Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Urszulla 19:53, 14 gru 2018

Ale lubię oglądać zmiany 10- letnie robią wrażenie. Zrobiłam w tym tyg porządek w zdjęciach tegorocznych i też oglądam co mu pasuje a co przeszkadza
Przypomniałaś też o gałązkach derenia, muszę się wybrać po nie na koniec ulicy a po gałązki naprzeciwko
ElzbietaFranka 20:38, 14 gru 2018

co się dzieje z moim rh nie wiem

Mira to fytowtoroza podlej jeszcze Previcurem i opryskaj jak nie bedzie mrozu Mildexem i oberwij te liscie to grzyb. Mialam taki przypadek i odratowalam. Wysciolkuj kora lub igliwiem.
Zreszta poczytaj w necie.
Mala_Mi 18:58, 17 gru 2018

mira napisał(a)

Dziękuję za uznanie.
Tak ogród powinien przynajmniej być kolejnym wnętrzem - u mnie jednak wnętrza nie są spójne

tak jak i moja dusza muzyczna

takie skrzypeczki m.in Gabrysia mi kupiła

Dziś w Krośnie oglądałam rękodzieła bombeczkowe.. ale cudeńka.. najróżniejsze.. oczy nacieszyłam... nawet pana ciastka chciałam zakupić.. ale .. poczekam aż dzieci przestaną pomagać stroić.
Skrzypki do ogrodowego spektaklu jak najbardziej pasują .
Toszka 09:52, 20 gru 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

co się dzieje z moim rh nie wiem

Mira to fytowtoroza podlej jeszcze Previcurem i opryskaj jak nie bedzie mrozu Mildexem i oberwij te liscie to grzyb. Mialam taki przypadek i odratowalam. Wysciolkuj kora lub igliwiem.
Zreszta poczytaj w necie.

To nie jest fytoftoroza, bo wiązki przewodzące są zdrowe. Fytoftoroza to choroba idąca od korzeni (powodująca ich zgniliznę), blokująca wiązki przewodzące i objaw choroby widoczny byłby przede wszystkim na gałązkach i nerwach.
Jak dla mnie to najzwyklejsze przewianie młodej gałązki i liści. Ten rok był trudny dla różaneczników, bo upały zahamowały wzrost.
Po gałązkach widać, że młodziutkie i niezdrewniałe...no i lodowate wiatry zaskoczyły roślinę nieprzygotowaną do spoczynku.

Pomimo pozorów na fytoftorozę trzeba sobie zapracować, bo to organizm glonopodobny...ni to grzyb, ni to glon*. Do rozwoju muszą być spełnione dwa warunki - brak tlenu i wysoka wilgotność przez dłuższy czas w glebie.

* w 2012 roku biolodzy po przeprowadzeniu m.in. badań filogenetycznych dla tego typu organizmów utworzyli nową roboczą nazwę "supergrupa SAR". Badania cały czas trwają.
Natura ciągle kryje miliony tajemnic

Gardenarium 10:04, 20 gru 2018

Jak tam, skusiłaś się na Mirę? Ja mam Clematis "Danuta" róży nie ma, albo o takowej nie wiem

Instagram Ogrodowiska
Bogdzia 19:26, 22 gru 2018

Toszka napisał(a)

To nie jest fytoftoroza, bo wiązki przewodzące są zdrowe. Fytoftoroza to choroba idąca od korzeni (powodująca ich zgniliznę), blokująca wiązki przewodzące i objaw choroby widoczny byłby przede wszystkim na gałązkach i nerwach.
Jak dla mnie to najzwyklejsze przewianie młodej gałązki i liści. Ten rok był trudny dla różaneczników, bo upały zahamowały wzrost.
Po gałązkach widać, że młodziutkie i niezdrewniałe...no i lodowate wiatry zaskoczyły roślinę nieprzygotowaną do spoczynku.

Pomimo pozorów na fytoftorozę trzeba sobie zapracować, bo to organizm glonopodobny...ni to grzyb, ni to glon*. Do rozwoju muszą być spełnione dwa warunki - brak tlenu i wysoka wilgotność przez dłuższy czas w glebie.

* w 2012 roku biolodzy po przeprowadzeniu m.in. badań filogenetycznych dla tego typu organizmów utworzyli nową roboczą nazwę "supergrupa SAR". Badania cały czas trwają.
Natura ciągle kryje miliony tajemnic

Toszka ma racje to nie fytoftoroza, nic mu nie bedzie co najwyzej liscie wczesniej od innych spadną na ziemię. Za to z tyłu widac cos bardziej brązowego , zrób zdjęcie . Skrzypki śliczne.
mira 23:03, 23 gru 2018

Szanowni!

Pogoda idealna do prac ogrodowych .
I..niektórzy jak czytam działają a jak.

Prognoza pokazuje dodatnie temperatury jeszcze po świętach więc będzie jeszcze okazja w tym roku poszwędać się po ogrodzie i jakieś zajęcie się znajdzie.

Przed świętami to ja nawet chęci do prac ogrodowych nie mam, przeskoczyłam na tryb świąteczny i tak tkwię nadal .

Nie udało mi się pogaworzyć z Wami o naszych ważnych sprawach.
Nadrobi się.

Tymczasem zostawiam Wam życzenia świąteczne

by Święta Bożego Narodzenia były dla Was dobre
pełne tego czego sobie życzycie
miłości, spokoju i oczywiście samych udanych prezentów

z całego serca życzę

Milka 11:56, 27 gru 2018

I po już..
Czyli trzeba już bardziej o wiośnie myśleć...
Porównania zrobiły na mnie wrażenie, warto do wspomnień sięgać.
Moje 2 rodki identycznie wyglądają, teraz mają wilgoć, bo stale deszcz, ale liście mizerne w kolorze, oprysk witaminowy zrobię, a co mi się nie podoba, ja ścinam, wtedy nowe puszcza, choć wolniej rośnie, pozdrawiamale pozostałe koło 100 są ok, czyli bilans podsumowań na plus
pozdrawiam Mira i zapraszam w sezonie na kawę
Pszczelarnia 11:36, 28 gru 2018

Donoszę o istnieniu Amaranth 'Mira'. Co Ty na to?
mira 21:49, 29 gru 2018

Hej, hej !

Jak samopoczucie ogrodnicze ?

U mnie wyśmienicie
Sama świadomość, że przybywa dnia już wywołuje uśmiech. Nie szkodzi że powolutku.

Wreszcie jest czas na zimowe sporty można poleżeć / najfajniej w pobliżu choinki/ z opuszczonymi latem książkami ogrodniczymi, gazetami, poczytać w necie tu i tam i choć gdzie co tylko przyjdzie do głowy.

Przeglądać zdjęcia w te i we wte, planować bezkarnie - na razie bezkarnie - i marzyć o kolorach.
Co jeszcze - jeszcze można zrobić inwentaryzację w nasionach.
No i jeszcze dobrze by było ogarnąć domek ogrodnika, narzędzia i oczywiście połazić od czasu do czasu po ogrodzie - uffff no nie zdążę do przebiśniegów hehe a potem leeeeeci że hej .

A tymczasem czas podsumowań? chyba tak, na planowanie mam czas - styczeń długi.

W Boże Narodzenie był u mnie jak i u wielu...no nie Mikołaj śnieg !!!!

waliło śniegiem a ja zamiast poczekać latałam z aparatem i cieszyłam się jak dziecko

to tyle wieści, a teraz chcę się wrócić do Waszych postów bo tam ważne sprawy niż takie widoczki