Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Sebek 13:14, 20 wrz 2015

Super, że Konrad nie oszczędzał nam ujęć z Twojego ogrodu - zawsze mnie intryguje to, że inne osoby zawsze w odmienny sposób widzą nasze rabaty
Jednak i tak kot na pergoli to faworyt
Gabriela 16:23, 20 wrz 2015

mira napisał(a)

U nas lekko pokropiło.
Bombonierka to kiedy się poczęstujesz ciekawa jestem - w bombonierce już pusto prawie

kupiłam czosnek niedźwiedzi - chcę posadzić pod sosnami na skraju i nie wiem czy musze do koszyczka żeby mi co nie zjadło czy tego nic nie rusza nie wiesz ?

Tak to jest, że w takiej bombonierce czekoladki najlepsze są późną wiosną do jesieni. A jesień już.
Czosnku niedźwiedziego ani żadnego innego nornice, myszy, itp nie zjadają. Ale ten woli wilgotniejsze stanowiska, pod sosnami będzie na pewno sucho. Ja swój na razie posadziłam pod pokreconą, wielką już wierzbą, gdzie teoretycznie też sucho,ale tam nawet hortensje dają radę, więc i czosnek się rozrósł już pierwszej wiosny i przetrzymał zeszłoroczne potopy.

Ach, dałam się zwariować i kupiłam oczywiście narcyzów, czosnków, irysów reticulata i kamasję - tę na próbę, bo nigdy nie miałam, posadzę przy piwoniach, bo kwitnie w czerwcu.
marzena 19:51, 20 wrz 2015

poczytałam, pooglądałam ogród okiem Kondzia, choć niedawno widziałam własnymi oczami ale zawsze można dostrzec coś nowego, uroczego i fajnego !
pozdrawiam miło
Katkak 20:37, 20 wrz 2015

Mireczko znów pospacerowałam sobie u Ciebie i tak dodreptałam do strony 307. Pytasz po co oglądam to co już było? Bo to dla mnie wieeelka przyjemność spacerować po ogrodzie, który tak bardzo mi się podoba - jest w piątce moich ukochanych . Pozdrawiam.
mira 21:20, 20 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Mira pytałas o Munstead Wood. To moja bazsprzeczna faworytka. Dorasta do 80 cm , pod koniec lata dorosła do 1 M. W pierwszym sezonie była dosyc wiotka, łodygi wyginały sie pod cieżarem licznych kwiatów. W tym sezonie pieknie sztywno rosnie. Krzaczek jest zwarty i ma ok 50 cm szerokości.
Gorąco polecam

Dzięki, zamówiona .
Mam dla niej miejsce ale żeby przygotować to muszę wysadzić :

hostę a na jej miejsce wsadzić hortensję którą wczesniej trzeba wysadzić, a na miejsce hortensji liliowca wsadzić którego znów wcześniej trza wykopać i w ten sposób mam miejsce - droga długa ale dobrze będzie

do tego posta nie da się dołączyć nic innego jak róże

Graham Thomas w świetle piątkowego słoneczka

Johann Wolfgang v. Goethe

mira 21:25, 20 wrz 2015

Katkak napisał(a)
Miruś fajnych gości miałaś . Dla mnie ogród 10a to duży, biorąc pod uwagę, że mam 4a . Pozdrawiam

Tak, stresujące jest jak się wie, że ogród mały i nie ma połaci bylin a po 1 sztuce ale wciąż nie mogę się wyrwać z potrzeby oglądania wielu roślin - lubię je
4 a to wyzwanie za to szybciej można zagospodarować a potem przesadzać łatwiej

przesyłam piątkowe słoneczko - bo w week padało na szczęście

mira 21:32, 20 wrz 2015

paniprzyroda napisał(a)
Wizyty, wyjazdy, inspiracje, lubie to Kusisz eukomisem, a już agapanty koniecznie do przechowania i inne widziałam inną odmianę agapantów, liście ok. 15 cm, wąskie, cudnie zadarniają donicę, ładne i bez kwiatów, spotkałaś może je kiedyś? mam nadzieję, że dostanę sadzonkę pozdrawiam.

Eukomisem nie kuszę chyba że ktoś kolekcjoner to naprawdę bardzo charakterystyczna roślina i pasuje do egzotycznych klimatów.
Widziałam agapanty z wąskimi liścmi - super są - no masz rację to trzeba przechowywać i trochę jest zachodu - ja eukomisy i agapanta mam w donicy

a skoro o egzotyce to begonia też mi pod takie podchodzi - mam od tego roku i długie porosły nie wiem czy dobrze dawałam nawóz

pozdrawiam
mira 21:58, 20 wrz 2015

Jana napisał(a)
u mnie czosnek nic nie rusza, chyba nie lubią

dzięki za info - więc sadzić - na razie nie ma kiedy a już mam - ciekawi mnie jak teraz wygląda - masz fotkę albo proszę opisz
mira 22:10, 20 wrz 2015

Dorotka napisał(a)
Mirko, czy masz u siebie może hortensję Polar Bear?? Pytam bo widzę na fotkach takie cudne egzemplarze i ciekawa jestem.

Dorotko nie mam takiej hortensji, mam kilka największe dwie Limelight - to już 3 sezon więc trochę urosła, a w tym roku przybyła mi anabell i Wims Red - ciekawa jestem może ktoś ma

tu Limelight z 6 września, teraz jest ładniejsza lekko zaróżowiona taka jaką lubię

mira 22:18, 20 wrz 2015

Sebek napisał(a)
Super, że Konrad nie oszczędzał nam ujęć z Twojego ogrodu - zawsze mnie intryguje to, że inne osoby zawsze w odmienny sposób widzą nasze rabaty
Jednak i tak kot na pergoli to faworyt

Bo to zależy od wielu elementów, dobry aparat, dobre oko, czasem korzystne światło i już jest lepiej a jak jeszcze ktoś zrobi ładne obrazy zamiast zbliżeń to wychodzi fajnie
a kot choć ma problem z wyłażeniem wyżej to musiał zaznaczyć swoją obecność i aż mnie zaskoczył

teraz czas pajęczyn, stale w nie wchodzę - a tu chciałam fotkę zrobić, sprawdzałam tę nić - jaka mocna niesamowite