Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 17:15, 19 lip 2018

byłam w maju na weselu - wkoło rosło tysiące kwiatów w donicach w tym cudowne pelargonie - hmm buchłam dwie sadzonki i sobie rosną - będą mieli młodzi pamiątkę od ciotki na rocznicę i wiem że się ucieszą

łażę po ogrodzie i dumam róże czy hortensje
no i mam w tym roku jedną nową różę poza doniczkowymi mam Jude - to Aldony sprawka i mam hortensję Wim Red - planowy zakup

uporałam się z donicami w ogrodzie przydomowym i przeszłam do jagodnika co to wszystkie funkcje zawiera

moją beczkę tylko przyczesałam niech rośnie

a pod jabłonką zrobiłam porządek już zaczęłam plewienie a deszczyk mi pomagał

mira 17:37, 19 lip 2018

czytacie jednak tę moją opowieść o zezowatym szczęściu - chyba tak

to dalej

jak już donice były moim zdaniem ok czyli podlane ustawione zasilone to rozpoczęły się deszcze ale u mnie takie że można było zabrać się za rabaty

no i od czwartku jak już wszystkie domowe sprawy załatwiłam, przetwory porobiłam co tam miałam poszłam plewić rabaty - nie miałam wcale takiego zamiaru żeby coś robić na rabatach w tym sezonie

miało być tak - rośnie jak rośnie co rośnie - podlać trzeba - olewam, leżę, babciuję w warzywniku jedynie podziałam - tak sobie zaplanowałam

od 1 września tnę przesadzę, rewolucje zaplanowane na rabatach czynię

to teraz pokaz rabat na których Mira planuje rewolucje sięgajace dna czyli ziemia
1/
aleja zachodzącego słońca - ugładzić kolorystycznie i z prawej flanki wszystko na lewą bo muszę się żywopłotem z choiny zająć i odsłonić

2/
rabata bylinowa - wywalić wszystko co można - no nie do donic i podzielić czyli więcej dobra, skombinować ziemie popieczarkową i nawalić ile wlezie
- to trudne zadanie bo na sezon jesień wiosna - mam sporo astrów i narcyzy ważnych dla mnie - przemyśleć gatunki i ograniczyć, wszystkiego nie wyciagnę bo korzenie palowe - czyli coś zostanie

mira 17:52, 19 lip 2018

i tak od czwartku do poniedziałku rozpoczęła się wielka walka z czasem i ogrodowe ewolucje

nie wiem co mi się stało ale te doniczki dały mi taką atomową siłę i napęd !
że cały ogród przeorałam wraz z gościnnym m. no i pewnie myśl że telefon w poniedziałek zadzwoni też

jak wam się nie chce zabrać za ogród wystarczy donice ogarniać, podlać, nawieźć coś dodać itp samo przyjdzie a najlepiej zaprosić gości

przycieta lipa, ciachnięty leciuto żywopłocik z pieciornika co ma być wycięty niziutko celem odmlodzenia i nawet kulki ze śliwy - zadanie z geometrii odrobione

cudna ta lipa jest w zimie z tymi pomarańczowymi gałązkami

a jeszcze jest przecież stożek pozostał bez cięcia i buk co za walca ma robić - ja geometrię w szkole bardzo lubiłam a w ogrodzie zaczyna doskwierać bo jak nie ma kiedy przyciąć hmmm - no to gości trza zaprosić

mój skalniak to masakra - ta pufa do wywalenia i jeszcze jałowiec obok - tak to jest sadzi się malusie to śliczniutkie iglaczki i jeszcze czasem tanie
a potem rosną ...

nikt nie lubi ogladać koszmarków - to ku przestrodze innym - czy to coś da ?
ja mam pomysł na skalniak typu alpejskiego - muszą być roślinki suchcielce - pojadę do Pana bylinowego to pogadam
mira 18:25, 19 lip 2018

to zielone wielkie po prawej to śliwka obrośnięta bluszczem - o niej cała historia - już się kołysze lepszy wiatr i się wywali i będzie nieła robota

ta ławka na końcu to hustawka co się konstrukcja wali, już jest materiał tylko czas - ma priorytet ponoć

w ramach akcji pucuj ogród bo nie wiadomo co się zdecyduje albo
zezowate szczęście miry

mój gościnny mąż wykonał kanciki - no nie na wszystkich rabatach a tam gdzie musiały być odnowione
mało tego! nie pomstował przy tym - a to już inna bajka - zobaczył w innym ogrodzie i widział
zwykle kanciki robię ja bo przecież przesuwam się niewidocznie

tu nie odnowiłam kancika

mira 19:09, 19 lip 2018

Finał był taki -

ogród odzyskał wigor - nasza praca + deszcz = zielono, rześko przyjaźnie.

Trochę popadało można było więc plewić, działać,sadzić, przesadzać.

Ogród był gotów na przyjęcie gości.
Jednak na kolejny tydzień prognozy zapowiadały ogromne opady
no i jak to zobaczyłam to pomyślałam że goście i tak się same odwołają.

Ostatecznie umówiłam się na spotkanie z Panią redaktor i operatorem Panem
no ale nie mogło być bez dramatów pogodowych.
Padł konkret - środa
no to ja dalej z napędem atomowym z doniczek wyssanym
tym razem rzuciłam się na jagodnik szeroko rozumiany

i teraz będzie kolorowo

moja duma, moje serce ogrodu - kompostownik
a w kolo kompostownika jak to przy robocie wióry lecą - tu trzeba było posprzątać nigdy tak tu nie miałam wypucowanego miejsca

nowy warzywnik nie jest skończony, praca trwa

na środku rośnie gigantyczna dalia - wczoraj fotkę robiłam - niezbyt mi wyszła bo od popołudnia pada

prawie w kolorze dalii papryki w odmianie Mira - serio

z nasionek śliczny baldaszek jakiejś caroty

cynie w ładnym kolorze - będą lepsze fotki

mira 19:18, 19 lip 2018

dalie które rozpoczynają masowe kwitnienie

mira 19:20, 19 lip 2018

drobiazgi

mira 19:23, 19 lip 2018

mira 19:25, 19 lip 2018

smakołyki

seler smakował

Mirka 19:29, 19 lip 2018

Mira czy ta studnia to działająca abisynka?
Fajnie opowiadasz i super się czyta.