Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Madzenka 21:21, 07 sty 2015

Ah marze o obsadzaniu donic, jakże ja to lubię
mira 22:27, 07 sty 2015

agniecha973 napisał(a)
Ja też kupiłam 3 szt. dryopteris cośtam i te też nie zbrzydły, ale w tym roku się korzeniły, więc jeszcze nie pokazały swego piękna. Liczę na ten rok.

Mam, mam ale odczytać nie mogę athyrium feminnm rostfiel chyba - tak kiepsko na etykiecie podpisane - w każdym razie cudna była i cały czas - ciekawe jak sie spisze w nowym sezonie .

Ewkakonewka 22:33, 07 sty 2015

Czytam Lubię tu czytać
mira 22:38, 07 sty 2015

Gabriela napisał(a)
Jak miło się czyta o planach obsadzania donic wiosną. Faktycznie trzeba o tym myśleć.
W celu zminimalizowania kosztów, staram się zostawiać dobre pelargonie na zimę, nawet w piwnicy z okienkiem, czyli dość ciemnej się udaje. Oczywiście najlepsze są te, które rosną w szklarence.
Do przechowania bardzo dobre są złocienie -margerytki, białe i różowe o szarych liściach. Spokojnie rosną w temperaturze pokojowej w domu na parapecie, a w marcu i potem doskonale się ukorzeniają z nich zrobione sadzonki.
Zostawiam w słoikach z wodą koleusy i plektrantusy, bardzo szybko się ukorzeniają a w lutym można już je wsadzać do doniczek i robić nowe sadzonki.
Bardzo dobrze w piwnicy przechowują się bulwy begonii.
Wysiewam sama lobelię - najpóźniej w drugiej połowie lutego. Rośnie lepiej niż z kupnych, kwitnących sadzonek w maju, które po dwóch miesiącach są do wyrzucenia.
W tym roku zrobiłam spore donicowisko na podjeździe od frontu - sześć dużych donic w kolorach różowo-fioletowo-szarych, z fioletowymi pelargoniami, różowym złocieniem, liliowymi i białymi petuniami i koleusem w kolorach jw. plus szare kocanki.
W tym roku pójdę w czerwienie i pomarańcze. Spróbuję hodować w dużych donicach te czarnolistne dalie o czerwonych kwiatach.

Gabrysia super, że dajesz rady na bezkosztowe donice albo zminimalizowane

1/ pelargonie w przechowalni - owszem schowałam pelargonie ale niestety wszyscy zapomnieli podlać i nie wiem czy jak zostały przesuszone coś będzie - wszystko musi być pielęgnowane nawet zimą -
czytałam, że pelargonie są krótkowieczne i najpiękniej kwitną w drugium roku więc trzeba robić sadzonki - ale jak nic można tę sztukę opanować

2/ koleusy i plektrantusy - znaczy co - na jesieni tniesz do słoika i tak do lutgo stoję ?

3/ begonie w tym roku dopiero kupię i musowo przechować, kiedyś te małe begonie/babki trzymałam przez zimę a potem na wiosnę robiłam sadzonki i były super

4/ lobelią mnie zachęciłaś do wysiewu , a ja mam wielką ochote na werbeny tym bardziej że kiedyś wysiałam i były dobre

bez petunii jednak nie idzie hmm

mira 22:39, 07 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Ah marze o obsadzaniu donic, jakże ja to lubię

no i ja też, a że ja bratkowa jestem to jeszcze bratki za 2 !!!!!! miesiące będą
o różach pamietam
mira 22:42, 07 sty 2015

Ewkakonewka napisał(a)
Czytam Lubię tu czytać

Ach to czuję się spełnionym pisarzem

a jak patrzę na bratki geba sama się cieszy - takie jakieś tu na fotce śmieszne są

Ewkakonewka 22:44, 07 sty 2015

I lubię gliniane donice
agniecha973 22:49, 07 sty 2015

mira napisał(a)

Mam, mam ale odczytać nie mogę athyrium feminnm rostfiel chyba - tak kiepsko na etykiecie podpisane - w każdym razie cudna była i cały czas - ciekawe jak sie spisze w nowym sezonie .

O o o!!!! Już zapisuję. Dzięki!
aldonaz 23:18, 07 sty 2015

Potraktowałam mojego agapanta według Twoich wskazówek. W ostatnim sezonie nie uraczył mnie ani jednym kwiatkiem. Jeśli to nie pomoże, chyba się z nim pożegnam.
Podobają mi się Twoje kompozycje w donicach, mi zawsze brakuje na nie czasu. Pozdrawiam noworocznie
Gabriela 23:22, 07 sty 2015

mira napisał(a)

2/ koleusy i plektrantusy - znaczy co - na jesieni tniesz do słoika i tak do lutgo stoję

Właśnie tak. Oczywiście do osobnych słoików każdy gatunek.
A co do pelargonii - niby trzeba sadzonkować, ale ja mam już czwarty rok pelargonię w donicy, tylko raz jej dosypałam ziemi na wierzchu i jest the best. Przycinam, nawożę, kwitnie i rośnie jak szatan. Pamiętasz, pokazywałam Ci ją rok temu na przedwiośniu, jak mi kwitła. Taką mocno czerwoną.
Angielskie miałam dwa razy - takie sobie były i odpuściłam.
Marzę o fuksji - takiej zwykłej, pospolitej odmianie, która się nie pochoruje i nie zdechnie.