Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Sonka 15:52, 17 cze 2024

Nabyłam.jeszcze Baronesse, ale jest w pąkach iBad Birnbach za namową Danusi, ta pomarańczowa to Portoroż, jestem nią zachwycona.
Monika83 15:59, 17 cze 2024

Sonka napisał(a)
Ta róża to Freifrau Carolina na obydwu zdjęciach, sprawdzę jeszcze, bo jedną z nich pies mi dwukrotnie połamał.Kupowalam tylko z ADR, bo ja nie mam zbytnio doświadczenia w ich uprawie.
A ta to Garden od Roses
Tę Garden of Roses to mam na liście chciejstw od dłuższego czasu bo lubię w takich barwach róże. Czerwonym i bordowym różom mówie nie, to nie moje kolory...
Sonka 16:02, 17 cze 2024

Też nie lubię czerwonych, ta Bad... jest taka malinowa, kwitnie non stop.
UrszulaB 17:49, 17 cze 2024

Sliczne róże .
Sonka 17:58, 17 cze 2024

Orszulko, dziękuję.
mirkaka 19:46, 17 cze 2024

Trudno coś poradzić, te pąki i liście mogą być przemarznięte, ale jeśli na pąkach to szkodnik, a potem wlazł grzyb to dobrze że zrobiłaś opryskałaś, jakim preparatem? Powinnaś opryskać i mospilanem i czymś na grzyba, najlepiej poszukaj w necie.
Róże wyguglowałam tę Bad Birnbach i jest piękna, nie jest czerwona tylko malinowa
Pozostałe też śliczne
Jak Twoje ogrodówki, będą kwitły? Moje są zasypane kwiatami, już kwitną, o miesiąc wcześniej.
Ale ja mam dwa różne rodzaje ich i dwa stanowiska, jedne już ukwiecone, drugie jeszcze nie.
Ogród masz piękny, szkoda że tak rzadko pokazujesz szerokie kadry, masz się czym chwalić
Te rododendrony rosną bardzo blisko świerków, u mnie susza ciągle, ciągle muszę podlewać, gdybym miała je posadzone tak jak Ty to już było by po nich, świerki strasznie osuszają wszystko wokół, może to jest przyczyna ich braku kwitnienia, może zimą było mało opadów, mróz i to spowodowało suszę fizjologiczną. trudno powiedzieć, dobrze że zrobiłaś oprysk, tylko trzeba go powtórzyć po 7-10 dni
Sonka 22:57, 17 cze 2024

Mirko, w ubiegłym roku już miałam ten problem z różanecznikami, ale nie był tak dotkliwy a ja nie lubię robić oprysków, miałam nadzieję, że jakoś to się cudem zmniejszy a poszło w drugą stronę, stąd moja pewność,że to nie z przemarznięcia.Bardzo uważnie przeglądam krzaki, nie dojrzałam skoczka raz coś mi wpadło w ręką z azalii ale od razu niechcący szybko zgniotlam, mógł to być skoczek.Opryskalam mospilanem i na grzyba też, umknęła mi nazwa, mam zapisane, niestety tylko raz a już jestem na walizkach, bo wyjeżdżam na rehabilitację i nie zdołam raczej zrobić ponownie oprysku.Moje ogrodowe hortensje nie zakwitną, obcięłam je do ziemi, bo były całkowicie zmarznięte.Nawet Vanilkom obcinałam.ponownie końcówki po mrozach bo były skarłowaciale.Moje rodo nie rosną tak blisko świerków,ponad dwa metry, jednak świerki już są ogromne i nie wiem jak długo tak jeszcze będzie można je prowadzić.Pod świerkami mam posadzone cisy, które będą robiły za osłonę, jak wypadna świerki.W tym roku azalie obsypane są przyrostami, odwdzięczają się za brak kwiatów.Podlewam rośliny jak jest sucho, wody mi nie brakuje, tylko czasem czasu albo siły.Teraz mój ogród trochę odżył, choć jest mało kolorowy, bo prawie wszystkie lilie zmarzły a mam ich sporo i dużych takich 2.5 metrowych, żeby w rododendronach kwitły, niestety albo zmarzły albo są karłowate, nawet martagony zmarzły.Zaczynaja kwitnąć floksy, dalie i inne byliny, Cieszę się, że podoba Ci się mój ogród, choć wiem, że brakuje mu ogłady.Pozdrawiam Mireczko.
Sonka 23:08, 17 cze 2024

To ja z lilią w ubiegłym roku.
mirkaka 08:59, 18 cze 2024

Super dziewczyna, tylko trochę za mało radości bije z tej buźki, uśmiechaj się więcej
Lilie wspaniałe, czasami jest taki parszywy rok, miejmy nadzieję że za rok będzie lepiej
Sonka 08:26, 20 cze 2024

Masz rację Mirko, postaram się .Zielone, bo koloru prawie nie ma choć zaczynają pierwsze byliny.