Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

eliza3 18:47, 03 gru 2012

Zaglądam, a Wy dalej gotujecie... Czytam, czytam , może się czegoś nauczę...
JulkAd 19:54, 03 gru 2012

Kutia?...hmm, jak dla mnie za słodka, chociaż za sernikiem i makowcem przepadam...u mnie na pewno będzie sernik i to taki tradycyjny...ze starego przepisu mojej cioci, makowiec już niekoniecznie (bo M nie lubi ciasta z błotem)...na pewno będzie orzechowiec - bo za nim przepada rodzina.
Barszcz jak już pisałam wcześniej - koniecznie, no i grzybowa. Drugie danie to jak u Agnieszki, pierogi z kapustą i grzybami (idą w niesamowitej ilości -zawsze się zastanawiam gdzie się to mieści moim Dzieciom...a co do ryby, może tutaj ktoś podpowie jakiś dobry oryginalny przepis na rybcię?

....pozdrawiam Agatko wieczornie i miłego tygodnia życzę...śnieg na chwilę i do Ciebie dotarł widzę...piękny taki ogród oprószony...szkoda, że na moment...a może i dobrze? Buziaki
agata_chrosc... 19:57, 03 gru 2012

Bogdzia napisał(a)
Agatko całkiem fajne te zdjęcia. Mnie się podobają.I te dzwoneczki ,serduszka i inne bardzo fajne.Wydawało mi sie ze wszystko u Ciebie czytam ale to jakaś złośliwośc rzeczy martwych bo tych zdjęc nie widziałam. Ciekawe kiedy całkiem je zjedzą?Pozdrawiam bardzo serdecznie.

Juz całkiem sporo wydziobały! A kawki na razie dały radę jedną zawieszkę zdjąć - w kształcie domku. czasem udaje się którejś usiąść na serduszku albo dzwoneczku tak jak to robią sikorki, tylko kawka musi cały czas skrzydłami machac, żeby równowagę utrzymać. Ale co udziobie to jej Pozdrawiam również bardzo serdecznie Bogdziu.
Juzia 19:58, 03 gru 2012

monteverde napisał(a)
Ja też za karpiem dla mnie pyszny robię po żydowsku w śmietanie

O jeju... Aniu nie pisz mi tu takich rzeczy teraz....ślina mi cieknie...hehe
agata_chrosc... 19:59, 03 gru 2012

Ozz napisał(a)

U nas króluje zupa grzybowa zawsze, no i - kutia
a ja kutię kilka razy robiłam, ale przyznam, że jednak nieco mnie rozczarowała. Już więcej robić nie będę.

A bo widzisz - u każdej gospodyni inna wychodzi, no i zależy też od przepisu. Są i takie bardzo wodniste i gęste, ale mus tradycję rodzinną zachować. Ja przepadam za wersją mojej mamy, która jest wybitnie gęsta, zresztą przenica+mak+orzechy+rodzynki+miód i bakalie to nie wiem jak może wyjść niesmaczne Choć gości nieprzywykłych do ,,egzotycznych" dań, może faktycznie zastanawiać konsystencja

no niby składniki dobre, a dla mnie chyba to jest za słodkie po prostu. Taki trochę ulepek. ALe tradycję podtrzymywac trzeba, to wiadomo. Dlatego ja tego karpia w galarecie męczę chociaż najchętniej bym się go pozbyła.
agata_chrosc... 20:01, 03 gru 2012

Urszulla napisał(a)
Ja też nauczyłam się jeść kutię bo od strony M. taki zwyczaj wtargnął. Ale jest rzadsza, nie na bardzo gęsto. Uwielbiamy, bo to jak makowiec bez ciasta.

A ja właśnie lubię to połaczenie maku z bakaliami i cista w makowcu. Bez ciasta to takie trochę , hm, takie rozlazłe Ale wiem, że zazwyczaj wszyscy kutie lubią więc zapomnienie jej nie grozi
agata_chrosc... 20:02, 03 gru 2012

eliza3 napisał(a)
Zaglądam, a Wy dalej gotujecie... Czytam, czytam , może się czegoś nauczę...

No popatrz, wątek kuchenny się zrobił! No ale zima nastała to człowiekowi jeść się chce a ni e po ogrodzie latać
agata_chrosc... 20:07, 03 gru 2012

JulkAd napisał(a)
Kutia?...hmm, jak dla mnie za słodka, chociaż za sernikiem i makowcem przepadam...u mnie na pewno będzie sernik i to taki tradycyjny...ze starego przepisu mojej cioci, makowiec już niekoniecznie (bo M nie lubi ciasta z błotem)...na pewno będzie orzechowiec - bo za nim przepada rodzina.
Barszcz jak już pisałam wcześniej - koniecznie, no i grzybowa. Drugie danie to jak u Agnieszki, pierogi z kapustą i grzybami (idą w niesamowitej ilości -zawsze się zastanawiam gdzie się to mieści moim Dzieciom...a co do ryby, może tutaj ktoś podpowie jakiś dobry oryginalny przepis na rybcię?

....pozdrawiam Agatko wieczornie i miłego tygodnia życzę...śnieg na chwilę i do Ciebie dotarł widzę...piękny taki ogród oprószony...szkoda, że na moment...a może i dobrze? Buziaki

O widzisz! Podłączam sie do apelu o dobry przepis na rybę. Ja na razie eksperymentuję i póki co przychylam się do ryby po grecku. Moze być dorsz, ale jeszcze wypróbuję solę, zdaje się, że mniej rybą smakuje
A przepis na orzechowca to chętnie bym do kolekcji właczyła.
Pozdrawiam Julita również. To był pierwszy śnieg w tym sezonie śniegowym więc kto wie, może wróci. Widziałam niedawno konie, które dość mocno poszerszeniały, a to może oznaczać, że zima będzie mroźna. Przynajmniej w Polsce zawsze mi się to sprawdzało, ale tu to nie wiem. Się zobaczy. Ściskam serdecznie
agata_chrosc... 20:08, 03 gru 2012

Juzia_G napisał(a)

Ja też za karpiem dla mnie pyszny robię po żydowsku w śmietanie

O jeju... Aniu nie pisz mi tu takich rzeczy teraz....ślina mi cieknie...hehe

Juzia, no proszę Cię , na myśl o karpiu?! Jakie to jednak te ludzie różne na świecie!
Juzia 20:15, 03 gru 2012

hehe...ale jak tu na mazurach ryby nie jeść ?

Szkoda, że u Ciebie znów szaro...bo było pięknie z tym śnieżkiem