Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 23:06, 19 paź 2018

Anabell napisał(a)
Miro! transfer z brakujących pójdzie do Ciebie wiosną

Hania - jutro wytnę dla Ciebie serce z jabłka i wstawię.
Mam dziki sad za płotem do którego nikt od lat nie przychodzi więc chodzę na grandę i zbieram bo nie mogę się patrzyć jak to gnije.
Mam teraz wieczory z jabłkami.
mira 23:11, 19 paź 2018

sierika napisał(a)
Wióry zawierają głównie azot, który czy uwalnia się szybko czy wolno/zależy to od użytego nawozu/ jest bardzo łatwo wypłukiwany w głąb gleby, podawanie azotu przed zimą powoduje jego duże straty, wiosną więc znów należałoby uzupełnić.

To ja już nie wiem - czyli jak dam teraz poprawię strukturę gleby ale utracę azot tak ? o już widzę jak przez zimę gwiazdnica porośnie - mam zamiar wszystkie liście z brzozy wrzucić na rabatę może wygłuszy chwasty zimowe.

Mam taką kurtynę brzozową którą musimy ciut przyciąć

mira 23:16, 19 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Cytat ze strony prpoducenta "Wiórki użyźniają glebę, poprawia jej strukturę, odżywiają organizmy glebowe, stanowią źródło próchnicy. Zawarte w glebie organizmy będą rozkładać ją na czynniki pierwsze stopniowo przez kilkadziesiąt długich miesięcy. Wszystkie mączki które stosujemy są tylko uzupełnieniem niektórych składników pokarmowych i nie są kompleksowe w swoim składzie chemicznym. Wiórki mają wysoką zawartość azotu, bardzo wysokie stężenie makroelementów (do 100 razy wyższe niż w kompoście) oraz wysokie stężenie wapnia (do ok. 30%)."

Wiórki w przeciwieństwie do gnojówek i nawozów sztucznych nie robią natychmiastowego wyrzutu do gleby. Ja je traktuje bardziej jako źródło mikro- 9 makroelementów i rozluźniacz gleby niż nawóz azotowy.

Podziwiam Twoje daliowe pasje. Mojego ogrodu dalie nie polubiły.
W warzywniku masz całkiem niezły asortyment,

Nie robiłam jesiennych wysiewów ze względu na suszę.

No .... kilkadziesiąt miesięcy - super informacja
nic nie siałam - mam samosiew

z innej beczki - powstaje rabata daliowa - na razie same dalie darowane z bardzo starych odmian - do rozluźnienia ziemi stosuję trawę - rewelacyjnie rozluźnia aż byłam zaskoczona w tym roku bo na innej rabacie to już zauważyłam

mira 23:18, 19 paź 2018

Anitka napisał(a)

Miro, napisze na prv, bo mi się ostatnio w oczy rzuciła taka noga do stolika

Śliczne dalie pokazujesz.

bardzo Ci dziękuję - myślę o niej bo blat może będę miała ciekawy

z różyczką

mira 23:18, 19 paź 2018

Richie napisał(a)
Mira, tyle się u Ciebie dzieje, że nie nadążam Daj teraz.

Ja też .
Dam
mira 23:19, 19 paź 2018

Basilikum napisał(a)
Miro ja dalam teraz a na wiosne znow sypne
s

Ponieważ mam sporo to też tak zrobię
mira 23:21, 19 paź 2018

Muszę zakończyć dzisiejsze dywagacje.
pozdrawiam

moja jesień

Anda 07:35, 20 paź 2018

mira napisał(a)

Ewo jednego astra mogłabyś mieć dalie rozumię - nie wszędzie pasują - ja wreszcie mam miejsce takie na warzywno-sielski ogród to tam pasują idealinie.

Ty zlikwidujesz trawnik a ja rabaty - wysypię żwirem i postawię 3 doniczki z rojnikami i wyschnę.

Mnie akurat astry nie pasują a dalie za to bardzo. Niestety nie mam miejsca na ich przechowywanie zimą. W garażu jest czasem -5 i pewnie by tego nie zniosły.

Przed domem już mam kamyczki, a ostatnio wywaliłam stamtąd trawy ozdobne i posadziłam różne odmiany niskiego Sedum. Mam nadzieje, że da tam radę. Inaczej będę musiała sadzić kaktusy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gardener27 20:17, 20 paź 2018

Mam nadzieję że również do Ciebie dotarł popołudniu deszcz. U mnie zaczęło padać od 16 i trwa to dobrodziejstwo aż do teraz, miłe zakończenie dnia.

Patrzę na Twojego grujecznika, imponujący osiągnął już rozmiar. Ile ma wiosen ?
Ja uprawiam od tego roku w donicach grujeczniki, w ciągu jednego sezonu dwukrotnie powiększyły swój rozmiar. Zapach był dziś mocno wyczuwalny przy tej wilgotności powietrza.

Posadziłem w tym sezonie parę dali w warzywniku, były maleńkie ale mocno cieszyły oczy. W następnym roku muszę mieć ich więcej.

Piękne masz astry na rabatach, miły akcent kolorystyczny. Moje przez suszę mocno wyłysiały od dołu, praktycznie zostały same łodygi zakończone kwiatami.
kasiek 08:58, 21 paź 2018

Tylko nie tnij za duzo bo za nią chyba coś betonowego widzę. Szalejesz w ogrodzie - i super!