Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

AniMa 09:53, 18 gru 2017

Dziękuję za instrukcję gwiazdy. W tym roku już nie dam rady. Widzę, że nieźle czasochłonna Ale będzie za mną chodziła cały rok
malgorzata_s... 13:15, 18 gru 2017

Ewciu tym razem nie Maja u mnie była tylko Marek Jezierski z Roku w ogrodzie.
W tę sobotę 16.12 w TVP 1 była zajawka moich dekoracji ogrodu. W sobotę 23.12 o 7,50 będzie Rok w ogrodzie extra w moim ogrodzie świątecznym.
roma2 21:11, 18 gru 2017

Napisałam. Na tyle ile mogłam. Obiecuję sie poprawić
mira 23:38, 19 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Ogrodnik nigdy nie próżnuje. Zrobiłam koncepcję warzywnika na rok przyszły. Daliom daję pierszeństwo nade wszystko.

No trochę teraz próżnuje ogrodowo oczywiście, choć jutro zamierzam podebrać sporo kosodrzewiny do wszelkich dekoracji i dokończyć upychanie zielonych gałązek w nieschowanych donicach.
Patrzyłam na prognozę ...sama nie wiem widzę po świętach upał, jak tak będzie to pójdę trawę pograbić z liści i pomyślę może czosnek posadzę - sama nie wiem.

Chciałam ten plan pogapić ale wiele nie odczytuję gdzie te dalie - takie pytanie teraz nie na miejscu - wiem do tematów ogrodowych wrócimy po świętach.

miłych przygotowań
sierika 19:15, 20 gru 2017

38 dalii wzdłuż ścieżki, będzie pięknie, czy to bedzie szał kolorów czy lekko, powściągliwie?
Pszczelarnia 20:34, 20 gru 2017

Dla Kokoszki. Piekłam ten schab wielokrotnie.

Przepis jest od Marty Gessler (Wysokie Obcasy, 2 listopada 2002 roku).

Zaczyna się tak.

"Zimno. Niedziela. Myślę o obiedzie. Może schab? Natrę go solą i pieprzem, potem zwiążę mięso białym sznurkiem, powkładam listki szałwii, podsmażę ze wszystkich stron na patelni z olejem i wrzucę do pieca. Czy może być tak? Czy może być taki niedzielny obiadek?

PS Schab podaję na białym, długim półmisku pokrojony w plastry (trzeba zdjąć sznurek, listki powinny zostać), polany sosem. Do tego zieloną fasolke szparagową z masłem i puree.

SKŁADNIKI:

1 kg schabu bez kości
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
listki szałwii
2 łyżki oliwy z oliwek
50ml (4 łyżki) soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy

Sos cebulowo-rodzynkowy:
10 dag rodzynek
100 ml soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
3 łyżki masła
1/2 czerwonej cebuli pociętej wzdłuż w cienkie piórka
łyżeczka cukru, sól i pieprz.

Schab natrzeć solą i pieprzem. Przewiązać sznurkiem, powkładać listki szałwii i pozostawić na 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Na patelni podsmażyć schab z oliwą z oliwek ze wszystkich stron na złoto.
Na wyłożoną folią blaszkę położyć mięso, polane sokiem z pomarańczy i zwinąć, i piec 20 min.
Po tym czasie zabrać folię i schab ponownie włożyć na 30-40 min. do pieca.

SOS:
Wymieszać rodzynki z sosem pomarańczowym, odstawić na 30 min.
Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni i podsmażyć cebulę. Gdy jest miękka dodać rodzynki z sosem i łyżkę masła. Wymieszać z cukrem i doprawić solą i pieprzem. Gotować sos aż zmniejszy swoją objętość o połowę."

Tak więc przepis jest sezonowy (pomarańcze o tej porze roku są najlepsze) i związany z białą porą roku, jak marzymy o białych świętach, (biały sznurek do związania schabu i biały półmisek do serwowania). I ogrodowy: szałwię można skubnąć z ogródka.

Pszczelarnia 21:07, 20 gru 2017

sierika napisał(a)
38 dalii wzdłuż ścieżki, będzie pięknie, czy to bedzie szał kolorów czy lekko, powściągliwie?

Ewo, rozsądek nakazuje mi podpisywać i opisywac dalie oraz katalogować. Robić zdjęcia. Pakuję więc opisane i zwinięte w szary papier do skrzyneczek drewnianych po cytrusach albo kartonów po bananach. Ale potem nadchodzi wiosna i jest wybuch ... I wszystkie plany i kompozycje obmyślone ulatują z głowy i zostaje improwizacja. Jak dalie są w szeregu nie ma znaczenia, że wyższe i niższe są obok siebie. Nie zasłaniają sobie słońca, mają miejsce. A feeria barw mi nie przeszkadza.

Mam jedną wyjątkową faworytkę, która domaga się uwagi i miejsca. To dalia 'Cafe au lait'.

Dla Ciebie kawałek mojej łączki pod szklarnią.

PS Czy klucze i żeliwne naczynia schowane? Ja swoje schowałam. Widziałam też Twoją śnieżna wioskę - śliczna.

Pszczelarnia 21:15, 20 gru 2017

W nastroju do strojenia

Wianek z ostrokrzewu

Wianki z jodły w dzień i w nocy

Zabawki
Choinka

Laleczka "Dżedaj" (), zwana też Elfem

Jest i gwiazda, może jakaś galaktyka?

Pszczelarnia 21:19, 20 gru 2017

Jest i stary, bardzo stary wianek z gwiazdek anyżowych

I wazon na stole ogrodowym z topniejącym śniegiem i kulkami ceramicznymi

Pszczelarnia 21:31, 20 gru 2017