trawnik musi się zazielenić po tej suszy.
anieszka 10:52, 15 wrz 2012

U Ciebie przynajmniej kwitną róże, u mnie cisza
A badylki mają duże przyrosty, moje jakoś małe i nie za bardzo chcą ruszyć
Bukszpany super, chyba w przyszłym roku też sama spróbuję , bo rosną szybko a jak podlewa się florowitem to idą jak burza