Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

asiak 18:57, 16 mar 2017

Mirko, piękna wiosna już u Ciebie
U mnie jest zimno i na razie nic nie działam...
mira 19:01, 16 mar 2017

To jeszcze ku pokrzepieniu
to trzeba zmielić

to też uprzątnąć - też tak macie ?

bo jak oglądam ogrody to takiego bajzlu nie widzę

czekam na księcia żeby mi pomógł - oj jak bym chciała

a tylko mam szpiega i stale żądania

anka_ 19:01, 16 mar 2017

mira napisał(a)
...
U mnie dodatkowo bez deszczu - nie zapisałam kiedy był ostatnio. Postanowiłam zapisywać dni z deszczem bo zaczyna mnie martwić ten temat.
Jejku... a u mnie codziennie więcej lub mniej pada... takie błoto, że wejść się nie daje.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
mira 19:18, 16 mar 2017

mirkaka napisał(a)
Piszesz i liściach na rabatach- ja nigdy ich nie sprzątam, trochę tylko zruszę żeby nie tworzyły zbitej warstwy . Tworzą ściółkę naturalną, oczywiście jak mam kompost to nim też wyścielam rabaty ale jakoś zawsze mam go za mało, starcza tylko do kopczyków róż i do nowych nasadzeń.
Nawet jak strzygę iglaki to wszystko co spadnie zostawiam pod nimi. Dzięki temu chwasty dużo łatwiej opanować, a po latach tworzy się wspaniała naturalna ściółka
Liście zgrabiam tylko z trawnika jesienią.

Bardzo Ci dziękuję za ten wpis. Chodziło mi o to żeby uświadomić sobie że nie można tak sprzątać bo musi ściółka pozostać. Kompost wędruje u mnie na rabaty i to mi zajmuje dużo czasu.
Z liśći też tak robiłam. Teraz wycinałam wszelkie byliny - masa tego a z niektórych po zmieleniu fajny materiał poszedł na kompost

Tu kawałek rabaty bylinowej - teraz jest naga choć posadzone narcyzy wybijają i już wkrótce będzie ładnie - to nie jest dobry pomysł narcyzy na rabacie bylinowej - ale tak sobie wymyśliłam.
Teraz dumam czy tej donicy z tej rabaty nie zabiorę - wsadzę bratki a potem zabiorę - ale co w to miejsce wsadzę nie wiem

mira 19:20, 16 mar 2017

anka_ napisał(a)
Jejku... a u mnie codziennie więcej lub mniej pada... takie błoto, że wejść się nie daje.

to dmuchaj na południe - ja widzę w prognozach że i u mnie ma być deszcz ale nie ma - za to oczywiście ma być w sobotę jak mamy tyle planów brr

deszcz potrzebny bo mam niski poziom wód

mira 19:27, 16 mar 2017

Tamaryszek napisał(a)
Cześć Mira! Czytam o Twoich pracach w ogrodzie i myślę sobie: co ja robię przed komputerem, zamiast działać?! Tym bardziej, że zachęciłaś też do beztroskiego cięcia rozrastających się iglaków, co zwykle robiłam później.
Acha, mam różową gilenię! Posadziłam zeszłego lata, kwiatów jeszcze nie widziałam, podobno są blado różowe. W maju dokupuję kolejne.

Miałam w tym tygodniu 2 ostre dni w ogrodzie i nie wiem kiedy znów mi się trafi wyjście - korzystałam też z pogody jaką lubię - bez wiatru -zimno może być.
Iglaki tnę niemiłosiernie bez serca - nie mam jakiś specjalnych więc działam - jeszcze zostało - jak zwykle lecę priorytetami.

Gilenię różową ma Vita - śliczna. Ty masz szkółki super to możesz sobie wybierać.
Moja gilenia wysiana i siedzi sobie na grządce w pudełeczku obok wysianych nasion martagonów - będzie co będzie.

pozdrawiam
tulucy 19:39, 16 mar 2017

I ja nie lubię wiatru... Ale musiałam się przemóc i wyjść. Trochę zrobiłam, poszerzyłam 2 rabaty. Wycięłam masę odrostów lilaka, piękny, biały dubeltowy, ale wchodzi mi coraz głębiej w rabatę.
mira 19:46, 16 mar 2017

Jana - szklarenkę jeszcze nie testowałam - mam zamiar posadzić tam sałatę na liście i rzodkiewkę - na razie w warzywne tematy nie za bardzo weszłam może w kolejnym tygodniu - ma być cieplej

Kasya - postaram się przygotować jeszcze deserek krokusowy ale to za tydzień
na razie czekam

Justyna - szklarenka jest mała - 120X60 cm - to raczej zabawka ale mam nadzieję że sałatki będą wcześniej
Z tymi liśćmi na rabatach mam kłopot - jak zostają fajnie tylko że jak coś wychodzi to trudno się przebić a ja nie pamiętam gdzie co rośnie, ale nie grabię tak dokładnie i jeszcze ma trochę kompostu i wszystko wywalę na rabaty - to mi zajmuje czas to gonienie do kompostu i stale taczki pełne na kompost i pełne z kompostem więc sprzątanie wolno idzie

Katkak - byłam, uwielbiam takie radości, ja będę mieć nowy taras i tez tak się cieszę

Kasiek - super zrobiłaś z tą szybą - tak się robi, ja dumam o nowej rabacie małej takiej skrzyni z szybą na nowalijki -
o coś takiego jak widziałam u KasiB

a chociaż taki daszek tez dobry

mira 19:50, 16 mar 2017

tulucy napisał(a)
I ja nie lubię wiatru... Ale musiałam się przemóc i wyjść. Trochę zrobiłam, poszerzyłam 2 rabaty. Wycięłam masę odrostów lilaka, piękny, biały dubeltowy, ale wchodzi mi coraz głębiej w rabatę.

A ja siałam w domu .Też właśnie w tym tygodniu wycinałam odrosty mojego lilaka - przez kilka lat nie miał takich odrostów a teraz idą bardzo - wysypuję tam co się da na ściółkę żeby ograniczyć im wybijanie ale to ne pomogło.

Mam taki wczesny ma już spore pączki liściowe
5 maja już tak kwitł

mira 19:54, 16 mar 2017

Filomena napisał(a)

Robię to samo. Skutecznie zmieniłam/poprawiłam w ten sposób strukturę swojej gliny.
Palę jedynie liście z dębu, który co roku ma mączniaka - sukces odnotowałam w tamtym roku - nie miałam białego nalotu! A dąb duży, pryskanie tylko na zamówienie.

Odlotowa szklarenka, nie widziałam takiej a szukałam.Ostatecznie zakupiłam tunel foliowy - mam nadzieję, że moje męskie towarzystwo mi go w tym roku przysposobi.

Jak dobrze że o tym piszesz - stale coś dziubię przy ziemi choć już bym wolała coś tam przekopwać czy wsadzić. To jeszcze będzie czas na sadzenie.
Na razie babram się w kompoście -