Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 23:10, 12 sty 2015

Dzisiaj o 14 u mnie było 6 stopni i bardzo przyjemnie w ogrodzie aż by się coś zrobiło ale perspektywa mrozu i sniegu mnie zniechęciała. W końcu w styczniu nie robię nic i koniec. Widziałam kiełkujące krokusy, ciemierniki już rosną, werbeny przetrwały na razie inne też w dobrej kondycji.

Chciałam odpowiedzieć tak z kopiowaniem pytań ale nie wiem jak więć

Renia tak jak Ci pisałam agapant w pierwszym roku może nie kwitnąć i w kolejnym też musi się zakokosić w donicy to roślina na lata do jednej donicy.
A Chopina tniemy na 15 cm już zapamiętałam dzięki.

No to Chopin jakby ktoś nie wiedział

mira 23:15, 12 sty 2015

Agania napisał(a)

Pooglądałam, widziałam, Austria zawsze zachwyca pedantyczną wrażliwością na piękno, klimatyczne klimaty, elegancja, dbałość o szczegóły...to prawdziwe cechy estety, do których mi jeszcze daleko...ale warto się poprawić, bo remont przede mną i wesele córci...przypomniałaś mi o rzeczywistości, ale przyszłych teściów nie mogę przyjąć tylko na tarasie...ogród muszę odstawić

aaa to witamy teściową - już sobie wyobrażam jak odstawisz ogród - chyba do Ciebie przyjdziemy po inspiracje bo już czuję że będą a stokrotkę afrykańską w tym roku kupię - fajna jest - ja miałam taką imprezę w grudniu hehe

mira 23:19, 12 sty 2015

kasiek napisał(a)
Ja bratki tez uwielbiam - ach byle do wiosny!

Już, już tyle jeszcze czytania jakoś wytrzymamy, bratki będę kupować później niż zwykle - zwykle 8 marca ale wtedy sa co prawda tanie jednak mały wybór - poczekam może do 20 marca a to jeszcze 2 miesiące - zadowolę się przebiśniegami i krokusami, a ciemierniki będą wnet stały bo już wykluły się

takie były 18 stycznia ub roku

pozdrawiam

mira 23:32, 12 sty 2015

paniprzyroda napisał(a)
Mira, przypomniałaś o donicach sezonowych. Przechowuję bluszcz, pelargonie i żurawki w jednym. Dają radę, już drugi rok. Pelargonie mocno przycinam, podobnie jak Gabrysia, z sadzonkowaniem różnie bywa, ale matecznik ładnie się zagęszcza. W tym roku zostawiłam również pnące/bluszczolistne w kolorze ciemnego amarantu, te nigdy nie sprawiały problemu z zimowaniem, sadzonki również przyjmowały się w 80%. Jakis czas temu zarzuciłam przechowywanie, teraz jednak wróciłam do sprawdzonych metod. Wstawiłam u siebie fotkę. Moje agapanty mimo przycięcia wypuściły zielone liście, a mają ciemno i chłodno. Ewakuować je do światła?

Odpisałam Ci ale tak sobie myślę, że jeszcze ich nie rozpieszczaj i niech drzemią choć z miesiąc a potem niech rosną - mało podlewaj ino ino

fajnie Ci się bluszcze przechowują

jak te kolory opanować zastanawiam się - bylinowe rabaty są zawsze zmienne

mira 23:41, 12 sty 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Mira, cynie - zawsze do ciepłej gleby, bez pośpiechu. Nie ma potrzeby przyśpieszać ich kwitnienie. Od ojca dostaję też rozsady.

Ja do tej pory wiedziałam, że cynie się wysiewa po 15 maja albo koło 20, a Irenka kiedyś wysiała po 20 czerwca i miała.
To co wyczytałam to chodzi o ciepłe noce a noce w maju po 15 i czerwiec były zimne i sporo osób nie miało cynii. Czytałam też że nie lubią pikowania, przesadzania - że siać do gruntu bezpośrednio.

Ale, ale miałam 1 !!!! cynię i zakwitła dopiero w październiku heheh

i kiedyś pisałam że zrobię z cynią pokaz bo robiłam jej zdjęcie codzień - ale jeszcze nie mam tego pokazu

21 październik !

mira 23:44, 12 sty 2015

Agania napisał(a)

Wygooglalam tę różę, a tam wiele różnych odsłon i kolorów, chciałabym zobaczyć tę różę kwitnącą na żywo
Stokrotkę polecam, ona późno startuje, ale trwa i trwa kwitnąc do późnej jesieni, przed nimi posadzę wesołe i uśmiechnięte bratki, z heliotropa nie zrezygnuję, twój mizerotką był, bo przygłuszony, możesz zobaczyć, mnie nie zawiódł, ale dostawał dużo papu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3772-ogrodowe-radosci-i-rozterki-ogrod-agani?page=510

hehe mi heliotropy nie wychodzą , zawsze coś nie tak, a ten na zdjęciu to taka bida która wyciągłam od mojej cioci z doniczki bo chciała go wywalić ale mi było szkoda i wsadziłam do swojej donicy - taki świr ze mnie
mira 23:59, 12 sty 2015

Pogubiłam się w odpowiedziach, na dziś w takim razie o ogrodowych dylematach tyle
idę teraz śnić o ogrodach zielonych i pachnących.

mocno słonecznie i pachnąco

Monic 07:14, 13 sty 2015

Mireczko, niesamowite, że już masz oznaki wiosny i wschodzące cebulki. U mnie ani śladu. Mam za to ukazujące się pąki ciemiernika
mira 08:46, 14 sty 2015

Tak, po wczorajszym dniu to już nie wiem jaka jest teraz pora roku.

13 stycznia 2015 - zapisuje w kalendarzu
słońce, ciepło bez wiatru +12 C, fotki pokażą co się wykluwa a ja się złamałam i wygrabiłam przed domem maleńki trawniczek i pozbierałam brzozowe gałęzie bo po tych wiatrach są wszędzie.
Zachciało mi się też sprawdzić co sie dzieje w doniczkach przechowywanych i bulwach - jest dobrze.
Chciało by się sprzątać rabatę bylinową bo narcyzy już się pokazują ale jednak założenia się trzymam - w styczniu nie !

słoneczko, rozchodniki się trzymają dobrze

krokusy i co dziwne te sadzone jesienią - zwykle mam tak że co posadzę to wschodzi póxniej niż to co zimuje już kilka sezonów - będą chyba krokusy botaniczne których miałam nie kupować i się pomyliłam

ciemiernik przy tych temp za kilka dni się wyprostuje

powodzi się, jedzenie się marnuje

mira 08:50, 14 sty 2015

siewki naparstnicy - nie zmarnuję ani jednej - widzę że jest ich mniej niż było jesienią

ta azalia ma sporo pączków ale też sporo czarnych plam i nie wiem co się robi

a ta byłoa kupiona w Biedronce taka była bidusia ale zaczyna się czuć dobrze

irysy one chyba będą przed przebiśniegami