Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

m_gocha 23:40, 30 paź 2018

Miro
Liście w workach najprawdopodobniej będą czekać - będę je używać do przesypywania masy zielonej gdy brązowego będzie brak (a jak się zdążą częściowo przekompostować to się nie obrażę
Krokusy wykopałam przy okazji reorganizacji rabaty i przy okazji zerknęłam co w trawie a właściwie co w cebulkach piszczy

Gdy tak patrzę na te łączki krokusowe to już bym chciała wiosnę
sylwia_slomc... 23:59, 30 paź 2018

Ja tylko dopiszę, że polałam pierwszy raz emami kompostownik z czubkiem wypełniony na wiosnę. Jakoś chyba w początkiem czerwca to było( coś koło tego)i już mam full kompostu pięknie przerobionego, w komorze ubyło o połowę, tak się przerobił pięknie. Teraz eM rozwozi mi po ogrodzie i będzie prawie pusta komora. I dobrze bo druga już znowu załadowana na full, a ja od nowa emy nastawiam bo szybko to poszłoMoże jakby zima była ciepła to i druga komora się przerobi
waldek727 03:29, 31 paź 2018

mira napisał(a)

Waldek - dziękuję za wpis,
ja mam kompost na zimno bo nie ma mowy o przerzucanie ale dodaję do kompostu co jakiś czas a to gnojówkę z pokrzyw, a to kupiony dodatek do kompostu a teraz na jesień polewam efektywnymi mikroorganizmami -

Efektywne mikroorganizmy, to kompozycja kilkudziesięciu szczepów mikroorganizmów (ok 80) skompletowanych na początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, przez profesora ogrodnictwa Teruo Higa. W skład kompozycji wchodzą bakterie fototropowe, promieniowce, bakterie kwasu mlekowego, drożdże piekarnicze i grzyby fermentujące.
Cena-46 zł/1 litr

Wyciąg z kompostu ANHK sporządzony z dobrego jakościowo kompostu może posiadać w swoim składzie:
25 000 gatunków różnego typu pożytecznych bakterii regeneratywnych oraz 10 000 symbiotycznych i niepatogennych gatunków grzybów, promieniowce, pożyteczne nicienie, mikrostawonogi i protisty.
Cena-11 zł/40 litrów
Basilikum 18:23, 31 paź 2018

Waldku gdzie tak drogo? ja place cos kolo tego za 5 litrow.

Sylwia jak to nastawiasz?

Ja dzis polalam dosc duzo Em-emow i kompostowi tez sie dostalo i maczki wulkanicznej tez troche rozsypalam.
waldek727 01:50, 01 lis 2018

Wkradł się mały błąd.
Przepraszam.
1 opakowanie 5-cio litrowe.
Basilikum 12:21, 01 lis 2018

sprawdzilam dokladnie moja cene 8€ 5 litrow
Mala_Mi 16:12, 04 lis 2018

O piwoniach nasiałam u siebie.. to normalne.
tulucy 22:09, 04 lis 2018

To ja tylko zapytam gdzie to można nabyć, te wyciągi i em-y?
Pszczelarnia 11:52, 05 lis 2018

Mira,
przy tv (jakimkolwiek zasypiam, przy Carol też, próbowałam w sobotę).

Punkt 4 z rad kompostowania chciałam jednak powiedzieć:

"4.W czasie suszy kompost polewamy wodą, a na zimę okrywamy słomą."

- można opuścić jako zbyteczne zajęcie okrywanie słomą (niech się ludziska nie martwią, że nie mają słomy). W zimie robale zejdą w środek, gdzie cieplej, nie twórzmy sztucznych środowisk. Nie przyspieszajmy na siłę. Robale też muszą przejść okres odpoczynku od prac ogrodowych jako i my ogrodnicy.

A co do zniesmaczenia - bądźmy slow i hygge. Nie dajmy się wkręcać i nakręcać (choć czasami trudno milczeć).

Bardzo dziękuję za ogród z kaczkami i zapleczem ogrodnika.
Basilikum 19:40, 05 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Mira,

A co do zniesmaczenia - bądźmy slow i hygge. Nie dajmy się wkręcać i nakręcać (choć czasami trudno milczeć).

o tak tak tak