Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 21:36, 06 lip 2013

Justyna napisał(a)
Witaj Agatko
Jestem pierwszy raz u Ciebie i na wstępie gratuluję pięknego, wypielęgnowanego, dorodnego ogrodu.
Odniosę się do Twojej relacji z dni otwartych w szkółkach, a raczej fabrykach w Boskoopie. Nasi sprzedawcy również się tam zaopatrują. Słyszałam o tym zagłębiu szkółkarskim, widziałam też zdjęcia oferowanych roślin, ale nigdy nie widziałam procesu produkcji. Skala imponująca. Ceny są niewątpliwie plusem, jak i różnorodność, bogactwo oferty. Coś za coś, ręczna produkcja, atencja nad każdym okazem generuje koszty. Dzięki za tę relację, wpływa na optykę.
Serdecznie

Witaj Justyna, ciesze się że wpadłaś.
Ta relacja z Boskoop właśnie miała na celu pokazanie jak dziś wygląda profesjonalny świat szkółkarski. Warto chyba zdawać sobie sprawę jak to wygląda
pozdarwiam i zapraszam
agata_chrosc... 21:38, 06 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)
Wszystko pooglądałam widzę, że Grecja w tym roku króluje na forum

Witaj Marzenko, nawet mnie to nie dziwi Ja polecam każdemu bo i słońce i ciepło i widoki i jedzenie - wszystko wakacyjne
pozdrawiam
agata_chrosc... 21:50, 06 lip 2013

Debra, Irenka - coś tam porobiłam, ale ciągle nie mogę uchwycić urody tych kwiatów. Mogę spokojnie zwalac na słaby aparat bo faktycznie nie jest najlepszy, ale jak wiadomo kiepskiej baletnicy i tak dalej. A zatem to, co udało mi się uchwycić

najpierw specjalnie dla Irenki trochę japońszczyzny,a na pierwszym planie trawki od Irenki - pięknie urosły i świetnie się komponują. Dzięki Irenka!

tu fragment wysepki z trzema kamieniami ii rozrastającym sie karmnikiem. jeszcze trzeba załatać kawałek bambusowego płotka

i powrót do różanej wystawy

James Gallowey na tle bukszpanu i z szałąwią

i ten sam na tle rozmazanej firletki alba

agata_chrosc... 21:54, 06 lip 2013

a tu mój nietypowy bukszpan bardzo go lubię

powiedzmy, że park

ostatnia róża Thats Jazz i sporo jeszcze Schneewitchen

artystyczny nieład
Debra 10:36, 07 lip 2013

Ten klon na tle bambusa wygląda doskonale. Często uroda klonów ginie w tle zieloności, innych liści. Tutaj jest wspaniale podkreślona.

No masz biała firletka!
Mam czerwoną - Chalcedońską, marzy mi się omszona, a tu widzę, że i biała jest śliczna.
Jeszcze widziałam Firletkę Arkwrighta - ma pomarańczowe kwiaty i takie mocne, brązowawe liście.

Artystyczny nieład w świetnym kontraście do japońskiej prostoty.

Miłej niedzieli
Megi 12:35, 07 lip 2013

Agato, super że wkleiłaś zdjęcie klonika, wygląda fantastycznie taki "wyizolowany" . Moje dwa niestety giną wśród innych roślin i mam zagwozdkę, -czy je przesadzić, bo widać że miejsce im pasuje i nie przemarzają zimą - a dodam, że ich nie okrywam od samego początku - ale widziałabym je w innym miejscu niż obecne. Ewentualnie klony zostawić, a zmienić im otoczenie, tylko to zawsze łatwiej przenieść 2 klony niż kilkanaście innych roślin
AniaDS 11:22, 08 lip 2013

Agatko, Granny zjawiskowa, ale się cieszę, że się sprawdziła ta róża u Ciebie .
Reszta róż też niczego sobie, James G. też piękny . W moich ulubionych kolorach .
I zachwyciłam się tym donicowym bukszpanem i całą resztą także
Przetacznik 13:22, 08 lip 2013

Hej Agato. Popatrzyłam na wspomnienia greckie, to takie zupełnie inne widoki od tych, które znam... Musiało być wspaniale. Najbardziej zazdroszczę tej ciepłej wody w zatoce - chciałabym tego doświadczyć. No i zdjęcia zrobiłaś i wybrałaś dobrze obrazujące tamtą rzeczywistość. Oczy cykady ciut wyłupiaste - Tessa się nie przeraziła? Bardzo podoba mi się zdjęcie z tamaryszkiem i łodzią. POzdrawoiam
Milka 13:27, 08 lip 2013

agata_chroscicka napisał(a)
Debra, Irenka - coś tam porobiłam, ale ciągle nie mogę uchwycić urody tych kwiatów. Mogę spokojnie zwalac na słaby aparat bo faktycznie nie jest najlepszy, ale jak wiadomo kiepskiej baletnicy i tak dalej. A zatem to, co udało mi się uchwycić

najpierw specjalnie dla Irenki trochę japońszczyzny,a na pierwszym planie trawki od Irenki - pięknie urosły i świetnie się komponują. Dzięki Irenka!

tu fragment wysepki z trzema kamieniami ii rozrastającym sie karmnikiem. jeszcze trzeba załatać kawałek bambusowego płotka

i wyszło super, czuć japoński klimat
trawka rzeczywiście pasuje, a klon urodę eksponuje na tle bambusów
chyba musisz dla mnie nasiać tę alba firletkę, gdzieś mi przepadła
agata_chrosc... 20:16, 08 lip 2013

Debra napisał(a)
Ten klon na tle bambusa wygląda doskonale. Często uroda klonów ginie w tle zieloności, innych liści. Tutaj jest wspaniale podkreślona.

No masz biała firletka!
Mam czerwoną - Chalcedońską, marzy mi się omszona, a tu widzę, że i biała jest śliczna.
Jeszcze widziałam Firletkę Arkwrighta - ma pomarańczowe kwiaty i takie mocne, brązowawe liście.

Artystyczny nieład w świetnym kontraście do japońskiej prostoty.

Miłej niedzieli

To prawda, na tle bambusowych patyków wygląda ładnie. Najlepiej rano, kiedy słońce pada na niego pod specjalnym kątem. O tak: