Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 00:32, 10 lip 2013

pamiętasz, bo jesteś ze mną od początku
gdyby ta róża była w Polsce kupiona to bym obie ręce dała sobie obciąć, ze to Chopin. Ale nie ma takiej szansy, zeby tutaj ni z tego ni z owego ta odmiana sie pojawiła. Jej tu nie ma w sprzedazy. Musi cos innego...
monteverde 01:27, 10 lip 2013

agata_chroscicka napisał(a)
pamiętasz, bo jesteś ze mną od początku
gdyby ta róża była w Polsce kupiona to bym obie ręce dała sobie obciąć, ze to Chopin. Ale nie ma takiej szansy, zeby tutaj ni z tego ni z owego ta odmiana sie pojawiła. Jej tu nie ma w sprzedazy. Musi cos innego...

to może Alabaster lub Memoire też podobne
agata_chrosc... 11:17, 10 lip 2013

Alabaster na pewno nie, bo ma różowe pączki a ta nie ma w sobie nic różowego. Memoire bardziej podobna ale ta moja jest chyba bardziej żółta niz biała. Pewnie na zdjęciach tego tak dokłądnie ie widać. Ma bardzo duze kwiaty. Największe jakie mam i jedne z największych jakie widziałam - rozwinięty kwiat ma spokojnie 15cm! I zdecydowanie żólty od środka, bielejący do brzegów,a le nie jest to ani pzrez chwilę prawdziwa biel, raczej kremowy na ostatnich płatkach. Ot zagwozdka!
JulkAd 19:15, 10 lip 2013

Dzięki Agatko, bardzo dobrze wiesz, jak w moim mniemaniu wygląda pudrowy róż...
agata_chrosc... 19:25, 10 lip 2013

JulkAd napisał(a)
Dzięki Agatko, bardzo dobrze wiesz, jak w moim mniemaniu wygląda pudrowy róż...

no to się cieszę Granny na prawdę jest super. A właśnie wróciłam od Marzenki po długiej tam nieobecności i akurat trafiłam na podziwianie rabaty bukszpanowo-różanej w nowej odsłonie. Ona tam ma bardzo ładne różowe róże, zapytaj jej co to. Jeszcze AniaDS polecała różę Afrodyta - ja jej nie mam i nic o niej nie wiem, ale ANia ją chwaliła bardzo, a kolor chyba by CI się spodobał.
ściskam
Debra 19:40, 10 lip 2013

O różach to ja niestety nie mam wiele do powiedzenia, poza tym że są sliczne i rozmaite )))

Tak więc jedynie pozdrawiam
agata_chrosc... 19:52, 10 lip 2013

i jeszcze pachną
pozdrawiam takoż
ewalm 12:27, 11 lip 2013

monteverde napisał(a)

Agatko pamiętam te zdjęcia a róża podobna do Chopina

Ja też je pamiętam. Zwłaszcza to pierwsze z rumowiskiem. Jeszcze wtedy to była "dziura w holenderskiej ziemi" a nie "ogród w Holandii:
Madzenka 22:09, 11 lip 2013

no to się cieszę Granny na prawdę jest super. A właśnie wróciłam od Marzenki po długiej tam nieobecności i akurat trafiłam na podziwianie rabaty bukszpanowo-różanej w nowej odsłonie. Ona tam ma bardzo ładne różowe róże, zapytaj jej co to. Jeszcze AniaDS polecała różę Afrodyta - ja jej nie mam i nic o niej nie wiem, ale ANia ją chwaliła bardzo, a kolor chyba by CI się spodobał.
ściskam

Agato w weekend dokładnie sfotografuję różę i będziemy identyfikować. Rzeczywiście jest piekna. Ale odnoszę wrażenie, że ona co roku inaczej kwitnie... W tym roku ją cięlam wiosną (podobno okrywowych nie trzeba) i ona szaleje....
Zachwycił mnie bukszpan w donicy, uwielbiam takie klimaty.

Zdjęcia dziury w holenderskiej ziemii dobrze pamiętam
Debra 20:25, 13 lip 2013

i jeszcze pachną
pozdrawiam takoż

No tak, zapach róż to jest ciekawa sprawa
Ogrodowo to jest cudowny zapach, ale juz np. w perfumach to sprawa bardziej kontrowersyjna. Mam taki flakon 'JOY' słynnej marki Jean Patou, niezwykle różany i mam... bo jakoś nie potrafię go używać )))