Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 12:31, 07 sty 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Mirko, ten tytoń różowy miałaś w donicy? Jak u niego z wilgocią?
Twoje zakupy donicowe są mocną inspiracją dla mnie. I pelargonie.

7 maja u mnie hosty spały jeszcze w kiełkach. I jak ja mam coś wcześniej przesadzać, tam, gdzie hosty?

Tytoń miałam ecru i czerwony. Najpierw posadziłam w ziemi i marniał. To taki niski wydelikacony kupiony na rynku raczej do donic. Był chyba skarlany. Jak dałam do donicy i miał wilgotno i super ziemię i skubałam przekwitłe to sobie był i był.Raczej wilgotno nie sucho.

Nie rozumię ostatniego zdana, hosty w maju choć czubeczki chyba już widzisz ?

Z donicami mam problem bo na sezon potrzebuję ok 40 sadzonek - zastanawiam się jak zminimalizować koszty ale mi to jakoś nie wychodzi - ja w tym roku w werbeny uderzam może uda się część z nasion, pelargonie i petunie w tamtym roku moje ekseprymenty średnio mi wyszły - no chyba żeby wsadzić hosty i paprocie tego mam pod dostatkiem i bezkosztowo
Mirka 12:37, 07 sty 2015

Tak do marcaLiatra nie lubi mokro u mnie piaszczysta ziemia i ładnie mi się rozrasta.Jeśli zebrałaś nasionka to wysiej do donic wiosną i postaw gdzieś w cieniu i tak muszą urosnąć bulwki aby zakwitła. Siana z nasion kwitnie w drugim roku.Ja tak siałam i potem już nie rozdzielałam tylko całą bryłę wyjmowałam z donicy i na miejsce stałe wtedy jest od razu duża kępą
mira 12:44, 07 sty 2015

Mirka napisał(a)
Tak do marcaLiatra nie lubi mokro u mnie piaszczysta ziemia i ładnie mi się rozrasta.Jeśli zebrałaś nasionka to wysiej do donic wiosną i postaw gdzieś w cieniu i tak muszą urosnąć bulwki aby zakwitła. Siana z nasion kwitnie w drugim roku.Ja tak siałam i potem już nie rozdzielałam tylko całą bryłę wyjmowałam z donicy i na miejsce stałe wtedy jest od razu duża kępą

O dzięki tak zrobię - u mnie liatra rośnie jakby na wzniesieniu i właśnie zauważyłam że nie lubi mokro zresztaą chyba jak wszystko co ma bulwki.
Muszę sobie wyprodukować - pełna satysfakcja.
ewsyg 13:00, 07 sty 2015

Cześć Mira
U Reni pytałaś o różę Piano. Ja ją mam, dlla Ciebie fotki mojej Piano. Trochę trudno oddać jej kolor

Jeżeli chcesz to usunę zdjęcia

Pozdrawiam i życzę udanego nowego roku
Pszczelarnia 13:21, 07 sty 2015

Oczywiście czytałam. Wszystko czytam TUTAJ.

Myślę o pelargoniach (zawsze), koleusach, szałwii jednorocznej, werbenie tej doniczkowej, rojnikach i tym podobnych ze stipą. Sucho i słonecznie.
Bordowo-fioletowo z nutka szarą. Może. Ale to mrzenia marzenia, na razie.

Planuję też donicę warzywną dla eksperymentu z pietruszką i buraczkami oraz sałatą, tutaj dam właśnie tytoń (wysieję) i fasolę. Ale donic nie mam adekwatnych (wielkich). Więc to są czysto teotertyczne rozważania.

Bez szklarni, parapetów i chłodnych widnych pomieszczeń nie zminimalizujemy kosztów doniczek.

lojalna_ 13:23, 07 sty 2015

Jeju zachwycam sie jak dziecko
Agania 14:29, 07 sty 2015

Za różyczkami też mam tęsknotę, rabatowe te niskie też mi się podobają, a najbardziej takie w kolorze burgunda lub ciemnego wina, może kiedyś spotkam, a z donicowymi też mam problem, sprawdziła mi się stokrotka afrykańska i heliotrop, ale zwykłe stokrotki też mi się marzą

piękne masz donice z tą kratką w opasce

To oczekiwanie na wiosnę, miło mi u ciebie upływa
Pszczelarnia 15:28, 07 sty 2015

Tylko czubeczki, bez kolorów jeszcze.
Heliotropy! I stokrotka, Dzięki Aganiu!

Mira, te angielskie p. u C-skiej jak się sprawują? Bo chodzę między odmianami i mam mętlik, przedsezonowy.
agniecha973 16:34, 07 sty 2015

mira napisał(a)
te bratki spałaszowały ślimaki

Biedne ślimaki

mira napisał(a)

paprocie 7 maja w najpiękniejszej zieleni

słodkie stokrotki przechowane z poprzedniego sezonu

Piękny zakątek paprociowy! Jak się zwą te paprocie? Jak się trzymają w ciągu roku? Szybko brzydną latem?
A stokrotki to moja słabość. Hmmm... ostatnio coś dużo tych słabości
mira 18:27, 07 sty 2015

ewsyg napisał(a)
Cześć Mira
U Reni pytałaś o różę Piano. Ja ją mam, dlla Ciebie fotki mojej Piano. Trochę trudno oddać jej kolor

Jeżeli chcesz to usunę zdjęcia

Pozdrawiam i życzę udanego nowego roku

Nic nie usuwaj. Dziękuję. Ja u Reni pytałam u Wedding Piano - to jest inna róża i widze że choć to nowość to już jest w ofercie szkółek.
Twoja bardzo śliczna zwłaszcza fotka nr 2.

pozdrawiam