Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 13:33, 21 paź 2018

Anda napisał(a)

Mnie akurat astry nie pasują a dalie za to bardzo. Niestety nie mam miejsca na ich przechowywanie zimą. W garażu jest czasem -5 i pewnie by tego nie zniosły.

Przed domem już mam kamyczki, a ostatnio wywaliłam stamtąd trawy ozdobne i posadziłam różne odmiany niskiego Sedum. Mam nadzieje, że da tam radę. Inaczej będę musiała sadzić kaktusy

Kaktusów nie lubię

za to Twoje relacje uwielbiam

gdyby ktoś odczuwała potrzebę podelektowania się letnimi widokami

to jest relacja Andy
polecam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9512-jardin-marie-ange
abiko 15:26, 21 paź 2018

Ja posadziłam tylko dwie, trzecia czeka na decyzję sprzedawcy,a na niej mi najbardziej zależało- posadzeniu
W kwestii liści.. jeśli do worka, to mają być podlewane? czy można je zostawić w spokoju gdzieś pod dachem.. ja też lubię liście i trochę ich mam jak na taki mały areał, ale mi nie przeszkadzają, mogę kompostować

Tamaryszek 19:25, 21 paź 2018

Cześć Mira! Ale się dzisiaj u Ciebie zasiedziałam, ale przecież tak długo nie zaglądałam. Tyle się u Ciebie dzieje. Przeczytałam, że będą u Ciebie kręcić odcinek "Mai", super, bardzo się cieszę. Już teraz wiem, że Ty i ogród wypadniecie świetnie.
Zachwycam się Twoimi donicami- one same urocze i taka masa ich i tak fajnie je aranżujesz, ale ile to podlewania!
Gardenarium 19:41, 21 paź 2018

mira napisał(a)

Nawet Viva potwierdziła że pachnie - i ja już wiem - musi być wilgotno a ja mam sucho straszliwie, powietrze suche, wszędzie pył, okna masakra, wkoło kilka budów.
Podobno karmelem pachnie - ja mam liście grujecznika na rabacie to jeszcze mam szanse.

Pozostałe liście zbieram skrzętnie do mojego plastikowego kompostownika, przelewam wodą, upycham - jak braknie miejsca będą worki - ja lubię zbierać liście

Szłam dzisiaj z pieskami Sportową i patrzyłam na sterty liści lipowych... myślałam: ciekawe czy ktoś by się ze mnie śmiał, gdyby zobaczył, że grabię uliczne liście i pakuję do worów? Liściowa ziemia wspaniała na ściółkę, bo chwastów nie ma (nie ma nasion).
Też zauważyłam, że skoszona trawa znakomicie wpływa na glebę.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:42, 21 paź 2018

Gdzie ten dzielżan na różowej nodze?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:50, 21 paź 2018

mira napisał(a)

Grujeczknik cudnie się przebarwia, nie znam nikogo kto wyczuł jakiś zapach o czym stale się pisze

Znasz - to ja Przyjedź do mnie to poczujesz Koniecznie. Czytam Twój wątek obecnie, 15 stron przeszłam

Instagram Ogrodowiska
mira 22:35, 21 paź 2018

abiko napisał(a)
Ja posadziłam tylko dwie, trzecia czeka na decyzję sprzedawcy,a na niej mi najbardziej zależało- posadzeniu
W kwestii liści.. jeśli do worka, to mają być podlewane? czy można je zostawić w spokoju gdzieś pod dachem.. ja też lubię liście i trochę ich mam jak na taki mały areał, ale mi nie przeszkadzają, mogę kompostować

Liście do worka, podlać w worku, worek podziurawić żeby powietrze doszło i zostawić gdzieś.
A moje liście spadają na rabaty i jakoś giną tam a resztę zbieram troskliwie
mira 22:39, 21 paź 2018

Tamaryszek napisał(a)
Cześć Mira! Ale się dzisiaj u Ciebie zasiedziałam, ale przecież tak długo nie zaglądałam. Tyle się u Ciebie dzieje. Przeczytałam, że będą u Ciebie kręcić odcinek "Mai", super, bardzo się cieszę. Już teraz wiem, że Ty i ogród wypadniecie świetnie.
Zachwycam się Twoimi donicami- one same urocze i taka masa ich i tak fajnie je aranżujesz, ale ile to podlewania!

Izo jak miło że o mnie pamiętasz.
Z Mają zobaczymy jak będzie. W tym roku ogród był w fatalnej kondycji z powodu suszy a w kolejnym jak będzie nie wiem - najwyżej nasadzę rojników i będziemy się nimi zachwycać z Mają
doniczki mam zwyczajne - pokazywałam sporo innych ale to z cudzych ogrodów mam nadzieję że to wypatrzyłaś
podlewanie - obrzydło mi całkowicie

pozdrawiam i lecę zobaczyć Twoje rewolucje bo to konkrety a nie jakieś tam wycięcie jałowca i wsadzenie hosty zamiast
mira 22:42, 21 paź 2018

Gardenarium napisał(a)

Szłam dzisiaj z pieskami Sportową i patrzyłam na sterty liści lipowych... myślałam: ciekawe czy ktoś by się ze mnie śmiał, gdyby zobaczył, że grabię uliczne liście i pakuję do worów? Liściowa ziemia wspaniała na ściółkę, bo chwastów nie ma (nie ma nasion).
Też zauważyłam, że skoszona trawa znakomicie wpływa na glebę.

He he też tak mam jak widzę gdzieś liście
Na końcu mojej ulicy jest kapliczka którą się zobligowałam zajmować - ile tam mam liści z klonów - jutro taczuszki przywiozę no tak przy okazji

a znam kilka osób o podobnym podejściu do ogrodowania które zbierają liście od sąsiadów a jeden taki to z całej ulicy odbiera - po co taki skarb oddawać na kompostownię
mira 22:49, 21 paź 2018

Gardenarium napisał(a)
Gdzie ten dzielżan na różowej nodze?

A z dzielżanem to była cała historia - kupiłam ja i Jasia Poziomka - mała sadzonka ale noga wielka wysoka -/ przycięta w szkółe bo kwiatek był na poziomie 1,60 co najmniej na dodatek zółty / i takie skarby prezentowałyśmy na wieczornej kolacji - śmiechu było - na razie nic nie wiem jak to będzie z tym dzielżanem musi przezimować no i trzymać kolor nogi długo - zobaczymy