Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:27, 03 paź 2018

m_gocha napisał(a)

Miro a co będziesz robić z paletami w warzywniku? Pytam bo mam kilka palet i nie wiem jak je wykorzystać. Myślałam o warzywniku ale nie mam pomysłu....
Widzę, że z wykopkami szalejesz Tak się zastanawiam czy nie za późno na przesadzanie... Mam w miarę przygotowaną górną część skarpy do nasadzeń. Ale nie wiem czy mogę teraz wysadzać i przesadzać Czekają hortki, miskanty, jeżówki... A do przesadzenia m.in duże berberysy - może lepiej czekać do wiosny? U mnie od tygodnia codziennie rano przymrozki. Zimnica a ziemia gliniasta czyli zimna i mokra I jakoś weny brak...

Zacznijmy od tego że weny brak. Wtedy pytania się rodzą : czy czekać może lepiej do wiosny - stara wymówka co zrobisz teraz tyle mniej wiosną a i tak wiosną za dużo. W sobotę będzie ładnie słoneczko i wena Ci wróci.
Z palet w warzywniku możesz zrobić kompostownik, albo stół produkcyjny - dwie palety na stojaka trzecia jako blat

jest taki wątek o paletach - wiele tam nie ma ale taki stolik z palet mi się spodobał

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4744-paleciaki-czyli-nasze-meble-z-palet-p?page=2
mira 21:31, 03 paź 2018

anabuko1 napisał(a)
Hmmm bardzo mnie zaintrygowałaś tymi paletami w warzywniku.
Też jestem ciekawa cóż to z nich będzie ??
pozdrawiam

albo taki stolik do warzywniaka albo kawałek ogrodzenia do ogródka wnuczki co to się tworzy

teraz warzywka w cenie przynajmniej przez kilka miesięcy

mira 21:35, 03 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przeglądam, podczytuję....krokosmię kilka razy sadziłam i zawsze tylko liście ma , nigdy mi jeszcze nie zakwitły, a z różnych cebulek sadziłam w różnych latach...coś im u mnie nie pasuje, a takie piękne są.
grujecznik tak jak u Ciebie pierwszy raz mi się przebarwił, ale zapachu do tej pory też nigdy nie czułam. Podobnie jak kielichowiec wonny....zmyliło mnie to wonny bo ja czuje jakby octem te kwiatki pachniały z deka
Dylematy stołowe. Mam nastawiane sporo, może będą kolejne, ale u mnie one siermiężne, ciężkie drewniane. Raczej nie na rośliny bo mi drewno pod doniczkami gnije, ale różne popierdółki na nich ustawiam, sfilmowane wczoraj do programu

Sylwia kielichowce pachną jabolem więc dobrze czujesz , a krokosmie jak cebule urosną zakwitną na pewno.

Stół musi pasować do ogrodu, miejsca itd - to nie takie łatwe dlatego czuję męki twórcze
sylwia_slomc... 22:21, 03 paź 2018

mira napisał(a)

Sylwia kielichowce pachną jabolem więc dobrze czujesz , a krokosmie jak cebule urosną zakwitną na pewno.

Stół musi pasować do ogrodu, miejsca itd - to nie takie łatwe dlatego czuję męki twórcze

Już Ty coś wymyślisz i wynajdziesz nie wątpię, a wtedy szczękę będziemy zbierać z podłogi i kapcie pospadają
abiko 08:51, 04 paź 2018

Powiem Ci Mira, że mi najlepsze pomysły przychodzą jak o nich nie myślę
Muszę spróbować przechować te dale, które mam u siebie tak jak Ty robisz, w gazetach. Niestety w ubiegłym roku dużo mi nie przeżyło. U mojej mamy w piwnicy nic im nie jest, a ja mimo garażu nie grzanego mam z nimi problem.
Ale ja mam mało dalii, kusi mnie wymiana z jedną Panią z okolicznego ogrodu po drodze do pracy, ale nie wiem jak zareaguje jak przyjdę i zapytam

vita 09:42, 04 paź 2018

Jak grujecznik zrzucił już liście, jest wilgotno, a idzie ciepło to nie może być inaczej- poczujesz go! Ja wczoraj pomimo paskudnej pogody pracowałam w warzywniku, i dobre dwie godziny zastanawiałam się co to tak lekko przypalonym cukrem niesie? Bardzo przyjemnie. A to grujecznik do mnie zagadywał

A z tymi begoniami, co to tak Ci się podobają, to nie z zielonych pędów wiosną rozmnażanie? Cóż, wracają stare 'dobre czasy', kiedy piwnica i garaż w szwach pękały od wszelkiego dobra.
sylwia_slomc... 10:04, 04 paź 2018

vita napisał(a)
Jak grujecznik zrzucił już liście, jest wilgotno, a idzie ciepło to nie może być inaczej- poczujesz go! Ja wczoraj pomimo paskudnej pogody pracowałam w warzywniku, i dobre dwie godziny zastanawiałam się co to tak lekko przypalonym cukrem niesie? Bardzo przyjemnie. A to grujecznik do mnie zagadywał

A z tymi begoniami, co to tak Ci się podobają, to nie z zielonych pędów wiosną rozmnażanie? Cóż, wracają stare 'dobre czasy', kiedy piwnica i garaż w szwach pękały od wszelkiego dobra.

Pierwsza osoba, która potwierdza, że czuła zapach, jest szansa, że i ja kiedyś poczuję. Mój jeszcze wszystkie liście trzyma.
abiko 10:26, 04 paź 2018

Ja też nie czuję.. no to czekam na ciepło Bo u mnie już łysy grujecznik dawno
sierika 20:03, 04 paź 2018

Wieczornik damski poproszę, mogą być wiosną mini sadzonki, mogą nasionka ale przyjdzie mi poczekać.
Stoły konieczne, tyle funkcji spełniają, że każdy kąt można obdarować stołem, dalej czekam na dechy, cóż sezon jesienny każdy przypomina sobie o dachach a tartaki ledwo przerabiają ogrom zamówień a każde na wczoraj, cierpliwość, koniecznie cierpliwość nakazana.
mira 22:31, 04 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Miro, do czasu wiosny - stawiania cebulowych - będziemy miały już stoły. A jak już będą to się gdzieś ustawi.

Stół zastawiony w ogrodzie ... . Lubię martwe natury.

To by super było - nie wiem jak mogłam o tym wcześniej nie pomyśleć - pokazywałaś nieraz stoły w ogrodzie i już wtedy miałam zajawkę w głowie i dopiero w tym roku mnie pikło

ja też lubię a doniczki to moja słabość

ja mi się ta z begonią rozwaliła i rano to odkryłam to w ciągu dnia tak mnie jakoś sama droga pokierowała do kwiaciarni gdzie kiedyś widziałam doniczkę co mi się podobała, potargowałam się i kupiłam