Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:50, 03 sty 2014

Richie napisał(a)
Mira za Twoją sprawą wracają wpomnienia minionego roku Pokazujesz ładne ujęcia poszczególnych roślin, które na zbliżeniu ukazują swoje piękno. Jedną z fotek z kamerzystą widzę po raz pierwszy, dzięki
Ja teraz delektuję się nadmorskim klimatem, pozdrawiam

Ryśku podsumować trzeba, potem gruba kreska i do przodu
Niemożliwe że tego zdjęcia nie widziałeś a jeśli tak to Ci wkleję jak chcesz
He, he pewnie pomyślałeś że na zbliżeniu niektóre rosliny wyglądają piękniej niż w rzeczywistości - oczywiście że tak jest - ta tak jak z ludziami jedni fotogeniczni inni nie

Zazdroszczę powietrza morskiego teraz - odpoczywaj !
mira 21:53, 03 sty 2014

Joku napisał(a)
Podpowiem że ten kwitnący na biało bodziszek z ładnymi liśćmi to bodziszek Renarda. Jest jeszcze odmiana kwitnąca na niebiesko, ma ładniejsze kwiaty.
Wspomnienia obejrzałam z przyjemnością. Zaglądam do ciebie niekiedy po cichutku.
Richie, przyjemnego pobytu w moich "szerokościach geograficznych".

Dzięki Jolu za nazwę - liście są tak trwałe że jeszcze niedawno była ładna zielona kupka,
Richie 21:56, 03 sty 2014

Oczywiście, że chcę. Mam tu ograniczony dostęp do kompa a równocześnie oglądam mecz naszych siatkarek
mira 22:05, 03 sty 2014

Ciesze się, ze zaglądacie - wszystkie podpowiedzi są dla mnie ważne bo ciekawa jestem doświadczeń innych - wiem że w necie można wystukać warunki uprawy ale to co innego

tak więc dalej 13 czerwca

werbena
te werbeny miałam w pięknych kolorach, ale oczyścić kwiatki i nie pomylić przekwitłych z pączkami to bylo dla mnie wyzwanie

15 czerwca obfociłam bo w nocy już byłam w podroży ku Anglii do ogrodów angielskich / achh.../

pilgrim raz jeszcze najładniejsza jak zaczyna kwitnąć

tego kwiatka nie znam nazwy albo zapomniałam - przywlekłam z pobliskiej łąki - jakie było moje zaskoczenie jak zobaczyłam takie na rabatach w Anglii / jak znajdę to tu dokleję/

świetne to zestawienie hortensja pnąca i lilia trąbkowa - lilia nowa - uwielbiam trąbkowe

mira 22:06, 03 sty 2014

Richie napisał(a)
Oczywiście, że chcę. Mam tu ograniczony dostęp do kompa a równocześnie oglądam mecz naszych siatkarek

Hehe ja też oglądam i klikam
w kolejnym tygodniu wysyłam zamówienie
mira 22:16, 03 sty 2014

Jeszcze raz ta mala lilia pixi

podoba mi się ta łodyga z listkami

potem była Anglia i jakoś trzeba było powrócić i do własnego ogrodu - i o dziwo powrót do ogrodu okazał się spokojny po prostu jak do domu

21 czerwca
pelargonia z młodej sadzonki - ta ok

te goździki kamienne lub żelazne /taką nazwę znam/ dostałam 2 lata temu wielką kupę czerwonych, potem przez rok nie było bo to dwuletnie rośliny i wysiała się fuksjowa ciemno różowa ponownie duża kupa - ciekawe jakie będą w tym roku kolory

Bogdzia 22:22, 03 sty 2014

mira napisał(a)

tego kwiatka nie znam nazwy albo zapomniałam - przywlekłam z pobliskiej łąki - jakie było moje zaskoczenie jak zobaczyłam takie na rabatach w Anglii / jak znajdę to tu dokleję/

To lepnica rozdęta.
mira 22:25, 03 sty 2014

no i moja różowa nowa lilia trąbkowa cieszyłam się podwójnie bo podobno w pierwszym roku nie kwitną a tu 23 czerwca

a tu gold

jeszcze raz mała wcześniej pokazana hosta

nowe krwawniki rosły super

paniprzyroda 22:30, 03 sty 2014

Przymierzam się do krwawników w tym roku, skoro polecasz, to tylko utwierdzam się w decyzji. Kiedyś wysiewałam kobeę, zakwitła dopiero na koiec sezonu dwoma czy jednym kwiatkiem. Za to z pnączy jednorocznych tunbergia kwitła nieprzerwanie, ale nie zawsze może pasować jej żółty kolor.
mira 22:37, 03 sty 2014

W poszukiwaniu nowości zaleciałam już do lipca i mam nową niską prawdziwie angielską naparstnicę

a to dalia zmienna z nasion - warto się wysilić bo są długo kwitnące i nie trudne w produkcji nasionkowej
miałam paczuszkę różnych kolorów

a to lila henriego - warto tylko jedno słowo

i na razie dość - kolejnym razem 13 lipiec