Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:53, 10 sty 2014

Witajcie w tą wiosenną zimę.W dalszym ciągu podsumowywuję miniony rok i na razie przeglądam moje zdjęcia dzień po dniu po kątem nowości w ogrodzie w 2013.
Jak do tej pory do 13 lipca uzbierało się trochę i sama jestem zdziwiona że tyle było nowości i eksperymentów.
Mam już wnioski które na końcu zbiorę, ale jeden już zapiszę - nie da się ocenić wszystkich roślin po jednym sezonie więc wiele opisów jest z obserwacji tylko krótkiego czasu.
Więc 13 lipiec przeszukuję.

Mam też dwie nowe nazwy dla moich roślin i zapisuję - Joku wskazała na bodziszek Renarda a Bogdzia mi podpowiedziała że przygarnęłam lepnicę rozdętą.
I co ? - bodziszek lubi stanowisko słoneczne i muszę przesadzić

Na razie jeszcze odniosę się do wpisów

Madżen - pelargonie angielskie chyba są wymagające i najlepiej żeby przebywały w szklarnii - widziałam ze w Angli trzymali pelargonie w szklarniach a ja się dziwiłam dlaczego nie wystawią na zewnątrz

Filipkam bardzo lubię łąki zwłaszcza jak kwitną - to najpiękniejsze dla mnie ogrody

Poziomka bratki przy warzywniku to dobry pomysł - kiedy tam wiele nie ma to bratki dodadzą uroku temu miejscu - ja już policzyłam ile potrzebuję i na front domu bratki pomarańczowe chcę - czekam na 8 marca i idę kupić

Makkasia dziekuję i zapraszam będę snuć swoje rozważania i muszę zdążyć do wiosny bo trzeba plany konkretyzować - ale najpierw muszę zrobić małe podsumowanie - bo jak teraz patrzę na ogród to wydaje mi się że tam nic nie ma a tak nie jest

Ewa - piękne te pelargonie ale i sadzonkę miałaś dobrą - cieszy mnie ocena dobra trawy i oczywiście chcę i proszę

Aniads - lilie Cię czarują nic dziwnego bo są dodatkiem do róż
paniprzyroda 22:58, 10 sty 2014

Czekam w takim razie na zdjęcia i podsumowanie, a coś niecoś nowego też się u Ciebie dowiedziałam
mira 23:03, 10 sty 2014

te trawki kupiłam bezimienne jesienią -ładnie przezimowaływ donicy i się rozrosły - zaliczam do udanych nowości

kolejna nowość -hortensja ogrodowa o malinowym kolorze / mam nazwę ale teraz nie przy sobie/ zapowiadała się pięknie - wsadziłam do donic - i co ? zagłaskałam chyba przelałam i zrobił się grzyb i sezon był na ratowanie zobaczymy co będzie na wiosnę - na razie donice są jeszcze na zewnątrz ale chyba teraz już wstawię do garażu

nowa róża wielkokwiatowa bardzo ciemna - Bacarole - już wiem że ocena po jednym sezonie jest kiepska zwłaszcza jesli chodzi o róże - bo róże tak w trzecim roku osiągają dopiero pełnoletność i dają wtedy największą radość

mira 23:04, 10 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)
Czekam w takim razie na zdjęcia i podsumowanie, a coś niecoś nowego też się u Ciebie dowiedziałam

ten post dodał mi skrzydeł aż się chce dzielić na forum swoimi dumaniami o ogrodzie
jotka 23:10, 10 sty 2014

Mara fajne te Twoje przemyślenia Też czasami tak rozmyślam - gorzej z przelewaniem na papier ...
pozdrawiam
mira 23:15, 10 sty 2014

ten dość znany floks mam 2 rok ale nie jest jakiś u mnie okazały - na zdjęciu ładny ale klasyczne floksy są floksowate bardziej

w minionym roku wzięło mnie na hortensje i nabyłam kilka - niestety nie wiem jeszcze jak bardzo będą mnie czarować choć powinny
ta to hortensja early sensation i nie wiem jak to możliwe że posadziłam w cieniu - tam mi pasuje a potem sie naczytałam i musi rosnąć w słońcu - więc znów przesadzanie - tym razem zamieni się miejsce z ogrodową więc ogrodowa do cienia a ta do słońca
stanowiska będą miały dobre ale czy mi to kompozycyjnie się spodoba? nie wiem

pelargonie z małych siewek ladne byly to queen denmark

mira 23:25, 10 sty 2014

tu ładnie się komponują z różą w pobliżu

a teraz nie śmiać się proszę

tego chwasta trzymałam bo ciekawa byłam jak zakwitnie - i co brzydki więc wyleciał

te begonie są niezawodne chyba na wszystkie stanowiska i są tanie , w tym roku chciałabym upolować pomarańczowe niecierpki - wiecie gdzie to upolować ?

14 lipca miałam już siewki bratków i innych i potem pojechałam na wakacje - tak się nie da - mimo to
z tylu siewek wyrosły mi czarne magnolie - całkiem ładne krzaczki wsadziłam i będę czekać wiosną co będzie dalej

te dalie nie nowość co prawda ale wsadzone były do donicy - ślimaki ich tak nie atakowały ale krzaczek nie byl wielki tak jak w poprzednim sezonie
mira 23:27, 10 sty 2014

jotka napisał(a)
Mara fajne te Twoje przemyślenia Też czasami tak rozmyślam - gorzej z przelewaniem na papier ...
pozdrawiam

Jola ja albo muszę zapisać/napisać albo pogadać - a kto mnie wysłucha tylko ogrodowisko
mira 23:33, 10 sty 2014

a teraz seria krwawników - ja je uwielbiam i w tym roku dokupię jeszcze czerwony na zdjęciu ładne ale w realu też i sa uroczym dodatkiem do bukietów a to że lubią je biedronki to jeszcze dodatkowy atut

credo śliczny

mira 23:39, 10 sty 2014

a tu widać jak zalatwiłam moją hortensję - nie ma się czym chwalić ale to ku przestrodze - stanowisko mocno cieniste a ja z koneweczką dolewałam i dolewałam - chyba to spowodowało grzyba jak sądzę

a tu już się suszą