Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 13:25, 15 sty 2014

BEATA_S napisał(a)
Pozdrawiam Miro! Jak miło zobaczyć kolory o tej porze roku. Już się nie mogę doczekać......

Beatko a ja przewrotnie w tym roku jakaś jestem stonowana aż sama sie dziwię - moze dobrze się nastawilam - wiem że jest styczeń i trzeba się na czytanie i planowanie i stale mi tego czasu brakuje - tak więc postanowiłam ze tęsknię od marca,ale wtedy kupię już bratki i się zacznie na całego hehe

pozdrawiam
mira 13:31, 15 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
W czerwcu będę siała dwuletnie i potrzebuję więcej czasu na piekęgnacje tychże. Jeśli dobrze zrozumiałam pytanie. W tamtym roku przegapiłam terminy siania dwuletnich . Z zabiegania.

Ewa do dwuletnich trzeba mocnych nerwów a najlepiej jak same się sieją czyli goździki kamienne inaczej brodate np. Black Magic -
sianie lubię i teraz tak myślę, ze nie będę się spieszyć spokojnie bo Irenka w czerwcu siała i też jej urosły np. cynie a może i lepiej - jednoroczne potrzebują ciepłej ziemi
Bogdzia 21:12, 15 sty 2014

Pooglądałam , poczytałam , najbardziej spodobała mi się budleja i pelargonie , śliczne. Pozdrówka zostawiam.
siaaska 21:27, 15 sty 2014

Mira dziekuję za rady u mnie dotyczące werbeny Zerknij jeszcze, jeśli możesz bo mam jeszcze kilka pytań... Wspanie pooglądać Twoje wspomnienia ubiegłego roku. Tak lżej się na sercu zrobiło Tęskno za tymi kolorami.... Niby zimy nie ma ale tak szaro buro w tym ogrodzie....
mira 22:27, 15 sty 2014

Bogdziu - budleja się pdobała bo z motylkiem a Ty takie lubisz
Asia - odpowiediziałam

a teraz kontynuuję mój pierwszy etap przeglądu ogrodu 2013 pod kątem posadzonych nowości - czyli czy warto było

ostatnio doszłam do września - niby powinno być już po nowościach ale gdzie tam -

werbeny patagońskiej jeszcze nie prezentowałam -- miałam wysianą z nasion i chyba dopiero na początku września była w pełni rozkwitu i dodawała uroku mojej bylinowej rabacie - nasion nie zebrałam i się wysiały pewnie - mam zamiar siewki na wiosnę pozbierać i wysadzić tam gdzie trzeba - nie powinno chyba być kłopotu z przenosinami

kiścień Rainbow jest w przedogródku i pasuje do pozostałych nasadzeń i jest zimozielony a o to mi chodziło - i ładnie sie tam prezentuje

tu lirioppe na pierwszym planie kupione w sklepie internetowym - jak tylko dostałam przesyłkę posadziłam od razu do doniczki i tak czekałam aż zima się skończy, potem wstawiłam do cienistego miejsca i była doniczka z ładną trawką, a jak już zakwitła to przypasowała mi do wrzosowiska i tu wsadziłam bo to jest najlepsza kopozycja - dla mnie lirioppe to jedno z odkryć moich 2013 , nie wiem jak mi przezimuje, przysypałam lekko kępkę

we wrześniu odwiedził mnie jeż

mira 22:46, 15 sty 2014

tu jeszcze klosowiec lepiej wygląda - jest już połowa września

karczochy wysiane nie sprawdziły się - część usunęłam wcześniej a jeden zostawiłam na kwiat - ale nie doczekałam się kwitnienia choć lato upalne było - coś te karczochy w sobie mają urokliwego ale juz tego eksperymentu nie podejmuję - choć ciekawa jestem czy ta karpa przetrwa zimę

mira 22:52, 15 sty 2014

Berberys male kulki Tiny Gold okazal się jesienią najurokliwszy i zmienił kolor z żółtego na pomarańcz

jest już połowa października i przy zakupie kory w szkółce kupiłam z przeceny za 1 zl taka dalię ktora mi umilała jesienne dni - mam jej kłącze bardzo male i zobaczę czy coś z tego będzie
nie wiem gdzie kupić takie nasiona czy kłącza

Gabriela 22:59, 15 sty 2014

mira napisał(a)
tu jeszcze klosowiec lepiej wygląda - jest już połowa września

]

Mira, ten kłosowiec liliowy ma liście takie zwykłe, zielone, czy żółtawe? Bo jak zwykłe, to przyprosiłabym się o nasionka. Mam białego i takiego z żółtymi liśćmi, więc możemy się wymienić.
mira 23:03, 15 sty 2014

I nadszedł słoneczny, ciepły październik po jednym dniu przymrozku więc rozpoczęło się sprzątanie i sadzenie cebulowych

kompost to też nowość i zrozumienie wreszcie jak cenna to materia w ogrodzie bo ponadto w każdej chwili miałam worek ziemi no i gratis
wiem też że sam się nie robi i trzeba trochę czasu , lato było upalne wiec trzeba było polewać

mira 23:10, 15 sty 2014

Gabriela napisał(a)

Mira, ten kłosowiec liliowy ma liście takie zwykłe, zielone, czy żółtawe? Bo jak zwykłe, to przyprosiłabym się o nasionka. Mam białego i takiego z żółtymi liśćmi, więc możemy się wymienić.

Gabrysiu sama już nie wiem jak to było ale chyba liście były jasne zielone, ja niestety ups nie zebrałam nasion, je wysiewałam z torebki i tam były pomieszane - wiem gdzie kupiłam i jak wyglądała torebka więc zobaczę może będą i się wymienimy