Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Toszka 08:05, 15 lis 2018

mira napisał(a)

To sama nie wiem co zrobić z tymi już młodymi wypustkami, liście dębu długo będą suche , myślałam to zasypać i cały krzaczek obwiązać włókniną - to by sucho miał, a może korą, nie wiem

Obsypuję zawsze grubszą suchą korą, a na to suche dębowe liście. Bez włókniny, bo ona nasiąka wilgocią i tam gdzie dotyka roślinę jest nieszczęście. Lepiej chochoł słomiany, a na dno trutka na myszy. Ważne, by za wcześnie tego nie robić. Musi być stabilne -5, tak by hortka weszła w hibernację.

Z doświadczenia wiem, że najważniejsze jest wiosenne upilnowanie terminu rozgarnięcia liści i kory. Wszystko zależy od temperatury. To na wiosnę kopczyk z kory i liści może łapać wilgoć. Zawsze w marcu kontroluję czy już rozgarniać czy czekać.

Ciemierniki "topię" w liściach bukowych - obsypuję i zostawiam.
sylwia_slomc... 10:08, 15 lis 2018

mira napisał(a)

To sama nie wiem co zrobić z tymi już młodymi wypustkami, liście dębu długo będą suche , myślałam to zasypać i cały krzaczek obwiązać włókniną - to by sucho miał, a może korą, nie wiem

Tak zrób, u nas tak gunnera zimuje
sylwia_slomc... 10:15, 15 lis 2018

Ja maliny spaliłam i rozsypię w warzywniku zamiast wapnato z malin to jasnota
Pszczelarnia 10:36, 15 lis 2018

m_gocha napisał(a)
Mira! Chyba bym sie trochę obawiała, że obecnie suche liście za "chwilę" będą mokre, bardziej zbite i wtedy pędy hortensji z wilgoci i braku przewiewu mogą zacząć gnić

Nie będą. Warstwowo ułożone. I dużo. Pęd będzie suchy. Widziałyście kiedyś gniazda gryzoni naziemne? W środku w liściach idealnie suche. Na zewnątrz kopiec lekko obsypany ziemią. A jeże w liściach (u mnie tak zawsze spędzają zimę - mają sucho).

Ja hortensje zawsze liśćmi obsypuję od lat.

Mira, ja znowu o kompoście, liściach i gryzoniach. Zmiana tematu nastąpi wraz z porządkami. Ja też porządkuję: teczki i segregatory, katalogi bylin - mozolna biblioteczna praca, co wyrzucić a co się przyda?.
Pszczelarnia 10:37, 15 lis 2018

Toszka napisał(a)

Obsypuję zawsze grubszą suchą korą, a na to suche dębowe liście. Bez włókniny, bo ona nasiąka wilgocią i tam gdzie dotyka roślinę jest nieszczęście. Lepiej chochoł słomiany, a na dno trutka na myszy. Ważne, by za wcześnie tego nie robić. Musi być stabilne -5, tak by hortka weszła w hibernację.

Z doświadczenia wiem, że najważniejsze jest wiosenne upilnowanie terminu rozgarnięcia liści i kory. Wszystko zależy od temperatury. To na wiosnę kopczyk z kory i liści może łapać wilgoć. Zawsze w marcu kontroluję czy już rozgarniać czy czekać.

Ciemierniki "topię" w liściach bukowych - obsypuję i zostawiam.

Tak też uważam.
Pszczelarnia 10:41, 15 lis 2018

mira napisał(a)
Maliny ścięte trzeba to zmielić a maliny oplewić

Mira, czym się wyrzyna tę prowadnicę na deski w belce? Jak to jest zrobione. Podoba mi się rozwiązanie (przewidziałam z zawiasami bramkę i zasuwę ale to świeci metalem z daleka).

Pszczelarnia 16:48, 15 lis 2018

Szukałaś szarłatów stojących:
amaranth Green Thumb - ten niski limonkowy
amaranthus cruentus 'Oeschberg' - ten stojący ale nie wiem czy nie za sztuczny
Gardenarium 18:07, 15 lis 2018

Szukam problemu, o jaki chodzi?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:11, 15 lis 2018

Dalię podziel, sama pokaże gdzie, mi się dziś same porozrywały na kawałki.
Też mam taką leciutką taczkę, tylko że niebieską Polowałam na taką, nikomu nie wolno jej dotknąć nawet (mam na mysli chłopaków)

Instagram Ogrodowiska
waldek727 18:37, 15 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Mira, czym się wyrzyna tę prowadnicę na deski w belce? Jak to jest zrobione. Podoba mi się rozwiązanie (przewidziałam z zawiasami bramkę i zasuwę ale to świeci metalem z daleka).

W belce frezuje się wpust. Domowym sposobem składa się trzy deski z których środkowa musi być węższa od pozostałych o 3-5 cm i nie cieńsza od desek poprzecznych. Po nałożeniu na siebie desek trzeba je połączyć obustronnie wkrętami do drewna, nie dłuższymi niż suma 3 grubości desek konstrukcyjnych.