Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:16, 23 lis 2017

m_gocha napisał(a)
Mira wsadziłaś nowo zakupione tulipany?

Gosia które? hehe - te kupowane we wrześniu czy kiedyś tam owszem, moje wykopane też
ale ja zamówiłam jeszcze w listopadzie ale mało więc posadziłam
no bo zamiast 27,32 zł zapłaciłam 5,96 zł za botaniczne tulipany 20 sztuk
więc mam Polychroma nowe - będę je testować

ale też skusiłam się bo były w dobrej promocji tulipany z kolekcjonerskiej serii
Picture, Browni i Hemisphere - a że kupiłam ich mało bo po 5 sztuk wsadziłam do doniczek i dokładnie opisałam - będę więc wiedzieć co ma być i wiem gdzie kupiłam jakby co

będę mieć do donic to raz a dwa uwieeeeelbiam wypatrywać nowych tulipanów takich jakich jeszcze nie miałam

teraz taka pogoda że można by jeszcze sadzić tulipany

właśnie

widziałam na własne oczy - tulipany posadzone do donicy w marcu zakwitły w maju - byłam w szoku
na rynku widuję właśnie wiosną w sprzedaży cebule tulipanów ale nigdy nie pytałam sprzedających o nie.

Ty jesteś niezły fryzjer więc powiedz mi ciachnąć tę czuprynkę ?
To jest tawuła którą cięłam na kulę ale raz się opóźniłam i wyrosła mi czuprynka i tak ją zachowałam - zastanawiam się może ciut przyciąć

mira 20:20, 23 lis 2017

paniprzyroda napisał(a)
Dużo pracy, satysfakcja nie mniejsza Mnie też jeszcze kuszą tulipany, nie wiem tylko, czy je zdążę wysadzić Jeszcze dużo roślin Ci kwitnie, zarówno ostatnie jak i pierwsze wiosenne cieszą jednakowo

Wsadzić zdążysz spokojnie, pamiętasz kiedy była zima na święta ?
Tyle tylko że już się chce inne rzeczy robić - choć wieczory teraz długie a światła na ogród mało - działaj potem cieszy

masz racje ja już wiosny wypatruję w ogrodzie

mira 20:28, 23 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Mira, naprawdę nie masz ani jednej magnolii?

słowo, ani jednej

To długa historia. Na początku dziejów czyli jakieś 15 lat a może więcej chciałam bardzo magnolię na takiej zasadzie że chcę i to i to bo skoro mam ogród to chcę wszystko co mi się podoba.
Wtedy wybór nie był aż tak wielki jak teraz. No ale mój M - wyobrażasz to sobie ? sprzeciwił się bo uznał że to drzewa duże pasujące do rezydencji a nie małej chatki albo do parków. A ja posłuchałam co prawda pomyślałam a kiedyś kupię.

I teraz kiedy mu wypominam że mi zablokował magnolię - to w ramach świętego spokoju gada kup. Ale ja już nie chcę . Fakt teraz są i małe odmiany można wybierać.
Ale jak czytam jak się wszyscy denerwują czy przymrozek nie zważy kwiatów to tak mi się nie chce a ponadto nie mam już miejsca.

Za to z lubością oglądam w ogrodach bo są teraz popularne no a te w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu to cudo.

mira 20:34, 23 lis 2017

aldonaz napisał(a)
Widzę, że ostro działasz w ogrodzie. Wszystkie prace wykonane jak na filmiku u Monty Dona. Efekty będą widoczne w przyszłym sezonie.
Jak tam moja kalina?

No Monty ma chyba niezłą ekpię.
Mam nadzieję że są jeszcze Twoje kaliny w szkółce. Nie byłam.Mam szanse jutro jak będę wracać od lekarza. Nie dałam rady ale nie zapomniałam.

listopadowa Artemis

mira 20:37, 23 lis 2017

Gardenarium napisał(a)
Zaglądam oglądać słoneczną jesień Pięknie u Ciebie

Pani Prezes ..... widać że jesień zaawansowana i Prezes obchód robi

no to wyciągam ładne - dla mnie ładne no przynajmniej aktualne

mira 20:39, 23 lis 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Przybiegłam na nostalgiczne (i nie tylko) fotki. Ślicznie jest

Agnieszka fotek coraz mniej, a na dodatek jestem bez aparatu na razie.

Muszę uzupełnić domek bo ptaki wybrały mi rurki z robaczkami

mira 20:41, 23 lis 2017

kasiek napisał(a)

O jaka super ta bordowa chryzantema - masz jej wiecej?
Też podzielam zachwyt rdestu w trawach

no całą kępę już do odmłodzenia zrobię sadzonkę będziesz miała lepszy doping do mnie dojechać
mira 20:44, 23 lis 2017

vita napisał(a)
Siałaś coś z bylin? Dopytuję o wschody Gilleni, wspominałaś kiedyś, stratyfikowałaś nasiona? Długą mamy jesień, u mnie jeszcze przymrozków nie było. Cudne chryzantemy, ja się jednak do astrów przymierzam.

Nie siałam nic teraz - mam wysiane łubiny i ostrogowce ale ich nie wysadziłam z doniczek - zostawiam tak może przezimują.

Ja gilenię nie wiem czy nie za Twoja radą wysiałam do doniczki i wystawiłam do ogrodu - jak się pojawiły wschody to zabrałam do domu i sobie powoli rosła aż do czasu pikowania, potem znów bardzo powoli rosła nawet maciupia kwitła i wsadziłam te małe do ziemi chyba w sierpniu - nie widze ich będę wypatrywać wiosną -oby się pojawiły

jakie astry chcesz
mira 20:46, 23 lis 2017

Richie napisał(a)
Ale jeszcze kolorowo u Ciebie, rośliny dziękują za opiekę i dogadzanie im.
Pozdrawiam ciepło

No mogły by na wiosnę ze zdwojoną siłą podziekować bo sporo nowego dobrego jedzonka im zapodaję

za ciepełko dziękuję - strasznie się zaprawiłam i teraz cierpię bo pogoda a ja nie mam mocy ehh
mira 20:48, 23 lis 2017

Zagajanka napisał(a)
Zgrałyśmy się terminarzami prac ogrodniczych Też tydzień temu przewalałam kompost, wyciągałam dalie i fotografowałam ostatnie kwiatki. Dzisiaj też przypomniałam sobie o schowaniu agapantów.
Byle do wiosny

Ta pogoda pozwala nam na wiele w listopadzie. Ja swoje agapanty pochowałam i na razie podlewać nie będę od marca zacznę - zobaczymy bo tak jeszcze nie robiłam a ponoć w zimie się ich nie podlewa.