Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 18:53, 07 sty 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Oczywiście czytałam. Wszystko czytam TUTAJ.

Myślę o pelargoniach (zawsze), koleusach, szałwii jednorocznej, werbenie tej doniczkowej, rojnikach i tym podobnych ze stipą. Sucho i słonecznie.
Bordowo-fioletowo z nutka szarą. Może. Ale to mrzenia marzenia, na razie.

Planuję też donicę warzywną dla eksperymentu z pietruszką i buraczkami oraz sałatą, tutaj dam właśnie tytoń (wysieję) i fasolę. Ale donic nie mam adekwatnych (wielkich). Więc to są czysto teotertyczne rozważania.

Bez szklarni, parapetów i chłodnych widnych pomieszczeń nie zminimalizujemy kosztów doniczek.

Cmok .

Ewa to podobnie jak ja, do koleusa mam słabość, a rojniki do pobitych donic upycham i stawiam w słońcu. Tak marzenia teraz są dobre potem jak dostanę głupiego rozumu to zapomnę co sobie zaplanowałam choć może nie bo już tyle błędów zrobiłam że czas na opamiętanie i cięcie kosztó.
Donica warzywna to ciekawe. Ja miałam ziołową ale zbyt długo piękna nie była ale nie o to szło.

Renia pokazała wczoraj adres do katalogu z jednorocznymi achhh i wypatrzyłam tam szarą donicę z werbeną białą płożacą,kurdybanka i kłosówkę miękką varieratus ochh !!

Okraszę tego posta fotkami
to było bezkosztowe - co miałam po zimie w ziemi wsadziałam - ale tak sobie

hosta w donicy jak najbardziej przynajmniej można cieszyć się ładnymi liśćmi długo
a pelargonie zawsze ok - tu w cieniu

a to była zupełnie nieudana kompozycja - te petunie jakieś były kiepskie sadzonki

mira 18:55, 07 sty 2015

lojalna_ napisał(a)
Jeju zachwycam sie jak dziecko

Jolu czym ??
Dzieci to fajnie się zachwycają uwielbiam

mira 19:02, 07 sty 2015

Agania napisał(a)
Za różyczkami też mam tęsknotę, rabatowe te niskie też mi się podobają, a najbardziej takie w kolorze burgunda lub ciemnego wina, może kiedyś spotkam, a z donicowymi też mam problem, sprawdziła mi się stokrotka afrykańska i heliotrop, ale zwykłe stokrotki też mi się marzą

piękne masz donice z tą kratką w opasce

To oczekiwanie na wiosnę, miło mi u ciebie upływa

To jak spotkasz to proszę o cynk - a co sądzisz o Purple Rain ?

Stokrotki afrykańskiej nie miałam pewnie warto spróbować, a heliotrop miałam i czytałam wiele ludzi miało to samo kiepsko rósł i listki czerniały jakiś grzyb chyba jednak trudno przejść na rynku obok takiego spokojnie

W te donic stale nie wiem co posadzić nie wiem co do nich pasuje a co roku w sklepie są w różnych rozmiarach. Też je lubię

14 październik - tam jest też heliotrop

mira 19:13, 07 sty 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Tylko czubeczki, bez kolorów jeszcze.
Heliotropy! I stokrotka, Dzięki Aganiu!

Mira, te angielskie p. u C-skiej jak się sprawują? Bo chodzę między odmianami i mam mętlik, przedsezonowy.

Ewa ja angielskich u nich nie kupowałam, przez 2 lata kupowałam fuksje i pelargonie strzępiaste i z kolorowymi lisćmi. Było wszystko ok . cudnie dostarczone ale musisz teraz zamawiać żeby jak najwcześniej dostać bo sadzonki duże nie są i potrzebują ze 2 tygodnie aby się zaaklimatyzować no i rosną.
Nie udały mi się te wiszące .
Ponadto zawsze mi było żal uszczykiwać i porosły karzaczory źle ułożone.
Mam z tym problem bo kiedy dostałam małe sadzonki od nich to za 2 tygodnie na targu były dorodne sadzonki taniej a z moimi musiałam jeszcze czekać
no ale, takich odmian jakie sobie wypatrzysz to nijak nie kupisz i tu jest pies pogrzebany

18 kwietnia

a te przechowałam i takie miałam też od nich - i właśnie trzeba było uszczykiwać żeby krzak był ładny a może źle nawoziłam i miałam piękne liście a może przenawoziłam

mira 19:19, 07 sty 2015

agniecha973 napisał(a)

Biedne ślimaki

Piękny zakątek paprociowy! Jak się zwą te paprocie? Jak się trzymają w ciągu roku? Szybko brzydną latem?
A stokrotki to moja słabość. Hmmm... ostatnio coś dużo tych słabości

