Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 19:30, 16 sie 2012

GabiK napisał(a)
Agatko Ty masz też hostę june, czy tylko Janet? Bo nie wiem, czy pisałaś o june, czy mi się źle skojarzyło.

June też mam. Tez siedzi w doniczce i sobie powolutku nowe listki wypuszcza
agata_chrosc... 19:33, 16 sie 2012

kasik778 napisał(a)

Te , które wsadziłam do ziemi do całkiem nieźle, ale mam nadzieję, że w przyszłym roku lepiej. Natomiast kilka mam ciągle w doniczkach bo czekają na swoje miejsce i te prawie wcale nie ruszyły. Z wyjątkiem Janet, ale ta z kolei z jakims grzybem walczy więc ciągle jej te nowe liście wycinam. ALe myślę, że w przyszłym roku wszystko ruszy. Twoje też

ja w zeszłym roku miałam jedną żurawkę, rozsadziłam ją, zrobiłam sześć sadzonek, wszystkie się przyjęły, ta moja to jakaś bordowa odmiana

Powyżej była co prawda mowa o hostach, ale w sumie każdy pretekst dobry
Ja poniosłam klęskę podczas pierwszego dzielenia żurawek. Wszystkie zdechły. ALe teraz wiem, że powinnam je chronić przed deszczem, a wtedy na prawdę strasznie dużo padało i zgniły. Teraz trzymam pod daszkiem i już jedna Berry Smoothy na pewno się przyjęła. Teraz czekam co będzie z Tiramisu
Anita1978 20:04, 16 sie 2012

Tyle gadacie, że trudno nadążyć a co do dzielenia to kiedy mozna dzielić:
1.macierzankę
2.szałwię
3.lawendę
4. rozchodniki
???
agata_chrosc... 20:12, 16 sie 2012

Anita, tu są znacznie lepsi specjaliści od dzielenia. Na pewno Ania Monteverde czy Hania napiszą Ci wszystko na ten temat. Ja to bym zmyślała tylko. Z doświadczenia to wiem, że dostałam od sąsiadki rozchodnik podzielony wiosną i rośnie jak głupi Na temat szałwii i lawendy tez bym chciała wiedzieć.
Anita1978 20:14, 16 sie 2012

na mój rozum to wiosną właśnie chyba...hmmm...trza do Ani Monteverde
GabiK 20:26, 16 sie 2012

I jak ta June wygląda? Taka ładna jak piszą? Rzeczywiście zmiennokolorowa?

Ja jeszcze niczego nie dzieliłam.
kasik778 20:34, 16 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)

Te , które wsadziłam do ziemi do całkiem nieźle, ale mam nadzieję, że w przyszłym roku lepiej. Natomiast kilka mam ciągle w doniczkach bo czekają na swoje miejsce i te prawie wcale nie ruszyły. Z wyjątkiem Janet, ale ta z kolei z jakims grzybem walczy więc ciągle jej te nowe liście wycinam. ALe myślę, że w przyszłym roku wszystko ruszy. Twoje też

ja w zeszłym roku miałam jedną żurawkę, rozsadziłam ją, zrobiłam sześć sadzonek, wszystkie się przyjęły, ta moja to jakaś bordowa odmiana

Powyżej była co prawda mowa o hostach, ale w sumie każdy pretekst dobry
Ja poniosłam klęskę podczas pierwszego dzielenia żurawek. Wszystkie zdechły. ALe teraz wiem, że powinnam je chronić przed deszczem, a wtedy na prawdę strasznie dużo padało i zgniły. Teraz trzymam pod daszkiem i już jedna Berry Smoothy na pewno się przyjęła. Teraz czekam co będzie z Tiramisu

hihihi widocznie ciągle te żurawki mi w głowie
JulkAd 20:40, 16 sie 2012

Ja dzielę teraz wszystko co popadnie. Zobaczymy jakie efekty będą. Najbardziej mi zależy na podziale żurawek jednak, napisz mi no jak to robiłaś? dzieliłaś, czy odłamywałaś z piętką i ukorzeniałaś?
agata_chrosc... 20:48, 16 sie 2012

June ładna. Czy zmiennokolorowa? A co się kryje pod tym określeniem?
Co my tu będziemy dywagować. Hosta June wygląda u mnie tak:

Natomiast Leola Fraim, która trafiła od razu do gruntu rozrasta się całkiem przyzwoicie

I tworzy juz nawet ładną obwódkę pod hortensjami. ALe do ostatecznego efektu jeszcze oczywiście daleko. Czekam na przyszły rok jak na kolejny odcinek serialu zrobionego przez Hitchcocka (chociaż seriali nie robił)

kasik778 20:53, 16 sie 2012

agatko nawet teraz te hosty na obwódce fajnie wyglądają