Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba

Wafel 19:46, 17 maj 2025

Czym i czy w ogóle był nawożony? Jeśli miałabym tak niskie ph gleby zmieszałabym ziemię z kompostem i mączką bazaltową lub dolomitem. Bo jak nawieziesz a odczyn za niski to i tak roślina będzie miała problem z poborem pierwiastków. Może ktoś bardziej doświadczony jeszcze coś doradzi.
MeganaFr 21:11, 17 maj 2025

Dzień dobry,

Dziękuję za odpowiedź. Sądzę że początkowo to była gleba uniwersalna w jaką ją sadziliśmy. Nie wiem co mogło wpłynąć na zwiększenie pH
To już ze 4 lata są w tym podłożu i zauważyłam lekką zmianę od tamtego sezonu , a teraz jest gorzej.
Zastanawiam się jak tu zaradzić?
MeganaFr 21:13, 17 maj 2025

A, dobrze. Czy można zrobić tak że wybierze się wokół drzewek glebę ?
Nawoziłam nawozami mineralnymi raz do roku: Yaramila, azofoską, podsypywalam i też nawozem kurzym.
Wafel 00:12, 18 maj 2025

Nawóz przez to ph może być słabo przyswajalny przez korzenie. Spróbuj podnieść ph tak jak pisałam. Jak nie masz swojego kompostu kup w worku, wybierz trochę ziemi ostrożnie żeby nie uszkodzić korzeni i na głębokość ok.15-20 cm zmieszaj kompost z dolomitem lub mączką. Ratowałam tak magnolię która z kolei miała za wysokie ph, wybrałam ziemię i zmieszałam kompost z kwaśnym torfem. Magnolia odżyła. Możesz też dolistnie spróbować nawieźć kropelkowo np. uniwersalnym nawozem typu Florovit.
MeganaFr 08:03, 18 maj 2025

Tak zrobię. Jest jeszcze jedno, obawiam się że korzenie mogły uszkodzić larwy opuchlaków. Już któryś sezon z nimi walczę. Czekam na dostawę nicieni, ale co już zostało uszkodzone to inna sprawa, a uszkodzonych korzeni raczej nie da się naprawić ..(?)
Wafel 09:59, 18 maj 2025

MeganaFr napisał(a)
Tak zrobię. Jest jeszcze jedno, obawiam się że korzenie mogły uszkodzić larwy opuchlaków. Już któryś sezon z nimi walczę. Czekam na dostawę nicieni, ale co już zostało uszkodzone to inna sprawa, a uszkodzonych korzeni raczej nie da się naprawić ..(?)

Tańszą opcją zamiast nicieni są grzyby owadożerne. Rozpuszcza się je w wodzie, odstawia na jakiś czas poczytaj w necie - grzyby na opuchlaki (taki dwupak do zmieszania). U mnie pomogło zmniejszyć napewno populację larw, bo sadząc rośliny od zeszłego roku nie wykopałam ani jednej póki co. W tym roku zrobię zabieg jeszcze za kilka dni i pod koniec lata. Dorosłe przyjdą pewnie jeszcze od sąsiadów...
Wafel 10:01, 18 maj 2025

Jak będziesz mieszała ten kompost z mączką czy z dolomitem to larwy będziesz widziała. Wyciągnij wszystko co zobaczysz.
Wafel 10:03, 18 maj 2025

Te grzyby też wzmocnią system korzeniowy.