Agnieszko nie wiem jeśli chodzi o paprocie - skdś przywlekłam ta dalej to chyba zwykły piropusznik rozrasta się jak chwast a ja na to pozwalam albo nie, w ciągu roku tego dobrze bo było mokro, jak jest susza spora to gorzej bo muszą mieć wilgoć więć jak nie lejesz to zmarnieją i szybko - w tym roku było ok
stokrotki te kupowałm rok wcześniej do wiosennej dekoracji i w drugim roku były lepsze w gruncie ale chyba są dwuletnie to już po nich.

do stokrotek pasują niezapominajki

agniecha973 19:28, 07 sty 2015

Pióropuszniki znam, mam, są piękne jak startują, wtedy mogę stracić dla nich głowę oglądając te powyginane główki. Ale to ta z wielkimi strzępiastymi liśćmi była obiektem mojego pożądania Ona też tak marnieje?

Jest duża szansa, ze stokrotki się wysiały i jednak będą. Też na to u siebie liczę, bo też kupuję do wiosennych dekoracji. Wiesz, że w tym roku po przesadzeniu do gruntu kwitły mi przez całe lato?! Nie mogłąm się nadziwić.
mira 19:28, 07 sty 2015

To na razie tyle z mojej strony dziękuję wszystkim, że możemy marzyć o wiośnie jak za oknem ciemno i do tego zimno
o różach pamiętam, pamiętam na razie muszę zająć się inną lekturą

pozdrawiam

zostawiam 30 kwietnia zawsze cieplej

Ewa ! pszczółka to fuksja po ok 1,5 tygodnia u mnie

miałam cudny kolor liści - widziałm że już wyprzedana

Powojnik też w dużej donicy drewnianej na tarasie

Ewa 30 kwiecien w cieniu !!

no i coś ładnego na koniec, czuję ten zapach

mira 19:33, 07 sty 2015

agniecha973 napisał(a)
Pióropuszniki znam, mam, są piękne jak startują, wtedy mogę stracić dla nich głowę oglądając te powyginane główki. Ale to ta z wielkimi strzępiastymi liśćmi była obiektem mojego pożądania Ona też tak marnieje?

Jest duża szansa, ze stokrotki się wysiały i jednak będą. Też na to u siebie liczę, bo też kupuję do wiosennych dekoracji. Wiesz, że w tym roku po przesadzeniu do gruntu kwitły mi przez całe lato?! Nie mogłąm się nadziwić.

Właśnie ta jest innna nawet nie wiem skąd mam i ona zachowuje się porządnie cały czas, w tym roku kupiłam świadomie jakąś i będę obserwować nie mam przy sobie nazwy ale jak znajdę to Ci napiszę bo te inne tak szybko nie brzydną.

To w takim razie będę wyglądać stokrotek i uważnie z plewieniem zwłaszcza że tam mam liatrie i powinny też być siewki - to w zasadzie nie ma co robić w ogrodzie bo wszędzie siewki i do połowy maja niech wszystko rośnie
agniecha973 20:44, 07 sty 2015

Ja też kupiłam 3 szt. dryopteris cośtam i te też nie zbrzydły, ale w tym roku się korzeniły, więc jeszcze nie pokazały swego piękna. Liczę na ten rok.
Gabriela 21:18, 07 sty 2015

Jak miło się czyta o planach obsadzania donic wiosną. Faktycznie trzeba o tym myśleć.
W celu zminimalizowania kosztów, staram się zostawiać dobre pelargonie na zimę, nawet w piwnicy z okienkiem, czyli dość ciemnej się udaje. Oczywiście najlepsze są te, które rosną w szklarence.
Do przechowania bardzo dobre są złocienie -margerytki, białe i różowe o szarych liściach. Spokojnie rosną w temperaturze pokojowej w domu na parapecie, a w marcu i potem doskonale się ukorzeniają z nich zrobione sadzonki.
Zostawiam w słoikach z wodą koleusy i plektrantusy, bardzo szybko się ukorzeniają a w lutym można już je wsadzać do doniczek i robić nowe sadzonki.
Bardzo dobrze w piwnicy przechowują się bulwy begonii.
Wysiewam sama lobelię - najpóźniej w drugiej połowie lutego. Rośnie lepiej niż z kupnych, kwitnących sadzonek w maju, które po dwóch miesiącach są do wyrzucenia.
W tym roku zrobiłam spore donicowisko na podjeździe od frontu - sześć dużych donic w kolorach różowo-fioletowo-szarych, z fioletowymi pelargoniami, różowym złocieniem, liliowymi i białymi petuniami i koleusem w kolorach jw. plus szare kocanki.
W tym roku pójdę w czerwienie i pomarańcze. Spróbuję hodować w dużych donicach te czarnolistne dalie o czerwonych kwiatach.