Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:09, 11 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
A co to za sałata?

pisze sałata siewna na cięte listki i ma być ciemna

i jeszcze nie wiem dlaczego karczoch tak mi się pokłada

m_gocha 22:14, 11 mar 2016

mira napisał(a)

Musze zobaczyć tą Twoją ciemno różową - ja sobie tworzę szpaler z piwoni ale jakby poza ogrodem a na jesieni jeszcze wysadzę tam jedną bo mam przy tarasie i coś mi nie pasuje

chyba mam identyczną. Około 3-4 lata wykopywałam karpę z przedogródka , gdzie rosła pewnie z kilkanaście lat. Niesamowite miała kłącza Ogromne i tak zbite, że trudno było je wyciągnąć i rozdzielić
mira 22:17, 11 mar 2016

m_gocha napisał(a)
chyba mam identyczną. Około 3-4 lata wykopywałam karpę z przedogródka , gdzie rosła pewnie z kilkanaście lat. Niesamowite miała kłącza Ogromne i tak zbite, że trudno było je wyciągnąć i rozdzielić

A to już mi się odechciało wykopywania - u mnie rośnie jakieś 8 lat , i posadziłam obok liliowce więc rycie byłoby po całości brrr zaczynają mnie prace z łopatą odstręczać
sylwia_slomc... 22:20, 11 mar 2016

mira napisał(a)

pisze sałata siewna na cięte listki i ma być ciemna

i jeszcze nie wiem dlaczego karczoch tak mi się pokłada

Moja babcia mówi, że jak ma za mało światła , albo za ciepło to się wszystko tak wyciąga, wierzę jej bo ma doświadczenie
mira 22:26, 11 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Moja babcia mówi, że jak ma za mało światła , albo za ciepło to się wszystko tak wyciąga, wierzę jej bo ma doświadczenie

Dzięki to posłucham babci i coś zmienię.

Akurat tu nie ma chyba wyciągania tylko jakby więdnie , a może to wyciąganie hmm

jarmuż mi się wyciąga a okno specjalnie umyłam żeby światło było

tulucy 22:29, 11 mar 2016

m_gocha napisał(a)

To i ja potwierdzam, pierwsza piwonia, którą przesadzałam, była olbrzymia i stara, dół wykopałam chyba na 80 cm głęboki, a wszerz to już nie wiem ile było, krater się zrobił. Taczką przewoziłam już podzieloną na 2 części. Z następnymi się nie cackałam, widłami podważałam i na siłę wyciągałam po kawałku, jakoś rosną po przesadzeniu. Zobaczę czy zakwitną po takim brutalnym traktowaniu
mira 22:31, 11 mar 2016

tulucy napisał(a)

To i ja potwierdzam, pierwsza piwonia, którą przesadzałam, była olbrzymia i stara, dół wykopałam chyba na 80 cm głęboki, a wszerz to już nie wiem ile było, krater się zrobił. Taczką przewoziłam już podzieloną na 2 części. Z następnymi się nie cackałam, widłami podważałam i na siłę wyciągałam po kawałku, jakoś rosną po przesadzeniu. Zobaczę czy zakwitną po takim brutalnym traktowaniu

a w miejscu gdzie wykopałaś i tak wyjdą stare
margaretka3 22:38, 11 mar 2016

Karczochom dosypałabym ziemi, za mało chyba jej w doniczce. Mnie się w tamtym roku tak nie przewracały, ale też mi się wydaje, że za bardzo wyciągnięte, a może i za ciepło mają. Jarmuż bardzo wcześnie wysiałaś, on jak kapustne rosną w oczach i dużo światła potrzebuje. Ja będę wysiewać odmianę fioletową, ale ani myślę jeszcze o nim. Teraz pomidorki, jak skończę z nimi, będę myśleć o innych warzywach.
marzena 22:47, 11 mar 2016

podziwiam wiosnę w ogrodzie i szybkie przyrosty w zasiewach doniczkowych
u mnie jakoś wszystko powolutku...jakoś nie mogę zabrać się do siana
Gabriela 10:34, 12 mar 2016

Mira, jarmuż to trzeba od razu na grządkę, do gruntu w kwietniu i urośnie bez problemu i szybko. A wielki jest Szkoda czasu i atłasu na zabawę z rozsadą.
Karczochy bym już przesadziła do osobnych doniczek, zagłębiając po liścienie, czyli te dwa pierwsze listki, które listkami właściwymi jeszcze nie są.
Ale i tak Ci zazdroszczę, bo ja nadal nic. Dopiero w przyszłym tygodniu przeznaczam cały jeden dzień na siewy.