Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:53, 27 wrz 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Co jest w tych cebulach - zryw na koniec sezonu?
Oczekiwanie na wiosnę przyjemniejsze?

Świetny duet i kolorem, i pokrojem, i zapachem - jak dla mnie. Czy zbierasz nasiona tytoniu?

A teraz idę na kawę do Twojego ogrodu krokami Kondzia, posiedzę na ławce koło Dzidki albo w altance na chwilę.

Ewa nie wiem co jest w tych cebulach trzeba by holendrów zapytać, ja uwielbiam cebule wszystkie - chyba za to że siedzi w nich życie i dają tyle radości na wiosnę, lubię je sadzić ale tylko przez jeden dzień jak jest ciepło i czuć jesienne powietrze

zbieram tytoń bo mnie Jasia zobowiązała a teraz deszcz mi przeszkodził w zbiorze czerwonego
może kiedyś z Dzidką i w realu usiądziesz

mira 22:59, 27 wrz 2015

Filomena napisał(a)
Miro
dziękuję Ci za odpowiedź w moim wątku.
A jeszcze zapytam czy kopczykujesz lub okrywasz swoje róże na zimę?
Graham Thomas-a chciałabym zakupić ze 3 krzaczki, bo chciałabym mieć rabatę, którą zobaczyłam parę lat temu gdzieś w 2012r na starej jeszcze stronie sybirskos rozynas- urzekła mnie kolorystyczną fantazją, doborem róż i bylin, m.in. przywrotnikiem ostroklapowym i dzwonkami - po prostu przepiękna choć bardzo kolorowa, a ja nie przepadam za przepychem kolorystycznym. A jeszcze połaczenie różu z żółcią i kremem ?! - zawsze mnie bolała głowa od takiego zestawienia, a tam..... Czas jednak płynie dla mnie za szybko, do rabaty się cały czas przymierzam, ale zapewne kiedyś ją zmajstruję tylko obczaję, co się sprawdzi
Przepiękny Twój ogród, lubię taką lekkość, bezpretensjonalność i miękkie rysy.

Filomena, kopczykuję róże nowe, młode i te dla mnie cenne - na tyle starcza mi ziemi-kompostu i sił, oczywiście to najlepiej przed mrozami nawet w grudniu oby nie za wcześnie

Dziękuję za prześliczną recenzję mojego ogrodu - aż lżejsza się zrobiłam - teraz ilość kolorów się ogranicza ale w sierpniu ogród płonie kolorami bo ja jestem od koloru i zapachu uzależniona
Już ciekawa jestem tej rabaty którą masz zapamiętaną - zyczę szybkiej realizacji

mira 23:02, 27 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Mój Goethe niemrawy strasznie, pokaze mu Twojego moze sie zawstydzi?

a mój za bardzo wigorny, ale deszcz już mu zakończył kwitnienie - zaczynam mieć chłodniejsze myślenie o nim

chyba tu mi wyszedł najbardziej zbliżony kolor

mira 23:05, 27 wrz 2015

Katkak napisał(a)

Mira, ale cudownie. Nic tylko siedzieć i patrzeć, a przecież muszę się do pracy zbierać .

a ja muszę teraz zamiast łapać ostatnie chwile zieleni z głową w dół zabrać się za cebule

pozdrawiam
mira 23:08, 27 wrz 2015

Filomena napisał(a)

Ten schodek jest przy altance, a te kulki to tawuła cięta w kulę, mam zamiar i z drugiej strony tak na wiosnę zrobic tylko nie wiem czy utrafię w ta sama tawułę - ale to już plan wiosenny

mira 23:10, 27 wrz 2015

Jana napisał(a)
Chciałoby się odpoczywać na tej ławce a poza tym co Ty robisz tym hortensjom, że takie piękne i białe o tej porze? chyba susza ominęła niektóre części Małopolski

O nie susza nie ominęła, miały wiaderko wlewane bo z węża to ja nie wiem ile wody się leje, no i 2 razy magiczna siła, białe tydzień temu, a teraz już różowawe dziś się robią

mira 23:12, 27 wrz 2015

ewsyg napisał(a)
Też jestem ciekawa co to za odmiana hortensji, właśnie takiej szukam co pozostaje biała do końca.

Mira zajrzyj na
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5447-swidosliwa-amelanchier?page=4#post_6

jest tam wiadomość, może Ci się przyda
Pozdrawiam Ewa

Ewa dziękuję za wiadomość - chyba za tydzień kupię

a hortensje to limki popularne na O.

Hydrangea paniculata 'Limelight'

pozdrawiam
mira 23:16, 27 wrz 2015

Nadrobiłam zaległości, jeszcze fotki z dziś

coś mi podjada wionogrona chyba nie ptaki

kupiłam zeszyt na zapiski różane i spis własnych - zrobię to zimą i opiszę porządnie bo widzę że cięcie to połowa sukcesu i wreszcie do tego doszłam

bukieciarstwo to u mnie narkotyk - florystką chciałabym być

mira 23:20, 27 wrz 2015

Afrodyta zaszczyciła mnie kwiatem i miała gdzieś te 3 dni prawie ulewy

z kolei czekoladowy sadziec mnie denerwuje bo jest fioletowy a nie jak czekolada mleczna ja mi się chciało

za to śliczne zawilce od Małej Mi dziś wyglądały do słonka

moje astry w tygodniu się rozkwitna
mira 23:23, 27 wrz 2015

Katalpa jak co roku mnie wnerwia

a cynie nie

wszystkie teraz róże cieszą jakie by nie były

a to nie wiem co może być